10 idej za domače obarvano internetno branje

Dnevi, ki jih preživljamo v samoizolaciji, so naravnost odlični za zanimivo in navdihujoče branje. Kljub temu, da so knjižnice zaprte, pa je branje možno tudi spletno – preko portala Biblos. Sestavili smo seznam knjig, ki bodo zanimive zaradi navezave na Idrijo ali slovensko kulturno dediščino.

Vse navedene knjige so brezplačno na voljo za izposojo za uporabnike knjižnic (tudi Mestne knjižnice in čitalnice Idrije) .

1. ALEŠ ŠTEGER: Neverend

Mogoče je Aleš Šteger vedeževalec, saj se opis knjige bere zelo podobno današnjim razmeram. Napeti časi. Zaradi trgovinskih vojn EU s preostalim svetom, na trgovskih policah zmanjkuje banan.

V Neverend je Šteger vpletel še roman, ki ga piše protagonistka: njegov glavni junak je sloviti idrijski zdravnik Giovanni Antonio Scopoli. Tako se je avtor lotil raziskovanja o Scopoliju, ki ga je zastavil kot protiutež vojnim zgodbam - poglobil se je tudi v idrijski rudnik, v življenje tedanjih knapov, v zdravnikov pomemben prispevek k botaniki ... Vsekakor zanimivo branje za navdušence nad dediščino idrijskega rudnika!

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789612844073

2. MARKO IVAN RUPNIK: Umetnost življenja

Znani teolog in jezuit Marko Ivan Rupnik, ki se je rodil v Zadlogu, je poznan kot odličen mozaičar. Na naših koncih verjetno najprej pomislimo na prelep mozaik v cerkvici sv. Florijana v Idrijskih Krnicah. V tej knjigi pa razmišlja o življenju, umetnosti in seveda veri.

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789610400639

3. TOMAŽ KOSMAČ: Varnost

Verjetno Tomaža Kosmača – »Kozmota«, ni potrebno posebej predstavljati. Po Idriji ga poznamo kot nepogrešljivega sopotnika številnih kulturnih prireditev, iskrenega sogovorca, ki s flašo bevande bodri osamljenega človeka globoko v nočne ure. V knjigi Varnost spoznavamo njegove prve korake v svet dela, vratarnice pa s knjigo dobijo povsem nov šarm in vsebino. 

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789612429201

4. MIHA MAZZINI: Kralj ropotajočih duhov

Čeprav se knjiga dogaja v 70. letih na Jesenicah, pa je knjiga z razlogom na tem seznamu. Zgodbo verjetno poznate skozi drug medij – film. Knjigo je Miha Mazzini namreč napisal po lastnem scenariju, ki ga je režiser Saša Podgoršek spremenil v film Sladke sanje. Ob začetku tega stoletja so Idrijo "oživele" filmske kamere, ki so praktično celo mesto za kratek čas spremenile v velik filmski studio, mnogi Idrijčani pa so v filmu nastopili kot statisti.  
V knjigi spremljamo zgodbo 12-letnega Ehona Vittorija, ki ima eno veliko željo – rad bi namreč kupil gramofon …  

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789612424565

5. BOGDAN NOVAK: ZDOMCI MED BRATI

Verjetno je med vsemi knjigami na tem seznamu tale knjiga bralcem še najmanj poznana. Vendar pa hkrati pripoveduje o zanimivi zgodbi – množičnem pretepu leta 1988 v Idriji, ki je takrat razburkal ozračje v Sloveniji in širši Jugoslaviji.  
Pravzaprav kar malo pozabljena knjiga, ki Idrijo predstavlja v drugačni luči, kot jo poznamo. Hkrati pa je lahko ogledalo tudi za današnje napete mednacionalne odnose. Isti avtor je sicer bolj poznan po knjigi Pasja grofica, kjer pripoveduje o Idrijčanki Emiliji Kraus, ki na Dunaju spozna Napoleona in se vanj zaljubi. 

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789612800963

6. ALEŠ ČAR: O ZNOSNOSTI

Verjetno Aleš Čar v romanu O znosnosti najlepše predstavi Idrijo v svojih zadnjih »knapovskih« letih, ko je idrijski rudnik pel svoj labodji spev. Čeprav mesto ni nikoli poimenovano, pa je jasno, da se pisatelj spominja svojih mladostnih let v Idriji, pronicljivi bralec pa bo hitro prepoznal marsikatero lokacijo in like.  

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789612425982

7. MAJA HADERLAP: ANGEL POZABE

Čeprav se roman Angel pozabe ne dogaja v Idriji, ampak na avstrijskem Koroškem, pa so opisi pokrajine tako doživeti, da se nam zazdi, da se nahajamo v sodobni verziji pisatelja Franceta Bevka. Grape, grebeni in osamljene domačije nas spominjajo na Idrijsko-Cerkljansko, razmere pa še zaostrijo politični in nacionalni odnosi, ki še vedno razdirajo Slovence v Avstriji.

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789616949941

8. MARKO POGAČNIK: Slovenija čudežna

V knjigi Marko Pogačnik, znani slovenski kipar, vabi na malce drugačno popotovanje po Sloveniji. To je knjiga, s katere vidimo slovenski prostor malce bolj poglobljeno, kakor smo ga vajeni.   

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789612844608

9. NOAH CHARNEY: Slovenologija

Noah Charney je zagotovo nekaj posebnega med vsemi tujci, ki so se v zadnjih letih naselili v Slovenijo. Čeprav priznava, da je Slovenija polna bizarnih, kdaj tudi grotesknih likov, pa hkrati ugotavlja, da se je v deželo preprosto zaljubil. V knjigi boste sledili 38 bistroumnim in humornim zapisom o navadah in običajih, ki so mu kot Američanu bistveno bolj nenavadni kot nam.   

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789612843403

10. SLOVENIJA, NAJLEPŠE PRIPOVEDKE (po izboru Dušice Kunaver in Brigite Lipovšek)

V knjigi so zbrane pripovedke iz vseh koncev Slovenije. Ne manjkajo tako pripovedke o Kralju Matjažu, Petru Klepcu ali Miklovi Zali. Preberite, če vas zanima, v kaj so verovali naši predniki, ter seveda, kako so sploh živeli. In kaj jih je pravzaprav povezovalo.

Povezava na Biblos: https://www.biblos.si/isbn/9789610124566

--------------------

Več koristnih informacij lahko vsakih 14 dni prejmete neposredno v vaš e-poštni nabiralnik Naročite se na naš novičnik: https://id20.si/novicnik