PODCAST ODSTRTA DEDIŠČINA #3: Kako kulturno dediščino vidijo “tam spodaj"?


V našem podcastu tokrat predstavljamo dr. Kajo Antlej, Slovenko v Avstraliji in eno najbolj zanimivih raziskovalk na področju dediščine. Prisluhnite zanimivem intervjuju, v katerem govorimo o prihodnosti kulturne dediščine oz. njenih povezavah z digitalizacijo in virtualno resničnostjo.

Dr. Kaja Antlej je predavateljica industrijskega oblikovanja na univerzi Deakin ter raziskovalka v laboratoriju za virtualno resničnost (CADET). Biva in deluje v mestu Geelong, ki je nekoč veljalo za industrijsko prestolnico Avstralije. V zadnjih letih je mesto doživelo zaton industrije, vendar pa se s spremembami dobro sooča. Postalo je del mreže kreativnih mest UNESCO, na vsakem koraku pa se čuti revitalizacija. Industrija se namreč spreminja in veliko vlaga v digitalne tehnologije in nove materiale, kot so npr. karbonska vlakna.

Antlejeva razlaga, da je v Geelongu veliko razumevanje za prepletanje naravoslovja in tehničnih ved s področji kulture, humanistike, umetnosti in družbenih ved, metodo, ki se s kratico imenuje STEAM.

Prihodnost kulturne dediščina je virtualna

V pogovoru beseda seveda nanese tudi na področje kulturne dediščine. Antlejeva vidi močen potencial v kulturni dediščini, ki je pomembna za identiteto prebivalstva in lahko služi kot navdih za lokalno skupnost, še posebej v nekdanjih industrijskih okoljih.
Prihodnost kulturne dediščine vidi zelo futuristično. Ukvarja se namreč s projekti, ki kulturno dediščino povezujejo z virtualno resničnostjo in drugimi tehnološkimi orodji. Virtualni muzejski programi lahko pridejo v poštev marsikje, recimo pri izobraževanju.

Prisluhnite tokratnemu podcastu in izvedite med drugim tudi o tem, kako lahko virtualna resničnost »zabava« v domovih upokojencev in zakaj je prihodnost v inženirkah!

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage. Več o projektu