Mladi na mednarodnih webinarjih o dilemah podeželja

V petek, 4. septembra, začenjamo s posebnimi webinarji za mlade, ki jih pripravljamo v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Under the LoupeRural Youth Work!. Na njih bodo mladi iz Slovenije, Srbije in Hrvaške govorili o izzivih življenja na podeželja.

V okviru projekta v Društvu Idrija 2020 s partnerji Udruga Prizma s Hrvaške in Napor iz Srbije ugotavljamo, kakšni so izzivi mladine na podeželju, ki je marsikdaj odmaknjeno od glavnih odločevalskih tokov.  

Podeželje in manjša mesta v današnjem globaliziranem svetu izgubljajo boj z večjimi mesti. Ravno prepoznavanje lekcij, veščin in znanja prednikov bo okrepilo identiteto lokalne skupnosti in mladim pomagalo, da v svojem domačem okolju najdejo svoj prostor za ustvarjanje in zgradijo trajnostno prihodnost. 

Od spoznavanja vrstnikov do konkretnih idej 

Na prvem webinarju bodo tako mladi pod vodstvom Vladimirja Budalića iz Pokreta gorana Vojvodine razpravljali o tem, kaj podeželje sploh je. Webinar bo enkratna priložnost za ugotavljanje razlik in podobnosti med posameznimi državami, saj se bodo mladi razporedili po »digitalnih« skupinah.  

Drug webinar, ki bo potekal naslednji petek, 11. septembra, bo vodil Silvestar Petrov iz društva Prizma, ki deluje v hrvaškem Gračcu blizu Zadra. Govorili bomo o tem, kako mladi lahko pridejo do besede v družbi – kakšne trike morajo uporabiti. Društvo Prizma ima na tem področju številne izkušnje, ki bodo zagotovo zanimive za udeležence dogodka.  

Tretji webinar pa bo posvečen delu in zaposlitvi na podeželskem območju. V petek, 18. septembra, bo o tem več povedal Drejc Kokošar iz Društva Idrija 2020, ki bo z mladimi ugotavljal, kateri poklici in usmeritve imajo prihodnost na podeželju. Udeleženci bodo razmišljali, kako lahko kulturna dediščina vpliva na povečanje zaposlitvenih možnosti in spoznali svet socialnih inovacij.   

Na tretjem webinarju bodo mladi pod vodstvom Drejca Kokošarja iz Društva Idrije 2020 spoznavali zaposlitvene priložnosti na podeželju, predvsem na področju kulturne dediščine.

Prijave na webinarje, ki bodo potekali v angleščini, še vedno zbiramo na drejc.kokosar@id20.si ali pa preko prijavnice.