10 razlogov, zakaj obiskati Praznik idrijskih žlikrofov 

V soboto, 20. avgusta, bo v Idriji zopet dišalo po idrijskih žlikrofih. Čas je za Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo tudi letos potekal v čarobnem, zelenem parku Mejca v Idriji. Še odlašate z odločitvijo, da nas obiščete? Ponujamo vam kar 10 razlogov, da nas obiščete!

1. Odpravite se na ekološko kulinarično pustolovščino!

Ja, prav res! Po vseh letih, kar organiziramo Praznik idrijskih žlikrofov, postaja festival že prava pustolovščina. In to kulinarična! Vsako leto se namreč predstavljajo številni ponudniki in proizvajalci idrijskih žlikrofov, ki nas bodo ponovno presenetili z izjemnimi omakami. Preizkusite, kako se medsebojno prepletajo okusi certificiranih idrijskih žlikrofov, tradicionalne zajamčene posebnosti, in izvirnih omak.

Samo predstavljajte si, kako dišijo idrijski žlikrofi na postrvini kremi in čipsa iz stebla čebule in maline. Ali pa idrijski žlikrofi s sočno natrgano slanino? Smo vas že prepričali? Naj vam povemo, da sta to samo 2 iz izvirnih in originalnih omak, našli pa boste seveda tudi tradicionalne idrijske žlikrofe s koštrunovo bakalco. Razumete, zakaj pravimo, da je Praznik idrijskih žlikrofov prava kulinarična pustolovščina? Če še ne, pa še boste!

Na Prazniku idrijskih žlikrofih vse napore vlagamo v to, da znižamo količino odpadkov in tako ustvarjamo naravi prijazen festival. K temu prispevamo s povratnimi kozarci, v celoti razgradljivi embalaži in drugimi ukrepi!

Letošnji praznik bosta zaznamovala tudi gostobesedni Primorec Adam Šerc in dobrodušni Ljubislav Petrovski - Božo, oba tekmovalca kuharskega šova MasterChef Slovenija, ki bosta postregla z novimi kombinacijami okusov in druženjem z obiskovalci.

Pa še to 😉 Naš festival je seveda prijazen tudi veganom in vegetarijancem! Nam se še posebej mamljivo slišijo veganski žlikrofi z bučkami v pestu in indijskimi oreščki!

Na Prazniku idrijskih žlikrofov lahko okušate idrijske žlikrofi z različnimi izvirnimi nadevi. Foto: Natalie Rupnik

2. Uživajte v edinstvenih slovenskih sladicah

Letos na Prazniku idrijskih žlikrofov premierno predstavljamo tudi sladki otok. Na njem se bodo tako predstavljale etnološke sladke slovenske posebnosti, kot so kobariški štruklji, prfarski štrukljevec ali ribniški žinkrofi. Okušajte »bratrance« idrijskih žlikrofov s sladkobnim nadevom!

Na letošnjem Prazniku idrijskih žlikrofov uvajamo tudi Sladki otok. Tako se nam bodo predstavili tudi rožičevi žinkrofi. Foto: okusno.je

3. Vino, pivo in koktejli za ohladitev

Prijetno okolje idrijske Mejce kar kliče po osvežilnih pijačah lokalnih ponudnikov. V letošnjem letu boste lahko okušali kraft piva žirovskega pivovarja Crazy Duck in bližnjega pivovarja Zajca. Za tiste, ki pa prisegate na bolj vinske vonjave, pa bo tokrat poskrbela Klet Brda, ki bo ponujala 7 različnih vrst vina.

Na posebni stojnici pa bo tudi letos ponudba koktejlov – tokrat z močno lokalno noto, saj boste lahko preizkušali izvirne kombinacije v kombinaciji z lokalnimi žganimi pijačami!

Prepustite se lokalni ponudbi kraft piv, ki so primerna osvežitev v prijetni senčki idrijske Mejce! Foto: Natalie Rupnik

4. Divjačinska bakalca za sladokusce

Seveda pa na Prazniku idrijskih žlikrofov ne gre brez lovskih družin, ki se bodo zopet pomerile v kuhanju divjačinske bakalce Jagerchef. Osem različnih divjačinskih bakalc bo ocenjevala komisija v sestavi Matjaž Erzar (Gostilna Pr’ Matičku), Aleksander Bohinc (Borbona Catering) in Branko Podmenik (BP kulinarika).

Čeprav gre za tekmovanje, pa Praznik idrijskih žlikrofov lovcem predstavlja predvsem tudi priložnost za druženje in predstavitev lastnega dela. Oglasite se na stojnicah, poglejte, kako poteka priprava bakalce in se okrepčajte z domačimi izdelki!

Obiščite stojnice idrijskih lovcev in si oglejte, kako nastajajo divjačinske bakalce v okviru tekmovanja Jagerchef!

5. Najboljše z Idrijskega – in to s certifikatom!

Ni boljšega dokazila o kvaliteti, kot je certifikat Idrija izbrano, saj vključuje produkte, ki temeljijo na inovativnosti, kakovosti, tradiciji in dediščini lokalnega idrijskega okolja. Obiščite stojnice, poklepetajte z avtorji in nakupite izbrane rokodelske in kulinarične izdelke! Kot zanimivost, s certifikatom Idrija izbrano se ponaša tudi Praznik idrijskih žlikrofov! Letos pa se bodo ob robu dogodkov predstavile tudi nekatere druge regije v Sloveniji, ki se ponašajo s podobno kolektivno blagovno znamko.

Na stojnicah se bodo predstavljali tudi lokalni kulinarični in rokodelski ponudniki, ki se ponašajo s certifikatom Idrija izbrano. Foto: Marko Arandjelovič (Kraftart)

6. Glasbena spremljava, kot se šika

Seveda pa tak festival ne more brez glasbene spremljave. Letos smo povabili 2 primorski zasedbi – ansambel Suho cvetje in Ante Upedanten Bando. Ansambel Suho cvetje preigrava etno skladbe, ki so predvsem povezane s primorskim koncem, in predstavlja akustično verzijo skupine Ikebana. Z uličnim načinom igranja bodo popestrili popoldansko dogajanje festivala.

Ante Upedanten Banda pa ravno tako predstavlja akustično verzijo skupine Ane Pupedan, iz pivskega konca pa že 30 let prinašajo odlično energijo. Nastopili bodo v večernem programu od 19. ure naprej. Zagotovo pa ne bo manjkala tudi največja uspešnica - Življenja čaše, ki je bila pred kratkim popevka tedna na Valu 202.

Popoldansko dogajanje bo popestril ansambel Suho cvetje. Foto: Kraftart

7. Številne dejavnosti za najmlajše

Praznik idrijskih žlikrofov je seveda v prvi vrsti namenjen družinam, tako da pripravljamo tudi številne dejavnosti za otroke. Najmlajše bodo zagotovo zamotila igrala ter družabne igre ter druge dejavnosti, ki jih pripravljajo v Mladinskem centru Idrija. Za piko na i pa se bo predstavilo tudi Marionetno gledališče Jurček iz Hrastnika!

Ekipa Mc Mobila bo popestrila dogajanje za najmlajše. Foto: arhiv MC Idrija

8. Gostje iz rudarskega Hrastnika

V letošnjem letu nas bodo na Prazniku idrijskih žlikrofov obiskali tudi prijatelji iz Hrastnika, še enega rudarskega slovenskega mesta. Predstavili se bodo s kulinarično jedjo - funštercem, ob Godbenem društvu rudarjev Idrija pa bo zaigrala tudi Rudarska godba Hrastnik. Predstavilo pa se bo tudi Marionetno gledališče Jurček z značilnimi hrastniškimi knapovskimi marionetami.

Dogajanje bo popestrilo tudi Marionetno gledališče Jurček iz Hrastnika. Foto: www.marionetehrastnik.com/

9. Največje leseno kolo in mojstrski stol kar sredi prizorišča

V sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija pa vas seveda vabimo tudi na edinstveno tehnično dediščino, ki se pravzaprav nahaja v središču festivalskega dogajanja. Oglejte si kar 16-metrsko leseno kolo rudniške črpalke Kamšt, eno največjih na svetu. Še nedavno je kolo pomagalo pri črpanju vode iz idrijskega rudnika živega srebra. Poiščite stojnico Mestnega muzeja Idrija in si oglejte to mogočno tehnično stvaritev idrijskih inženirjev!
Hkrati pa vas vabimo tudi na ogled Rudnika živega srebra Idrija. Spustite se v idrijsko podzemlje ali pa obiščite Topilnico Hg in spoznajte, kaj sploh je živo srebro in zakaj se je uporabljalo. Priporočamo pa tudi ogled Mestnega muzeja Idrija ali Centra za obiskovalce Geoparka Idrija!

Vse ljubitelje dediščine pa v partnerstvu z NLB vabimo tudi, da si ogledajo prav poseben vlaknocementni stol iz kolekcije vrtnega pohištva Concrete Garden avtorice Tina Rugelj. Stol je prava oblikovalska mojstrovina, nagrajen kot Pohištvo leta ter v celoti izdelan v Sloveniji. Pripravljamo tudi foto-kotiček, kjer bo fotograf ujel čarobne trenutke z vašimi najbližjimi.

Obiskovalci si bodo lahko pogledali tudi idrijsko Kamšt. Foto: hikuk.com

10. Minutka in že se lahko osvežite

Če vam bo kljub prijetni senčki idrijske Mejce in osvežilnim pijačam še vroče, pa se lahko sprehodite po bližnjih Rakah. To je 2,5-kilometrski kanal, po katerem je voda v preteklosti prihajala do idrijske Kamšti. Pot v celoti poteka ob gozdu in vodnem kanalu, kar zagotavlja osvežitev tudi v najhujši poletni prepreki!
Lahko pa se tudi zapeljete v Krajinski park Zgornja Idrijca, kjer se osvežite v prijetno topli reki Idrijci ali pa obiščite znamenite Klavže!

V Krajinskem parku Zgornja Idrijca si lahko ogledate znamenite Klavže. Foto: wikipedia.com

Smo vas prepričali? Lepo vabljeni na Praznik idrijskih žlikrofov! Več informacij lahko najdete tudi na naši spletni strani ter na družabnih omrežjih (Facebook, Instagram). Vabljeni pa tudi k ogledu filmčka iz lanskega Praznika idrijskih žlikrofov!

Naslovna fotografija: Natalie Rupnik