PODCAST ODSTRTA DEDIŠČINA #2: Stare stavbe so naše korenine

V drugi epizodi našega podcasta Odstrta dediščina, v katerem se z gosti pogovarjamo o potencialih kulturne dediščine, smo tokrat gostili arhitektko Marušo Zorec, profesorico na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in vodjo biroja ARREA arhitektura. Sodelovala je pri več pomembnih projektih prenov stavb z izjemno kulturno vrednostjo. Med drugim je za prenovo Grajske pristave v Ormožu skupaj s kolegi prejela nagrado Prešernovega sklada, z mednarodno nagrado Piranesi pa je bila nagrajena za prenovo Plečnikove hiše v Trnovem.

V podcastu, ki ga vodita Matevž Šlabnik in Urša Mihevc, je Maruša Zorec izpostavila pomen prenove starih stavb, ki so »stik s preteklostjo in so naše korenine.« Velik poudarek tako daje pomenu dialoga starega in novega.

Arhitektka Maruša Zorec je tudi vodja arhitekturnega biroja Arrea, ki je med drugim dal novo pobodo Plečnikovi hiši v Ljubljani.
Foto: www.arrea.si

Pomanjkanje denarja zaznamuje slovensko stavbno dediščino

Arhitektka Maruša Zorec je izpostavila že dobro znan problem, ko za prenovo stavbne dediščine v Sloveniji še zdaleč ni na voljo dovolj denarja. Skorajda namreč ni vzvodov za sofinanciranje prenove kulturne dediščine, kar se nato velikokrat konča s propadajočo stavbo, ki ničemur ne služi. Sicer pa izpostavlja zelo dobro strokovno delo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je pri njenih dosedanjih projektih zelo dobro sodeloval.

»Za spomenike v državni lasti je država v zadnjih dveh letih namenila en milijon evrov. Švedska je na drugi strani v lanskem letu namenila kar 1 milijardo evrov.«

V podcastu prisluhnite tudi, kaj je potrebno, da stavbe po obnovi zaživijo, ter zakaj nam je sosednja država, Hrvaška, na tem področju lahko v zgled. Epizodi pa lahko prisluhnete tudi na vašem najljubšem odjemalcu podcastov.

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage. Več o projektu

Avtor naslovne fotografije: Peter Korošec