Prihaja posodobljena izvedba arhitekturnega sprehoda po rudarskih hišah

Kje in kako so živeli idrijski rudarji nekoč? Kako so pred dobrim stoletjem v Idriji gradili hiše in kakšna znanja so pri tem potrebovali? Kaj točno že pomeni beseda »prhavz«? Odgovore bomo poiskali na arhitekturnem sprehodu, kjer bomo od blizu spoznali večstoletno stanovanjsko dediščino idrijskih rudarjev.

Pot nas bo vodila mimo še ohranjenih, pretežno lesenih idrijskih rudarskih hiš, ki so bila stoletja najpomembnejši stanovanjski tip rudniških delavcev in njihovih družin v Idriji. Ko pa je ob koncu 19. stoletja zaradi povečanja števila prebivalstva začelo primanjkovati prostora, so se idrijskim rudarskih hišam pridružili še stanovanjski bloki – »prhavzi«, ki so ponekod v Idriji oblikovali prave delavske kolonije! Na sprehodu pa ne bomo spoznavali le različnih stanovanjskih tipov, ampak bomo odkrivali tudi zgodbe njihovih prebivalcev in si pogledali, kakšne gradbene tehnike so bile potrebne za njihovo gradnjo. Da pa pot ne bo prenaporna, se bomo v zavetju avtentične rudarske hiše okrepčali tudi s pravo rudarsko malico!

Pred muzejsko rudarsko hišo vas bo pričakala tradicionalna idrijska malica– habance in zeljševke, da bo idrijska izkušnja kar se da pristna.

Na tokratnem sprehodu bomo izkušnjo še nadgradili z uporabo interaktivne mobilne aplikacije, ki nas bo še bolj v živo popeljala na ulice Idrije pred stoletjem in več!

Dogodek bomo izpeljali 10. oktobra v okviru letošnjih Dni evropske kulturne dediščine.

➡️ KDAJ? 10.00 (tura bo trajala približno 3 ure)

➡️ KJE? Strojnica jaška Inzaghi, Vodnikova 3 (za pošto, nasproti avtobusne postaje)

➡️ KAKO? Brezplačno; prijave zbiramo na naslovu zivjo@idrija2020.si ali na Facebook profilu Idrija 2020 + ID20. Število udeležencev je omejeno na 8, prijave zbiramo do 8. 10.

➡️ BONUS: Prava Rudarska malica!

Več o DEKD in TKD: https://www.zvkds.si/sl/dekd/dekd-tkd

--------------------------------

Dogodek se izvaja v sklopu projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II). Aktivnosti sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.

Za vsebino odgovarja Društvo Idrija 2020. Organ upravljanja določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.