Nomazine - vstopnica v svet digitalnih nomadov

Mladostna energija, osebne zgodbe in navdihujoče prakse so v ospredju revije o digitalnih nomadih na podeželju - Nomazinu. Pisana in mladim prijazna revija prinaša 11 zgodb digitalnih nomado in kar 20 dobrih praks. Revija Nomazine, ki jo je pripravila mednarodna ekipa iz Slovenije, Španije, Nemčije in Hrvaške, je del projekta Nomadland. Ponuja vpogled v podeželje, ki vključuje sodobne pristope, značilne za urbana okolja.

Podeželje v Evropi se sooča z izzivi izseljevanja mladih in staranja prebivalstva. Možnosti zaposlovanja se zmanjšujejo, izzivov pa je vse več. Pandemija COVID-19 je pokazala, da je podeželje odličen prostor za ustvarjanje. Ker se delovna mesta postopoma digitalizirajo, se je začel nov trend – porast dela na daljavo. Številni zaposleni so začeli razumeti, da lahko delajo tudi kje drugje kot v klasični pisarni.

11 pristnih zgodb digitalnih nomadov

V reviji Nomazine smo 11 digitalnih nomadov povprašali o njihovih izkušnjah z delom na podeželju – o njihovem vstopu v neznano okolje. Pot ni bila lahka, kljub številnim izzivom pa so številni prepoznali prednosti dela in življenja na podeželju. Med drugim tudi Gokulnath, digitalin nomad iz Indije, ki je v intervjuju povedal: “Vsakodnevno sprehajanje v naravi me navdihuje, moje delo je veliko bolj učinkovito. Opazil sem, da dosegam veliko boljše rezultate v službi."ta Vsaka od 11 zgodb je tako edinstvena in razkriva delček sveta sodobnih digitalnih nomadov.

Nat Riley je podjetnica, poslovna trenerka in digitalna nomadka. Je ena od 11 digitalnih nomadov, ki jih predstavljamo v reviji.

Zemlja, morje, led in ogenj

Vsak digitalni nomad ima svojo unikatno zgodbo, enako pa velja tudi za kraje, ki jih združujejo in povezujejo z lokalno skupnostjo. V zadnjem času so se po Evropi razvili številni t. i. colivingi – centri za skupno delo in življenje. Tako je nekdanja kmetija v Nemčiji postala ustvarjalno središče, grad v Franciji pa idealen prostor za delo na daljavo. V Nomazinu prvič predstavljamo 20 edinstvenih krajev na podeželju – vsak od njih predstavlja inovativno središče za nove ustvarjalne projekte. V privlačno oblikovanih člankih boste našli osnovne informacije, ki smo jih dopolnili s privlačnimi slikami, informacijami o financiranju in učinku ter citatom ustanoviteljev. Razvrstili smo jih po njihovih značilnostih in jih poimenovali po 4 “osnovnih” elementih: zemlji, morju (oz. vodi), ledu in ognju. Vsem intervjuvancem in lastnikom se najlepše zahvaljujemo za te koristne informacije!

“Coliving, še posebej na podeželju, je kot umami pri kuhanju – veliko sestavin, barv, občutkov, okusov, priokusov, čustev, strasti, smeha, solz, dela, zabave, sprostitve ... in vse to je v popolnem ravnovesju.

Katya Dimitrova, ustanoviteljica Burgas Coliving

Razumevanje trajnosti

Trend digitalnega nomadstva prinaša nove trajnostne pristope za podeželje. Številni digitalni nomadi v Evropi so našli nov dom v nekdanjih, nekoč zapuščenih dvorcih, kmetijah ali hišah. Namesto, da bi naseljevali nove hiše in ustvarili nepotreben ogljični odtis, rajši izberejo prenovljeno kulturno dediščino in tako vračajo življenje na podeželje. Lastniki colivingov razumejo, zakaj sta tehnologija in digitalizacija ključna za razvoj podeželja. Kot poudarja soustanovitelj colivinga Project Bay v Nemčiji, e Toni Gurski: "Strukturno šibka podeželska regija lahko s prehodom na digitalizacijo postane sodoben tehnološki center in tako izgubi svojo podobo izključno kmetijske in turistične regije." Z naselitvijo na podeželju digitalni nomadi prinašajo življenje, nove veščine in znanja ter podpirajo lokalno skupnost, saj nakupujejo lokalno hrano in razvijajo nove lokalne projekte.

Nekateri colivingi, kot sta Anceu Coliving ali Coconat, še posebej podpirata sodelovanje z lokalno skupnostjo z organizacijo dogodkov in festivalov.

Anceu Coliving v Španiji izvaja veliko aktivnosti, kjer digitalni nomadi delajo z in za lokalno skupnostjo.

Coliving – ko se mladi vračajo h koreninam

Zgodbe, ki jih predstavljamo skozi Nomazine, prikazujejo nove in inovativne rešitve za podeželje. Mladi tako spoznavajo prednosti podeželja. Na podlagi naše raziskave, objavljene tudi v Nomazinu, so življenjski stroški za digitalne nomade najpomembnejši vidik pri izbiri kraja bivanja, sledita mu zanesljiva internetna povezava in močna skupnost.

Nomazine je prvi korak k vodniku za privabljanje digitalnih nomadov na podeželju, ki ga bomo izdali jeseni 2023. Namenjen bo turističnim in mladinskim delavcem ter drugim odločevalcem, ki jih zanima filozofija digitalnega nomadizma Maja 2023 bomo na otoku Iž na Hrvaškem izvedli usposabljanje za mladinske delavce, ki nam bo pomagala pri pripravi strategije privabljanja mladih digitalnih nomadov na podeželje in izboljšati delo z mladimi na podeželju. Kot je bilo ugotovljeno v raziskavi, bi 90 % digitalnih nomadov želelo, da bi pri prihodu na novo lokacijo imelo lokalnega spremljevalca, ki bi jim pomagal s praktičnimi informacijami. V okviru projekta bomo tako še naprej raziskovali, kako lahko mladinske organizacije, vključno z mladinskimi centri, privabijo digitalne nomade na podeželje.

Raziščite revijo Nomazine

Odkritje svet digitalnih nomadov v digitalni verziji revije Nomazine, dostopne na tej povezavi. Spoznajte 11 zgodb digitalnih nomadov in odkrijte 20 dobrih praks!

Aktivnost je nastala v okviru projekta Nomadland: digitalni nomadi - priložnost za evropsko
podeželje
. Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.