Priprava virtualnega muzeja Od kmeta do delavca

Kakovostno varovanje in interpretacija kulturne dediščine se v sodobnem času vse bolj naslanja na digitalne rešitve, ki omogočajo bolj sistematizirano hrambo podatkov, ustvarjanje natančnih 2D in 3D posnetkov ter seveda pripravo obogatenih izkušenj za bolj intenzivno zaznavo dediščine. Na področje povezovanja digitalnih izkušenj in raziskovanja preteklosti smo se podali tudi pri Društvu Idrija 2020 in skupaj s partnerji zasnovali idejo o pripravi virtualnega muzeja.

Ustvarjanje digitalne muzejske sobe

Kako smo se tega lotili? Skupaj z Zavodom Dobra pot in KID KIBLA smo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator – DDI zasnovali idejo o virtualni muzejski zbirki z naslovom Od kmeta do delavca, ki bi zajemala predstavitev dediščine industrijske revolucije na Slovenskem. Ker partnerji prihajamo iz različnih regij – Severne Primorske, Brkinov in Štajerske, smo se odločili k sodelovanju povabiti 7 srednjih šol iz različnih občinskih središč po državi. Zastavili smo si cilj, da vsaka srednja šola predstavi en segment dediščine, ki jo je prostoru vtisnila industrijska revolucija. Tako smo se lotili raziskovanja bivanja, industrializacije, transporta in oblačilne kulture ter sprememb, ki so se na teh področjih dogajale kot posledica velikih sprememb v 19. in 20. stoletju. Ob podpori mariborskih partnerjev smo se člani projekte ekipe do potankosti spoznali z aplikacijo Mozilla Spoke, ki omogoča postavitev virtualnega prostora, ki ga je moč poljubno opremiti s fotografijami, 3D modeli in besedili.

Pogled v virtualno sobo orodja Mozilla Spoke.

Delavnice s srednješolci

Spoznavanje dediščine industrijske revolucije na Slovenskem in opremljanje virtualnih muzejskih sob smo nato skupaj s srednješolci ob podpori profesorjev izvedli na različnih srednjih šolah. Po krajšem vsebinskem uvodu so taktirko prevzeli dijaki in se prelevili v prave kustose. Z brskanjem po vnaprej pripravljenih zbirkah predmetov in fotografij, po spletu in po drugih virih informacij, so dijaki po svojem okusu opremljali muzejske sobe, ki bodo postale del širšega, vseslovenskega virtualnega muzeja. Do danes smo izvedli delavnice v Idriji, Ajdovščini, Ilirski Bistrici in Sežani, turnejo po slovenskih srednjih šolah pa nadaljujemo kmalu. Načrtujemo, da bomo virtualni muzej Od kmeta do delavca na spletnem portalu Duri javno predstavili že v začetku prihodnjega leta.

Dijaki so hitro prevzeli vlogo kustosov.

Portal Duri povezuje ljubitelje dediščine

Eden glavnih rezultatov projekta DDI, v sklopu katerega nastaja virtualna zbirka Od kmeta do delavca, je bila sicer ureditev posebnega spletnega dediščinskega portala Duri, kjer so zbrane številne zanimive informacije in uporabni namigi za udejstvovanje na področju kulturne dediščine. Velika pridobitev portala je serija brezplačnih tečajev, kjer lahko vsakdo iz udobja lastnega doma prisostvuje zanimivim predstavitvam tematik, kot so digitalno raziskovanje dediščine, digitizacija dediščine in prenove starih hiš. Prav tako velja izpostaviti nagrajeno aplikacijo Zapisi spomina, s pomočjo katere lahko beležite spomine starejših in s tem krepite medgeneracijske vezi. Vabljeni na ogled Duri!