Polnjene testenine povezale Idrijo in Tolmeč 

V preteklih dneh smo se s ponudniki in izdelovalci idrijskih žlikrofov ter županom Občine Idrija, Tomažem Vencljem, v sklopu projekta GO! Pasta mudili na študijski turi pri zahodnih sosedih v Karniji, natančneje v Tolmeču. Spoznali smo se s tradicijo, raznoliko pripravo in pomenom karnijskih polnjenih testenin cjarsons ter raziskovali povezave in vzporednice z idrijskimi žlikrofi. Verjamemo,  da bo ta projekt zaznamoval novo obdobje delovanja in povezovanja med regijama. 

Tolmeč (po italijansko Tolmezzo, po furlansko Tumieç) je mesto, ki je blizu slovenske meje v čudoviti Karniji. Strateška lega, na eni strani ga namreč obdaja reka Tilment, na drugi pa reka Bût, je zaznamovala zgodovino samega mesta, nas pa je bolj zanimalo, kako je mesto oblikovala kulinarika, še posebej cjarsons.

Kramarji oblikovali starodavno jed

Cjarsons so jed, ki imajo starodavno preteklost. Povezani so s kramarji, ki so preko Alp prevažali začimbe. Ko so po mesecih prišli ponovno domov, je v kuhinjah prijetno zadišalo po začimbah, ki so jih kljub težki poti prihranili vse do doma. Tako so gospodinje iz lokalnih sestavin in eksotičnih začimb sestavile nekaj povsem unikatnega – cjarsons. To so polnjeni žepki, ki po svojem izgledu in sestavinah spominjajo na idrijske žlikrofe, kobariške štruklje ali koroške nudle. Pravijo, da je receptov za cjarsone toliko, kolikor je kuharic in kuharjev, ki jih pripravljajo, razlikujejo se namreč od gospodinjstva do gospodinjstva. V preteklosti je bil nadev odvisen od tega, kaj so imeli na voljo v domači shrambi, malo pa tudi od svečane priložnosti. Tako kot idrijski žlikrofi so namreč tudi karnijski cjarsons praznična jed.  

V preteklih dneh smo v okviru projekta GO! Pasta obiskali Karnijo.
Cjarsons so praznična jed in pomemben del identitet Karnije.

Naš obisk v Karniji je tako zaznamovala kulinarika. Po začetni dobrodošlici, ko so nas med drugim pozdravili župan Tolmeča, Roberto Vicentini, in predsednik Gorske skupnosti Carnia (Comunità di montagna della Carnia), Ermes Antonio de Crignis, smo na tiskovni konferenci predstavili projekt GO! Pasta. Ta naslavlja izzive gastronomske dediščine Gornje Furlanije (IT) in Goriške (SLO), s poudarkom na dediščini polnjenih testenin, delovanje projekta pa se močno navezuje tudi na evropsko prestolnico kulture GO! 2025, ki bo prihodnje leto zaznamovalo širše območje regije. Projekt predstavlja tudi možnost poglobitve sodelovanja med Idrijo in Karnijo, ki smo ga začeli leta 2017, ko se je Tolmeč ponašal z lovoriko alpsko mesto leta.  

Projekt Go! Pasta smo predstavili na posebni tiskovni konferenci.

Odkrivali smo skrivnosti cjarsons 

V popoldanskih urah nas je obiskala vodja podjetja Tradizione Carnia, Corinna Gortana, ki se ukvarja z izdelavo cjarsons. Spoznali smo, kakšne prodajne kanale uporabljajo in kako tržijo izdelke, hkrati pa tudi razpravljali o prednostih in slabostih strojne izdelave ter primerni ceni za ročno izdelane cjarsons. Nato smo se odpravili na kratek izlet v Sutrio, turistični vasici ob vznožju gore Zoncolan. Ogledali smo si proizvodnjo v zadružni mlekarni, kjer med drugim izdelujejo sir alto but ter navadno in dimljeno rikoto. Ogledali smo si tudi primera dobre prakse, razpršeni hotel in »dnevno sobo« - skupni večnamenski prostor za lokalno skupnost. V nočnih urah pa je bil še posebej čaroben ogled jaslic, ki so bile na ogled v bližini.  

V Sutriu smo obiskali mlekarno, kjer smo lahko kupili domače dobrote iz cele regije.

Tudi drugi dan našega izleta je zaznamovala kulinarika. S kuharjem Danielem Cortiulo in dijaki srednje strokovne šole Paschini-Linussio iz Tolmeča smo spoznali, kako pravilno ročno izdelati in skuhati cjarsons. Spoznali smo tako pripravo sladkih kot tudi slanih receptov ter ugotovili, da tako kot idrijski žlikrofi tudi cjarsons potrebujejo kar nekaj spretnosti in znanja. Po pokušnji narejenih dobrot pa je kuhar Daniel Kortiulo pripravil tudi kosilo, kjer smo pokušali različne jedi Karnije. Študijsko turo smo zaključili z obiskom etnološkega muzeja, v katerem smo izvedeli več o življenju in navadah prebivalcev Karnije v preteklosti. 

Kuhar Daniel Cortiulo nam je predstavil izdelovanje karnijskih cjarsons.

Študijska tura v Tolmeč je predstavljala prvi večji dogodek v okviru projekta Go! Pasta, ki bo zaznamoval naše delovanje v naslednjih dveh letih. V okviru projekta bomo organizirali več skupnih »brezmejnih« predstavitev na območju Furlanije – Julijske krajine in Goriške, naše aktivnosti pa bodo še posebej zaznamovale leto 2025, ko bosta naziv evropske prestolnice kulture nosili Nova Gorica in Gorica. V okviru projekta načrtujemo tudi nakup posebne prikolice, s katero bomo idrijske žlikrofe in cjarsons ponujali na različnih dogodkih v regijah. Projekt GO! Pasta financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO. 

GO! Pasta – gradimo medkulturne in gospodarske mostove s polnjenimi testeninami | GO! Pasta – costruire ponti interculturali ed economici attraverso la pasta ripiena
Projekt financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO. 
Il progetto è finanziato dall’Unione europea nell’ambito del Fondo per piccoli progetti (Small Project Fund) GO! 2025 del Programma Interreg VI-A Italia-Slovenia 2021-2027, gestito dal GECT GO. 
www.euro-go.eu/en/spf & www.ita-slo.eu