Zgodbe izpod mostu – novo življenje neapeljske četrti Sanità

Neapelj, tretje največje italijansko mesto in glavno mesto pokrajine Kampanija, se ponaša z večtisočletno tradicijo poselitve. Milijonskemu mestu pod Vezuvom so pečat pustile številne kulture in države, ki so se tod izmenjevale v preteklosti. Neapelj smo med 13. in 18. marcem 2023 obiskali v sklopu prve evropske dediščinske mladinske rezidence (European Heritage Youth Residency), ki je potekala v organizaciji Europe Nostre in neapeljskega združenja La Paranza.

Slikovita četrt Sanità s težavno preteklostjo

S skupino 16 mladih iz 13 evropskih držav, ki so tako ali drugače vključeni v delo s kulturno dediščino, smo se za en teden zbrali v osrčju neapeljske četrti Sanità, ki se nahaja le lučaj stran od zgodovinskega mestnega jedra. Težave za sosesko, kjer so nekoč stanovali plemiči in bogati meščani, so se začele v začetku 19. stoletja, ko so preko nje zgradili velik most in z njim povezali center s kraljevo palačo na hribu Capodimonte. Območje blizu središča je kar naenkrat postalo odrezano od okolice in gosto naseljena soseska se je počasi začela spreminjati v zanemarjeno območje. V 20. stoletju je četrt veljala za reven predel, kjer vladajo kriminalne združbe in ki se ga velja izogniti v velikem loku. Vse to je povzročilo velike težave za mlade, ki so ostali ujeti v vrtincu revščine, neperspektivnosti in nasilja. A ne glede na neugledni položaj so se našli ljudje, ki so izjemno bogato dediščino četrti prepoznali kot ogromen potencial in z njeno pomočjo pričeli spreminjati stvari na bolje.

Cerkev Cristallini odlikujejo sodobne stenske poslikave, ki so popolnoma reverzibilne.

Skupina mladih, ki je začela obračati negativne trende

Zgodba skupine mladih, ki je kasneje osnovala združenje La Paranza, se je začela leta 2000 s prihodom Antonia Loffreda za župnika bazilike Santa Maria della Sanità. Don Loffredo je skupino mladih, ki se je potikala na dvorišču nekdanjega samostana, začel vključevati v kulturne aktivnosti in jim sčasoma prepustil, da v baziliki pričnejo organizirati kulturne dogodke. Na stežaj so odprli vrata katakomb sv. Gavdiozija in pričeli izvajati vodene oglede. Svoje dejavnosti so postopoma širili in v ponudbo vključili še poznoantične katakombe sv. Januarija ter ostale kulturne spomenike v četrti, ki je dandanes letno obišče okrog 200.000 obiskovalcev. Pred nekaj leti je ekipa v opuščenem samostanu, ki se nahaja neposredno pod mostom, uredila lastna prenočišča z zajtrkom, t. i. Casa del Monacone. Od sprva manjše skupine prijateljev se je skupina hitro razširila. Danes združenje La Paranza zaposluje okrog 50 mladih, ki skrbijo za vodene oglede in vzdrževanje pomembnih kulturnih spomenikov lastne skupnosti. Za svojo izjemno zgodbo je skupina mladih leta 2022 prejela prestižno nagrado Europe Nostre (European Heritage Award).

Do nedavnega opuščena cerkev Sant' Asperno se počasi levi v novi turistično-informacijski center. V njej potekajo intenzivna restavratorska dela.

Intenziven teden, poln novih spoznanj

V sklopu enotedenske rezidence smo intenzivno spoznavali tamkajšnjo dediščino in način dela združenja La Paranza, ki so ga poimenovali »sistem Sanità«. Ta bazira na aktivnemu vključevanju skupnosti in aktivaciji potencialov kulturne dediščine, ki ponujajo priložnosti za mlade na najrazličnejših področjih. Tako so v četrti mladi postopoma uspeli aktivirati številne prej neuporabljene spomenike in v bolj ali manj opuščenih cerkvah urediti npr. mladinski center, gledališko dvorano, turistično informacijski center in celo boksarski klub. Ta nekonvencionalni pristop je omogočil, da so mladi v sicer težavni soseski začeli prepoznavati možnosti za gradnjo lastne prihodnosti. V Neaplju smo tako pridobili številna nova znanja in poznanstva, predvsem pa veliko mero navdiha o tem, kaj vse je mogoče s pravilnim pristopom ustvariti z dobrino, kot je kulturna dediščina.

Tudi v Neaplju se mesto ne nahaja samo na površju - pod ulicami se razpreda mreža katakomb iz različnih obdobij.

Oglejte si kratek videoposnetek, ki je nastal med rezidenco.