Minuli ponedeljek in torek smo v Idriji organizirali študijsko turo za udeležence iz italijanske Karnije. Na dvodnevnem dogodku, ki je potekal v okviru projekta GO! Pasta, so udeleženci izvedeli več o certificiranju in izdelavi idrijskih žlikrofov ter si ogledali Idrijo in Rudnik živega srebra Idrija.
Že lansko leto je Tolmeč in Karnijo obiskala idrijska delegacija, ki so jo sestavljali župan Občine Idrija Tomaž Vencelj, ponudniki in proizvajalci idrijskih žlikrofov ter ekipa Zavoda ID20. Študijska tura je pomembno prispevala k poglabljanju kontaktov s tamkajšnjimi proizvajalci cjarsons, polnjenih testenin, ki tako po sestavinah kot tudi po obliki spominjajo na idrijske žlikrofe.
Obiskovalce pozdravil idrijski župan
Tokrat so obisk vrnili italijanski gostje, ki so z zanimanjem odkrivali bogate okuse idrijskih žlikrofov. Delegacijo so predstavljali proizvajalci in ljubitelji cjarsons, občinski predstavniki in predstavniki partnerske organizacije Comunità Montana della Carnia. Obiskovalce je ob prihodu pozdravil idrijski župan, Tomaž Vencelj, ki jim je zaželel številne zanimive kulinarične utrinke v Idriji. Po predstavitvi delovanja ID20 in zgodovine ter sedanjosti idrijskih žlikrofov, so gostje obiskali Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo, kjer jim je Polona Kavčič predstavila proces certificiranja idrijskih žlikrofov. Po kosilu v Gostišču Barbara, kjer so lahko gostje degustirali idrijske žlikrofe z različnimi omakami, so gostje obiskali proizvodnjo idrijskih žlikrofov v prostorih Žlikrofi Žigon. V izdelavi so se poskusili lahko tudi sami in tako spoznali skrivnosti dolgotrajne priprave idrijskih žlikrofov.

Prikolica s hrano že potuje naokrog
Naslednji dan pa so si obiskovalci ogledali še Antonijev rov Rudnika živega srebra Idrija in si ogledali mestno središče. Ker so bili med gosti tudi predstavniki mladinskih organizacij iz regije, so se ustavili še v Mladinskem centru Idrija, kjer so jim predstavili delovanje in pomembnejše projekte. Po kosilu v Gostilni Škafar, kjer so poskusili še joto z ocvirkovco, so se gostje odpravili nazaj domov.
Študijska tura je predstavljala pomemben del projekta GO! Pasta, ki ga financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027. Projekt je del programa evropske prestolnice kulture GO! 2025. Naslednje leto boste tako lahko logotip GO! Paste videli na številnih dogodkih, ki bodo potekali v okviru evropske prestolnice kulture. Še posebej pa velja izpostaviti prikolico s hrano GO! Pasta, v katerih bo v naslednjih letih dišalo tako po idrijskih žlikrofih kot tudi drugih sorodnih jedeh. Do sedaj ste jo lahko videli že na nekaj pomembnih festivalskih dogodkih, kot so Praznik idrijskih žlikrofov, Il Filo dei Sapori in Jestival.


GO! Pasta – gradimo medkulturne in gospodarske mostove s polnjenimi testeninami | GO! Pasta – costruire ponti interculturali ed economici attraverso la pasta ripiena
Projekt financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO.
Il progetto è finanziato dall’Unione europea nell’ambito del Fondo per piccoli progetti (Small Project Fund) GO! 2025 del Programma Interreg VI-A Italia-Slovenia 2021-2027, gestito dal GECT GO.
www.euro-go.eu/en/spf & www.ita-slo.eu