Dediščina potrebuje mladostno energijo

Približevanje kulturne dediščine mlajšim generacijam je ena od temeljnih dejavnosti Društva Idrija 2020 in Zavoda ID20. Pri tem pomemben del predstavljajo naše aktivnosti na področju stavbne dediščine, kjer si že več let prizadevamo za razširjanje razumevanja predvsem tipologije t. i idrijske rudarske hiše, ki je arhitekturni endemit rudarske Idrije. Uspešno zaključen projekt Mladostna dediščina, najnovejši v tej vrsti, dokazuje, da idrijsko tradicionalno stavbarstvo pridobiva na prepoznavnosti – tudi med mladimi v mednarodnem prostoru.

Projekt, ki je med 25. junijem in 5. julijem 2022 pod okriljem Evropske solidarnostne enote povezal skupino 12 mladih iz kar treh kontinentov, smo poimenovali Mladostna dediščina. Zadali smo si cilj, da bogato idrijsko kulturno dediščino povežemo z energijo in svežimi idejami mlade ekipe mednarodnih prostovoljcev, ki je v ta namen tri tedne bivala in delala v Idriji. Poleg udejstvovanja v različnih aktivnostih zaščite in interpretacije kulturne dediščine na dveh zanimivih lokacijah – na rudarski hiši Giser in v parku Kajzer, so mladi aktivno spoznavali Idrijo in Slovenijo ter predvsem raziskovali nove kulture in sklepali poznanstva.

Prostovoljska aktivnost je bila letos zasnovana širše, saj smo pri izvedbi sodelovali z Mladinskim centrom Idrija, ki je med drugim zagotovil še boljšo vključenost mladih prostovoljcev v lokalno okolje in poskrbel za temeljito beleženje učnega procesa. Poleg partnerstva z Mladinskim centrom pa nas posebej veseli tudi sodelovanje Občine Idrija, kar je projektu prineslo širšo relevanco in omogočilo, da so se mladi spoznali z največjim opuščenim rudniškim obratom v Idriji, z Jožefovim jaškom, ki je nekdaj povezoval vseh 15 obzorij idrijskega rudnika. Trije idrijski partnerji smo tako mladim iz Češke, Egipta, Filipinov, Francije, Norveške, Romunije, Rusije, Srbije, Španije in Švedske zagotovili pravo idrijsko izkušnjo, polno novih spoznanj.

Skupinska fotografija ob obisku kmetije Šturmajce v Kanomlji.

Delo, a tudi učenje

V intenzivnih treh tednih, ki so jih prostovoljci preživeli v Idriji, se je zgodilo marsikaj zanimivega. Prvih nekaj dni je bilo namenjenih spoznavanju ekipe in novega okolja, pa tudi raziskovanju bogate kulturne dediščine Idrije. Ker je začetek prostovoljske aktivnosti sovpadal ravno s Festivalom idrijske čipke, so imeli mladi priložnost doživeti, da nekdanje rudarsko mesto na vsakem koraku diha z lastno tradicijo in jo neguje za prihodnje rodove. Po uvodnem spoznavanju je sledilo delo na do nedavnega opuščeni rudarski hiši Giser, kjer so prostovoljci pomagali pri vzdrževanju okolice, prenovi starih kosov pohištva in pri zidarskih delih. Eden od vrhuncev prvega delovnega tedna je bila ekskurzija v Kanomljo, kjer so člani TKD Kanomlja na stežaj odprli vrata starodavne kmetije Šturmajce. Pod budnim nadzorom izkušenih Kanomeljčank so prostovoljci zamesili in spekli kruh ter izdelali (in tudi pojedli) prave idrijske žlikrofe.

Prenova starega pohištva je potekala v družbi ekipe Jugošik iz Ljubljane.

V tednu, ki je sledil, smo se ob sodelovanju Občine Idrija odpravili do nekdanjega Jožefovega jaška oz. v park Kajzer, kjer smo v nekaj dneh poskrbeli za obnovo zunanjega prizorišča, sortiranje starih predmetov in čiščenje prostora nekdanje kovačije. V sklopu obiska na Kajzerju smo se pod mentorstvom Zavoda KreaVita udeležili delavnice spoznavanja užitnih divjih rastlin na nekdanjih industrijskih območij in iz nabranega pripravili kosilo. Ob intenzivnem urniku je vseeno ostalo dovolj časa tudi za osvežujoče obiske Idrijske Bele in za številne izlete po Sloveniji, ki so jih prostovoljci iz tujine izkoristili za obisk slovenskih turističnih biserov.

Ekipa prostovoljcev je bila zadovoljna s svojim delom.

Dan rudarskih hiš

Vrhunec tritedenske prostovoljske aktivnosti Mladostna dediščina je bila izvedba že tretjega Dneva rudarskih hiš, ki smo ga 1. julija organizirali ob rudarski hiši Giser na obronku med Skirco in Jurčkovo grapo. Na dogodku so imeli prostovoljci priložnost predstaviti svoje delo, veliko energije pa so vložili tudi v pripravo manjše razstave o značilnostih tradicionalne gradnje v Idriji ter o zgodovini hiše Giser. Sproščeno druženje, ki je v zavetju stare rudarske hiše trajalo do mraka, je z glasbenim nastopom popestril španski prostovoljec Salva Soto.

Dan rudarskih hiš je potekal ob hiši Giser.

Aktivnosti na področju stavbne dediščine tečejo že peto leto

Projekt Mladostna dediščina ni zrastel iz nič. Pri Društvu Idrija 2020 in Zavodu ID20 se namreč še vse od leta 2018 sistematično ukvarjamo s področjem ljudske arhitekture v Idriji in z njeno promocijo. Vse odkar smo pred štirimi leti pričeli s projektom PIRH (Prenove idrijskih rudarskih hiš), je bil del našega dela namenjen stavbni dediščini. Spomladi leta 2021 smo naša prizadevanja še nadgradili z nakupom zapuščene rudarske hiše Giser na Ulici zmage v Idriji, ki jo bomo v prihodnje postopoma revitalizirali in jo s tem rešili propada. Spodaj pa objavljamo še nekaj zanimivih rezultatov, ki smo jih samostojno in ob pomoči naših partnerjev dosegli v preteklih letih.

Ali veste:

  • da smo idrijski stavbni dediščini posvetili lastno spletno stran, kjer so zbrane številne zanimive informacije, namigi in zbirke fotografi? Vabljeni, da jo obiščete na www.rudarske-hise.si;
  • da se v Idriji poleg tradicionalnih rudarskih hiš ponašamo tudi z izjemno zanimivimi delavskimi stanovanjskimi bloki, t. i. prhavzi? Prav prhavzom smo posvetili poseben katalog »Rudarske ulice v Idriji« – nekaj brezplačnih izvodov je še na voljo v naši pisarni;
  • da je idrijska rudarska hiša na Bazoviški 4 julija leta 2020 gostila pisateljsko rezidenco, ki smo jo pripravili skupaj s partnerji iz Založbe Bogataj in Mestnega muzeja Idrija? Mladinski roman »Nad obzorji« izpod peresa Mateje Perpar vabi k branju mlade in malo manj mlade;
  • da smo v posebnem spletnem katalogu zbrali zapise in videoposnetke z naše prve prostovoljske aktivnosti na rudarski hiši Giser leta 2021? Za dostop do spletnega kataloga kliknite na povezavo;
  • da smo na enem mestu zbrali konkretne napotke za prenovo idrijske rudarske hiše? Dostopni so v brošuri »Kako prenoviti idrijsko rudarsko hišo«;
  • da smo v sodelovanju s stičiščem Kajža prenovam starih hiš posvetili spletni tečaj? Dostopen je na našem dediščinskem portalu Duri.