Izšel priročnik za bodoče podjetnike s področja kulturne dediščine

V Društvu Idrija 2020 smo izdali priročnik za mlade podjetnike s področja kulturne dediščine, ki je nastal v okviru projekta Kulturna dediščina kot poslovna priložnost. Z njim želimo predvsem pomagati vsem kreativcem,  ki imajo številne ideje ter znanje, vendar pa niso vešči podjetniškega sveta.

Priročnik je zasnovan skladno s konceptom spirale socialnih inovacij in interaktivno ter ustvarjalno predstavlja svet socialnega podjetništva. Da bi potovanje po priročniku bilo čimbolj prijetno, smo vsako predstavljeno fazo obogatili s številnimi aktualnimi metodami in preprostimi orodji, ki vam lahko pomagajo pri snovanju ideje ter številnimi priporočili za pridobivanje finančnih sredstev in načrtovanje projektov. Našli pa boste lahko tudi konkretne primere s področja kulturne dediščine, kar je predstavljeno skozi tri namišljene podjetnike (vodnika Petra, glasbenice Sare in kuharja Lovra) , ki se lotevajo svoje podjetniške poti. Priročnik naj bo navdih za vodnike, glasbenike, slikarje, plesalce, kuharje, arheologe in druge, ki se želite podati na podjetniško pot na področju kulturne dediščine.

Vabljeni, da priročnik brezplačno prenesete!

Samo v Idriji in okolici je veliko kulturne dediščine, ki čaka na oživitev in podjetniško idejo. Foto: Iztok Hvala

Podjetništvo, ki odgovarja potrebam okolja

Številna podeželska območja, tudi majhna mesta ali bivša industrijska središča, izgubljajo svoj pomen, hkrati pa so zakladnica številnih znanj. Že v Sloveniji lahko vidimo, da dediščina prinaša velik ekonomski potencial, to dokazujejo številne gastronomske prireditve, vodena doživetja in nove interaktivne rešitve. Priročnik je tako pomemben korak k vzpostavitvi HeritageLaba, inkubatorja na področju kulturne dediščine.

Upamo, da bo priročnik spremenil vaš pogled na kulturno dediščino in vas vpeljal v svet podjetništva. Socialno usmerjeno podjetništvo namreč ponuja številne rešitve za probleme lokalnega okolja, brez da bi pri tem poškodovalo ali ogrozilo dediščino, medtem ko obenem prinaša velik ekonomski potencial.

Dogodek se je izvajal v sklopu projekta Kulturna dediščina kot poslovna priložnost.