01.

Izziv iz tvojega domačega okolja

02.

500 € nagrade

03.

Inspirativni mentorji

04.

Ustvarjalna družba

Bi rad ustvaril nekaj novega in inspirativnega v domačem okolju?

Združi svojo ljubezen do domačega okolja s kreativnim pristopom in sodeluj na hackathonu, ki bo posvečen tvojemu kraju, tvojemu domu. Naj bo slovensko podeželje prostor, kjer se srečujejo kmet, arhitekt, inženir in umetnik!

Kaj bomo počeli?

Na hackathonu HeritageHack: Periferija vabi, ki bo potekal od 7. do 9. maja, bomo iskali vizionarske ideje, ki bodo slovensko podeželje in manjša mesta popeljali v prihodnost. Slovensko podeželje,  ki ga sestavljajo številna manjša mesta z monotonimi (v industrijo usmerjenimi) delovnimi mesti in idilične (vendar zapuščene vasi), potrebuje sveže ideje, ki bodo presegle obstoječe rešitve.

Iščemo ideje, ki želijo nekaj več. Kamor človeška domišljija še ni segla. In zato ponujamo nagrado 500 € za najboljšo vizionarsko idejo, ki jo boš zasnoval in predstavil s svojimi kolegi! Izbrane rešitve pa bodo dobile možnost, da postanejo del našega HeritageLab inkubacijskega programa!

Kdo se lahko prijavi?

Iščemo kreativne in ustvarjalne posameznike! Prijavi se sam ali z že izbrano ekipo preko spletnega obrazca do 2. 5. 2021. Na podlagi prijav bomo izbrali 10 ekip, ki se bodo potegovale za nagrado 500 €.

Prijavi se

Kje bo potekal dogodek?

Hackathon bo v celoti izveden spletno, preko platform HOPIN in Zoom.

Ogled programa
Iščemo sveže ideje za prihodnost Slovenije

Iskali bomo ideje, ki bodo najbolje prepletale smernice Novega evropskega Bauhausa, ki je novo ogrodje za prihodnost Evrope. Gradilo bo na povezovanju različnih sektorjev – tehnologije in znanosti na eni strani ter umetnosti in kulture na drugi.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je v svojem nagovoru pri zagonu platforme Novi evropski Bauhaus poudarila, da bo nova platforma »zasnovana kot sodelovalni oblikovalski in ustvarjalni prostor, v katerem bodo arhitekti, umetniki, študentje, znanstveniki, inženirji in oblikovalci sodelovali za uresničitev te vizije.« In takšne rešitve želimo tudi mi! Kako lahko nekdanji industrijski objekti dopolnjujejo idiličnost podeželja?

Interdisciplinaren pristop

Prihodnost ne more biti vezana samo na en sektor. Zato je pomembno, da pri razvoju sodelujeta tako inženir in umetnik, družboslovec in zdravnik, kmet in znanstvenik. To je pokazala tudi epidemija COVID-19, ki jo lahko premagamo samo z združenim interdisciplinarnim pristopom. Hkrati ne pozabi na tradicionalne panoge podeželja, kot so kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo …

Umetnost za usmeritev k človeku

Glasba, likovno ustvarjanje in gledališče naj bodo odsev vseh posebnosti lokalnega okolja, ki ga naredijo unikatnega. Razmišljaj o novi vsebini za zarasle kmetije in opuščene industrijske objekte, ki lahko zaživijo s preudarnim arhitekturnim vsebinskim načrtom! V ospredje postavi človeka in vključi ranljive skupine, ki trenutno ne vidijo prihodnosti na podeželju!

Digitalizacijo, ki razširja obzorje

Tudi podeželje doživlja digitalizacijo, ki že korenito spreminja ustaljeno razmišljanje. Tako območje nujno potrebuje rešitve, ki bodo digitalni svet približali ljudem na podeželju in hkrati spodbudili digitalne nomade, da podeželje vidijo kot inspiracijo za svoje delovanje.

Trajnostne rešitve za naš planet

Na podeželju razumejo, kaj je skromnost in življenje z naravo. Pokažite, kakšne so prednosti krožnega gospodarstva in lokalnih proizvodnih verig. Rešitve za klimatske spremembe se namreč začenjajo ravno na podeželju!

Dediščino kot osnovo za prihodnost

Kulturna dediščina ni samo »za v muzej«, ampak ponuja priložnosti za kreativne in inovativne ideje. Preteklost naj bo temelj sedanjosti in navdih za prihodnost!

Podjetništvo kot priložnost za delovna mesta

Podeželje naj ne bo samo priložnost za oddih, ampak prostor za podjetniške ideje in nova delovna mesta. Kako jih ustvariti? Tu je tvoja priložnost!

R A Z P R A V A
Vloga kulturne dediščine pri oživljanju in ohranjanju podeželja

Vabimo te, da se pridružiš razpravi, na kateri bomo skupaj z zanimivimi gosti iskali priložnosti za razvoj slovenskega podeželja v novem programu Evropske unije, Novi evropski Bauhaus. Izseljevanje mladih na slovenskem podeželju je namreč dejstvo, ki prinaša številne nove izzive. Kako torej povezati ruralno in urbano ter Slovenijo popeljati v trajnostno prihodnost, ki bo osnovana na mladih in bogati kulturni, tudi industrijski dediščini podeželja?

Posebno razpravo, ki ti bo zagotovo v pomoč pri zasnovi ideje, bo vodila Anja Fortuna, podpredsednica Evropskega mladinskega foruma in vodja področja za mladinske politike in razvoj podeželja pri Zvezi slovenske podeželske mladine.

Gostje panelne razprave bodo:

  • dr. Nina Cvar - Laboratorij za multimedijo, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani
  • Marjeta Jerič - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije
  • Alenka Korenjak - arhitektka in soustanoviteljica Kulturnega društva prostoRož
  • dr. Jani Kozina - Geografski inštitut Antona Melika, ZRC SAZU
  • Anja Mager - predsednica Zveze slovenske podeželske mladine
  • mag. Dušan Štepec - Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Uvodni del konference in panelno razpravo boste lahko v živo spremljali preko naše Facebook strani!

Komisija
Anja Fortuna

Podpredsednica Evropskega mladinskega foruma in vodja področja za mladinske politike in razvoj podeželja pri Zvezi slovenske podeželske mladine

Iztok Hvala

Arhitekt pri Allford Hall Monaghan Morris, London; ustanovni član Zavoda ID20

Peter Lahajnar

Direktor Zavoda ID20

Dogodek financirajo
Dogodek podpirajo

Fotografije: Iztok Hvala, Marko Čuk, www.slovenia.info