Še en dan do HeritageHacka

Jutri se pričenja HeritageHack, prvi spletni hackathon na temo kulturne dediščine, ki ga ob podpori Evropske komisije in Sveta Evrope organiziramo pri Društvu Idrija 2020. Na tridnevnem dogodku se bo 45 udeležencev v 14 skupinah spoprijelo z izzivi dediščinskih institucij z Idrijskega in Cerkljanskega ter se potegovalo za bogate nagrade!

HeritageHack v spletni izvedbi

Po marčevski odločitvi za prestavitev HeritageHacka, ki smo jo bili primorani sprejeti v luči širjenja bolezni COVID-19, bomo dogodek izpeljali prihajajoči konec tedna, čeprav v nekoliko drugačnem formatu. HeritageHack bo potekal v digitalni obliki preko orodij Zoom in Hopin, ki omogočata spletno izvedbo večjih dogodkov. Zanimanje za udeležbo je bilo veliko, saj se bo z izzivi spoprijelo kar 45 udeležencev iz vseh koncev Slovenije.

Tekmovalci, razvrščeni v 14 skupin, se bodo med 29. in 31. majem spoprijeli z dvema izzivoma, ki so ju skupaj pripravile institucije in organizacije s področja kulturne dediščine na Idrijskem in Cerkljanskem. Poleg Zavoda ID20, zavoda za inovacije v dediščini, so pri pripravi obeh izzivov sodelovali Center za upravljanje z dediščino živega srebra (CUDHg), Mestni muzej Idrija, Zavod za turizem Idrija in Občina Cerkno. Izziva bosta predstavljena v petek popoldne, v soboto pa bodo imeli udeleženci čas, da za predstavljene izzive poiščejo najboljšo rešitev. 

O tem, v kolikšni meri bo določena rešitev odgovarjala kriterijem podjetništva, socialnih inovacij in varovanja kulturne dediščine, bo presojala tričlanska strokovna žirija. Segment podjetništva bo ocenjeval Žan Menart, direktor idrijskega zagonskega podjetja Smart Optometry, Boštjan Jerman, solastnik podjetja Heba d. o. o. in svetovalec za Slovenijo pri Informacijski službi Združenih narodov na Dunaju bo bdel nad vidikom socialnih inovacij, Nataša Gorenc pa bo s svojimi izkušnjami s koordinacijo Dni evropske kulturne dediščine in dela pri ZVKDS ocenjevala vidik varovanja kulturne dediščine. Na dogodku bodo poleg skupin tekmovalcev in žirantov sodelovali tudi strokovni mentorji, ki bodo ekipam na voljo za usmeritve in dodatno podporo pri pripravi njihovih rešitev. 

Zaključno dejanje tridnevnega intenzivnega razmišljanja o kulturni dediščini Idrijskega in Cerkljanskega bo izbiranje najboljših idej in slovesna razglasitev prvo- in drugo-uvrščene ekipe, ki bosta prejeli po 1.000 € in 500 € nagrade. Razglasitev bomo, kot se za hackathon s področja kulturne dediščine spodobi, neposredno prenašali iz prostorov nekdanje rudniške strojnice jaška Inzaghi in omogočili spremljanje v živo.

Okrogla miza Kako in kje iskati priložnosti v kulturni dediščini?

Kljub temu, da je HeritageHack namenjen vnaprej prijavljenim ekipam tekmovalcev, ki bodo na dane izzive iskali najboljše rešitve, pa bo del dogodka namenjen vsem, ki jih zanimajo potenciali kulturne dediščine. V petek, 29. maja, bomo namreč prek spletne platforme Hopin v sodelovanju s Tehnološkim parkom Ljubljana izvedli okroglo mizo z naslovom Kako in kje iskati priložnosti v kulturni dediščini?, na katero smo povabili goste, ki je vsak na svoj način vpet v zgodbe, povezane s kulturno dediščino. Z nami bodo Tina Mentol, mag. etnologije in kult. antropologije, ki uspešno ustvarja pri znamki Slocks in Slovenski Hiši, dr. Aleš Gačnik, predavatelj na Fakulteti za turistične študije Turistica na Univerzi na Primorskem in Tomaž Štoka, koordinator za UNESCO iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Pogovor bo mogoče spremljati na povezavi (https://hopin.to/events/heritagehack-2020), na sporedu pa bo ob 19.15.