PODCAST ODSTRTA DEDIŠČINA #5: odkrivamo industrijsko dediščino Trbovelj

Tokrat smo v okviru podcasta Odstrta dediščina obiskali Trbovlje. Urša Mihevc se je pogovarjala z mag. Špelo Pavli Perko, direktorico Delavskega doma Trbovlje, ki v zadnjih letih postaja ena vodilnih organizacij v Sloveniji na področju novih medijev in sodobnih pogledov na (industrijsko) dediščino.

Delavski dom Trbovlje je v zadnjih letih pomembno zaznamoval največje mesto v Zasavju, kjer je še donedavna premogovnik bil največji zaposlovalec. Po večjih težavah, ki jih je predvsem na področju zaposlovanja doživelo celotno Zasavje, pa je ravno Delavski dom Trbovlje poleg podjetja Dewesoft in pospeševalnika Katapult izrazito spremenil podobo mesta. Špela Pavli Perko je na na direktorskem mestu nasledila mag. Zorana Pozniča, kasnejšega ministra za kulturo, ki je gostoval tudi v naši zadnji številki revije TBI.

S sogovornico Špelo Pavli Perko smo govorili o virtualnem muzeju rudarstva, 4. dritlu, ki predstavlja nadgradnjo tradicionalnega obiska rudnika. V okviru Delavskega doma Trbovlje ravno tako poteka vsakoleten odmeven novomedijski festival Speculum Artium, ki odkriva nove pristope na preseku tehnologije in umetnosti, in ga lahko primerjamo z odmevno Ars Electronico v avstrijskem Linzu.

Festival Speculum Artium postaja pomemben festival na preseku tehnologije in umetnosti. | Foto: arhiv spletne strani Speculum Artium.

Mladi so pomembni za prihodnost industrijske dediščine

V tokratnem podcastu pa prisluhnite tudi o tem, zakaj so mladi pomembni za prihodnost kulturne dediščine. V Delavskem domu Trbovlje to nenazadnje dosegajo tudi skozi Mrežo centrov raziskovalnih umetnosti in kulture (RUK), kjer sodelujejo z MMC Kibla iz Maribora in društvom PiNA iz Kopra. Kakor poudarja Špela Pavli Perko: »Industrijska kultura tako ohranja pozitivno sintagmo lokalne skupnosti kot skupka iznajdljivih na tehnologijo povezanih ljudi. In to je tradicija, ki sega 200 let nazaj v zgodovino. V 21. stoletju jo lahko pokažemo mladim na bolj sodoben način.«

Vabljeni k poslušanje celotne nove epizode v vgrajenem predvajalniku, na naš podcast pa se lahko naročite tudi v vašem najljubšem odjemalcu (Apple Podcasts, Google Podkasti, Spotify), kar pomeni, da boste dobili novo epizodo že takoj ob izidu!

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage. Več o projektu