Dijaki predlagali novo vsebino za rudarske hiše

Z dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija smo ponovno ustvarjali na temo idrijske rudarske hiše. Za razliko od septembrskih delavnic so tokrat aktivnosti potekale povsem digitalno, v skladu z aktualnimi ukrepi. Na tokratnih delavnicah smo v ospredje postavili ustvarjalen duh, saj so se dijaki med drugim »pomerili« v snovanju sob pobega in humorističnih serijah. In to v rudarskih hišah.

V sklopu projekta Idrijska rudarska hiša – šola trajnostnega stavbarstva, ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor, smo že v septembru ugotavljali, da idrijska rudarska hiša ni samo stvar preteklosti, ampak je lahko tudi navdih za prihodnost. Tako so dijaki spoznavali rudarske hiše matematično, geografsko, kemijsko in fotografsko. Dobri odzivi v septembru so nas prepričali, da tokrat v ospredje postavimo še nekoliko bolj humanističen, umetniški pristop do rudarskih hiš.

Dijaki 2. letnika so imeli na petkovih delavnicah bogat izbor tem, ki so obsegala različne načine umetniškega dela. Že vnaprej so se lahko odločili, ali bodo likovno ustvarjali, pisali esej, tvorili stihe ali pa sodelovali v skupinskih delavnicah. Pozitivno presenečeni smo opazili, da se jih je kar precej odločilo za umetniško ustvarjanje, ki bo kot kaže obrodilo marsikateri zanimiv izdelek. Dijaki so se soočili tudi z besednim ustvarjanjem, saj so razmišljali tako o pomenu uporabe lokalnih materialov, kot tudi o prihodnosti rudarskih idrijskih rudarskih hiš. Vse pa seveda v navezavi na častitljivo idrijsko rudarsko dediščino. Nekateri učenci so pogumno zagrizli v skrivnosti poezije, kjer so se postavili v vlogo nekdanjih prebivalcev rudarskih hiš.

Pred začetkom so se dijaki "ogrevali" s skupnim ustvarjanjem rudarske hiše. V samo nekaj minutah je nastala ta zanimiva upodobitev.

Največ dijakov pa se je po pričakovanjih odločilo za skupinsko delo. Na razpolago so imeli ustvarjanje sobe pobega ali pa humoristične serije. V dvourni delavnici smo tako dobili zelo zanimive ideje, ki se jih ne bi branili niti na kakšni slovenski televiziji! Vsekakor pa so dokazali, da lahko tudi serije, kot so Prijatelji in podobne postavimo v idrijsko rudarsko hišo. Ljubezenske spletke so namreč »večne«, tako kot naša skupna dediščina. Veseli pa nas, da so dijaki pokazali veliko zanimanje za sodobno preoblikovanje naše dediščine, ki je v luči številnih zapuščenih in praznih hiš v Idriji vsekakor pomembno.

V aprilu zaključni dogodek s fotografsko razstavo

Delo z dijaki pa se še zdaleč ne zaključuje. V aprilu bomo namreč pripravili zaključno fotografsko razstavo, na kateri bodo razstavljeni izdelki dijakov s fotografske delavnice, ki jo je vodil Nejc Menard. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, pa bomo organizirali tudi zaključni dogodek, na katerem bomo zagotovo predstavili še kakšno zanimivost!


Delavnice so potekale v okviru projekta "Idrijska rudarska hiša - šola trajnostnega stavbarstva", ki ga je finančno podprlo Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.