PODCAST ODSTRTA DEDIŠČINA #6: Nizozemec, ki je obnavljal idrijsko rudarsko hišo

Po poletnem premoru se vrača podcast Odstrta dediščina. V šesti epizodi je Urša Mihevc gostila Joosta Nussyja, enega izmed prostovoljcev, ki je pomagal pri delih na nekdaj zapuščeni rudarski hiši Giser.

Ko mladi poletne priložnosti za oddih in počitek od študijskih obveznosti raje zamenjajo za prostovoljno delo na eni od ohranjenih Idrijskih rudarskih hiš, zveni kot dober recept za poletje s pomenljivimi spomini. V začetku poletja je namreč stekla mednarodna prostovoljska aktivnost pri projektu Mladi za rudarsko dediščino, ki smo ga pri Društvu Idrija 2020 pripravili ob podpori programa Evropska solidarnostna enota. Dvanajst mladih iz devetih evropskih držav je poprijelo za izziv in se lotilo tritedenskega dela na nekdaj zapuščeni rudarski hiši Giser, kjer so se skozi delo spoznavali s številnimi veščinami ki so jih v preteklosti za preživetje potrebovale rudarske družine.

Joost je v 3 dneh dodobra spoznal Idrijo, tako z avtom, kolesom in peš.

Prostor sooblikujemo ljudje

Joost prihaja iz Groningena na Nizozemskem, kjer je študiral kulturno geografijo. Že od nekdaj ga zanima, kako so kulture razporejene po prostoru, povezanost prostora in identitete ter kako si ljudje zamišljajo prostor. Joost si namreč v prihodnosti želi postati strokovnjak za dediščino in ravno ta želja ga je v letošnjem poletju pripeljala v Idrijo.

Tako v približno 20-minutni epizodi podcasta Odstrta dediščina Joost pripoveduje o tem, kako v Idriji prostor vidimo povsem drugače kot na Nizozemskem, kjer ni hribov in je na voljo veliko prostora za gradnjo. Ravno tako ga je presenetilo, koliko zapuščenih objektov je opazil v Idriji in drugje v Sloveniji. Prisluhnite celotnemu podcastu, da izveste, kaj bi v prihodnosti rad videl v rudarski hiši Giser!

Podcast je tokrat zaradi jezikovne prepreke potekal v angleškem jeziku.

Članek je nastal v okviru evropskega projekta Comm.On Heritage: Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage, ki je sofinanciran v okviru projekta Erasmus+.