PODCAST ODSTRTA DEDIŠČINA #4: Brkini, kjer pot vodi v prihodnost

V okviru našega podcasta Odstrta dediščina se tokrat odpravljamo v kraje, ki so znani po burji, kamnu in hribih. Urša Mihevc se je tokrat pogovarjala z Navo Vardjan, direktorico Zavoda Dobra pot, ki odkriva nove smeri in poti kulturne dediščine v Brkinih in na Krasu. V krajšem pogovoru spoznajte, zakaj se delo z mladimi splača tudi na podeželju.

Zavod Dobra pot sodi med nevladne organizacije, ki se skozi številne programe, delavnice, mednarodne projekte, tabore in mladinske izmenjave vestno in predano ukvarja z razvojem in ohranjanjem dediščine na območju slikovite pokrajine Brkinov. Ob zavedanju pomembnosti dediščine želijo skozi raznovrstne aktivnosti spodbujati vrednote, ki jih lahko spoznavamo skozi dediščino, ter pokazati, zakaj je življenje na podeželju priložnost tudi za mlade.

V tokratni epizodi podcasta spoznajte, kaj je bilo tisto, kar je pretehtalo, da je Nava Vardjan pred leti s še nekaj pogumnimi posamezniki ustanovila zavod. Kot boste spoznali tudi v pogovoru, ugotavlja, da je dediščina ogromna in (še) neizkoriščena priložnost, saj ima potencial v turizmu, ozaveščanju mladih in je pomembno vezivo med generacijami.

V Zavodu Dobra pot organizirajo številne delavnice in aktivnosti za otroke in mladino, ki jih povezujejo s kulturno in naravno dediščino okolja, v katerem živijo. | Foto: Zavod Dobra pot

Brez mladih ni prihodnosti za podeželje

V nadaljevanju pogovora boste izvedeli več o samih Brkinih – kaj je specifično za to hribovito pokrajino med Notranjsko in Krasom. Odgovarja tudi na dilemo – spadajo Brkinci pod Primorsko, Notranjsko, bolj na Kras, ali pa ostajajo »zgolj« Brkinci?

»Ko delamo z dediščino, smo usmerjeni v preteklost, kako so živeli naši predniki itd. Tako je velikokrat prisotna neka nostalgija. Mi se ne ustavimo pri tem in gremo v nek konstruktiven pristop. Kako iz tega, kar vemo o preteklosti, nekako potegniti najboljše za sedanjost in še boljše v prihodnost. Kako iz preteklosti in iz sodobnega načina življenja ustvariti ideje za prihodnost.«

Še posebej pa Nava Vardjan izpostavlja pomen mladih za ohranjanje kulturne dediščine. Prisluhnite pogovoru in spoznajte, kako v zavodu nagovarjajo mlade, kakšne aktivnosti organizirajo za njih. Mladi namreč tudi na območju Brkinov zapuščajo podeželje in se selijo v večja mesta, kjer je več blišča in morebitnih priložnosti za delo. Z Navo Vardjan tako ugotavljamo, kako obrniti ta trend v bolj pozitivno smer, tudi z vključevanjem ranljivih skupin, med njimi starejših. Velikokrat pa je do tja dolga pot, ki pa jo je zavod Dobra pot že dodobra odkril.

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage. Več o projektu