Na HeritageHacku bomo iskali ideje za prihodnost slovenske »periferije«

Po lanski odmevni premierni izvedbi se tudi letos vrača Heritagehack – hackathon s področja kulturne dediščine. Na trodnevnem dogodku, ki smo ga naslovili kot Periferija vabi! bomo tokrat v ospredje postavili izzive podeželja in manjših slovenskih mest, zaznamovanih z industrijsko dediščino. Letos bo HeritageHack potekal v digitalni obliki od petka, 7., do sobote, 9. maja.

Slovensko podeželje, ki po uradni statistiki zajema tudi številna manjša slovenska mesta (npr. Idrija, Trbovlje, Kočevje, Ravne na Koroškem …), se sooča s staranjem prebivalstva in odseljevanjem mladih. Nekatere vasi so tako v zadnjih desetletjih doživele več kot polovično zmanjšanje prebivalstva, beležimo pa tudi primere »izumrtja« posameznih vasi. Poleg tega pa se z isto težavo soočajo tudi številna nekdanja industrijska središča (Idrija, Velenje, Jesenice …), ki postopoma izgubljajo ekonomsko moč. To je vedno bolj pereča težava, ki predstavlja veliko breme za številne lokalne oblasti.

Novi evropski Bauhaus za razvoj slovenskega podeželja

Ob dnevu Evrope bomo iskali ideje, ki bodo najbolje prepletale smernice Novega evropskega Bauhausa, ki je novo ogrodje za prihodnost Evrope. Gradilo bo na povezovanju različnih sektorjev – tehnologije in znanosti na eni strani ter umetnosti in kulture na drugi.

V okviru letošnjega HeritageHacka tako združujemo dva projekta, ki obravnavata izseljevanje mladih s »periferije«. Projekt YOUIND, v okviru katerega sodelujemo kot partner Občine Idrija, naslavlja problem izseljevanja mladih iz perifernih industrijskih mest in regij z vidika industrijske kulture, Erasmus+ projekt Under the Loupe: Rural Youth Work pa išče nove ideje za mladinsko podeželsko delo. Pri organizaciji dogodka pa se ravno tako povezujemo tudi z Zvezo slovenske podeželske mladine.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je v svojem nagovoru pri zagonu Novega evropskega Bauhausa poudarila, da bo nova platforma »zasnovana kot sodelovalni oblikovalski in ustvarjalni prostor, v katerem bodo arhitekti, umetniki, študentje, znanstveniki, inženirji in oblikovalci sodelovali za uresničitev te vizije.« In takšne rešitve bomo iskali tudi na letošnjem HeritageHacku. Kako lahko nekdanji industrijski objekti dopolnjujejo idiličnost podeželja in prepletajo sodobne poklice? V omreženem svetu, ko bo sodobna digitalna povezava kmalu segla v vsak kotiček našega planeta in so digitalni koncerti enako dostopni v New Yorku kot v tipični slovenski vasici, moramo namreč preseči delitev na urbano in ruralno, na kmete in umetnike.

Primer dobre prakse oživljanja podeželja predstavlja tudi rudarska vasica Górnicza Wioska na Poljskem.
Primer dobre prakse oživljanja podeželja predstavlja tudi rudarska vasica Górnicza Wioska na Poljskem.

Na HeritageHacku bomo iskali ideje, ki združujejo:

  • interdisciplinaren pristop,
  • digitalizacijo,
  • kulturno dediščino,
  • umetnost,
  • trajnostne rešitve,
  • podjetništvo.

Prijave že sprejemamo na obrazcu, ki ga najdete tudi na spletni strani HeritageHacka. Prijavite se lahko sami ali pa z že izbrano ekipo do 27. 4. 2021. Na podlagi prijav bomo izbrali 10 ekip, ki se bodo potegovale za nagrado 500 €.

Najboljšo ekipo bo izbirala komisija, ki jo bodo sestavljali:

  • Anja Fortuna, podpredsednica Evropskega mladinskega foruma in vodja področja za mladinske politike in razvoj podeželja pri Zvezi slovenske podeželske mladine,
  • Iztok Hvala, arhitekt pri Allford Hall Monaghan Morris, London in ustanovni član Zavoda ID20;
  • Peter Lahajnar, direktor Zavoda ID20

Razprava o prihodnosti slovenskega podeželja

Ob robu HeritageHacka pa pripravljamo razpravo o Vlogi kulturne dediščine pri oživljanju in ohranjanju podeželja. Z zanimivimi gosti bomo razpravljali o priložnostih za razvoj slovenskega podeželja v novem programu Evropske unije, Novi evropski Bauhaus. Izseljevanje mladih na slovenskem podeželju je namreč dejstvo, ki prinaša številne nove izzive. Kako torej povezati ruralno in urbano ter Slovenijo popeljati v trajnostno prihodnost, ki bo osnovana na mladih in bogati kulturni, tudi industrijski dediščini podeželja?

Posebno razpravo, ki bo zagotovo v pomoč tudi tekmovalcem pri zasnovi ideje, bo vodila Anja Fortuna, podpredsednica Evropskega mladinskega foruma in vodja področja za mladinske politike in razvoj podeželja pri Zvezi slovenske podeželske mladine. Celoten dogodek pa bomo prenašali preko spleta, kjer bo možen tudi poznejši ogled.

Razpravo Vloga kulturne dediščine pri oživljanju in ohranjanju podeželja poteka v okviru Erasmus+ projekta Under the Loupe: Rural Youth Work!

HeritageHack 2021 je aktivnost projekta YOUIND, Mladi v industrijskih regijah − Krepitev institucionalnih zmogljivosti za preprečevanje izseljevanja mladih iz industrijskih mest, ki je sofinanciran v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projektni partner je Občina Idrija.