HeritageLab: Pogosta vprašanja in odgovori

Pripravili smo odgovore na najpogostejša vprašanja, ki nam jih zastavljate v zvezi s prijavo v inkubatorski program HeritageLab.

1. Kdo izvaja HeritageLab?

HeritageLab izvaja ekipa zasebnega zavoda ID20 iz Idrije ob sodelovanju članov društva Idrija 2020. Smo interdisciplinarna ekipa podjetnikov, socialnih inovatorjev, zgodovinarjev, oblikovalcev in arhitektov, predvsem pa navdušencev nad kulturno dediščino in njenim razvojnim potencialom. Svoje izkušnje smo pridobivali na mnogih interdisciplinarnih projektih, ki so obravnavali razvoj kulturne dediščine, za katere smo prejeli tudi več evropskih nagrad. Več o nas na www.id20.si

 1. Komu je namenjen HeritageLab?

HeritageLab je inkubacijski mentorski program, namenjen vsem tistim, ki imate željo in idejo razvijati nove ideje na temo kulturne dediščine. Primarno je namenjen inkubiranju idej, torej začetnim fazam razvoja projektov. Pomagali vam bomo razviti projektno idejo do te mere, da bo »pila vodo« (družbeno, dediščinsko in poslovno) ter imela dobre temelje za nadaljnji razvoj.

 1. Moram imeti predhodno znanje za sodelovanje?

Edini predpogoj je motiviranost in iskrena želja ustvarjati nove projekte v sozvočju s kulturno dediščino. Druga predznanja niso potrebna.

 1. S kakšno pravno osebo se prijavim?

V HeritageLab sprejemamo tako neformalne skupine, posameznike in posameznice ter vse oblike pravnih oseb (d.o.o., društvo, zavod, s.p., zadruga …). Tekom razvoja ideje bomo določili najprimernejši tip pravne osebe za realizacijo ideje. Če imate pravno osebo že ustanovljeno, bomo izhajali iz tega.

 1. Kaj bom pridobil s sodelovanjem?

S sodelovanjem pridobite predvsem:

 • mentorsko pomoč, spodbudo in voden razvoj vaše ideje;
 • nova znanja in veščine iz razvoja kulturne dediščine, podjetništva in socialnega inoviranja;
 • nove stike in poznanstva v dediščinskem ekosistemu;
 • informacije o priložnostih za financiranje ali promocijo vaše ideje;
 • druženja s somišljeniki in sopotniki.
 1. Kakšne ideje se iščejo?

Odprti smo za ideje, ki nagovarjajo razvoj kulturne dediščine. Torej tiste ideje, ki kulturno dediščino ohranjajo, prezentirajo ter razvijajo skozi nove produkte in storitve. Naj bo to stavbna dediščina, umetnostna in ročna obrt, mitologije in legende, tradicije in običaji, arheološka dediščina ali kaj drugega. Prav tako nismo zamejeni na dediščino slovenskega prostora.

Ideja vendarle mora biti poslovna ideja – stremeti moramo k temu, da ideja generira prihodke, ki pokrivajo nastale stroške ter se lahko izvaja večkrat, ponovljivo in z vedno večjim dosegom in učinkom. Zato prostovoljske in enkratne aktivnosti niso naš primarni interes.

 1. Kako poteka inkubiranje?

Inkubiranje poteka v treh fazah, pri čemer prvi dve izvedemo v letošnjem letu. Sprva bomo določili cilje in vsebine, ki jih želimo v tem obdobju pokriti. V prvi fazi bomo postavili temelje ter osvojili ključna znanja. Druga faza je zelo fleksibilna in odvisna od vaših potreb. Tretja faza predstavlja dolgoročno sodelovanje, kjer se dogovorimo o morebitnem skupnem izvajanju ideje. Več o »ponudbi« posameznih faz preberite na www.id20.si/heritagelab

 1. Kako se HeritageLab razlikuje od drugih podjetniških inkubatorjev?

Za razliko od drugih inkubatorjev se HeritageLab osredotoča na ideje in projekte, ki tako ali drugače obravnavajo tematiko kulturne dediščine. Področje kulturne dediščine je specifično in navigacija skozi to področje je za mnoge podjetnike in socialne inovatorje zahtevno – s HeritageLabom vam te težave pomagamo premagati. Smo edini tovrsten inkubatorski program za področje kulturne dediščine.

 1. Ali se HeritageLab izvaja le v Idriji?

Ekipa zavoda ID20 ima sedež v Idriji, a smo odprti za ideje in ekipe od blizu in daleč. Večji del aktivnosti lahko opravimo preko spleta, medtem ko vas bomo na družabne dogodke in spoznavanja v živo povabili v mesto svetovne kulturne dediščine – Idrijo.

 1. Kakšni so stroški sodelovanja v HeritageLabu?

Sodelovanje v HeritageLabu je brezplačno. V primeru dolgoročnejšega in uspešnega sodelovanja se dogovorimo za morebitno udeležbo pri dobičku ali druge kompenzacije.

 1. Kakšna je razlika med HeritageLab in HeritageHack?

HeritageLab je namenjen vsem, ki idejo že imate ter jo želite razviti za realizacijo, HeritageHack pa je krajši dogodek, namenjen oblikovanju novih idej na zastavljene izzive.

 1. Kako se prijavim?

Prijavite na z izpolnitvijo kratkega obrazca tukaj.

Projekt HeritageLab nastaja v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in je del partnerske mreže platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.