HeritageHack bo potekal virtualno!

Odločili smo se, da bomo Heritagehack, hackathon na področju kulturne dediščine, v celoti izvedli virtualno preko spleta od 29. do 31. maja! Tako bomo lahko kljub ukrepom za preprečevanje epidemije virtualno združili več deset udeležencev, ki bodo iskali nove in drugačne rešitve za kulturno dediščino Idrijsko-Cerkljanske.  

Prvotno bi HeritageHack moral potekati od 13. do 15. marca 2020, vendar pa smo zaradi razglasitve epidemije COVID-19 dogodek prestavili na poznejši termin. Z veseljem najavljamo, da bo HeritageHack izveden, saj smo našli primerno spletno rešitev za tako velik dogodek. Obenem pa povečujemo tudi denarni sklad za zmagovalce – poleg nagrade 1000 € za zmagovalno ekipo bomo denarno nagrado v vrednosti 500 € namenili tudi drugouvrščeni ekipi!

Izzivi odgovarjajo na aktualne probleme

Ker bo HeritageHack potekal virtualno, bo program malenkost drugačen. Za izvedbo bomo uporabili program Hopin, ki je trenutno najbolj zmogljivo orodje za organizacijo spletnih konferenc in omogoča skorajda enako doživetje kot pravo konferenčno okolje. Teden pred dogodkom, 22. maja, bomo na spletu izvedli krajši spoznavni dogodek, ki bo služil tudi za oblikovanje ekip. Da bo izkušnja čimbolj pristna, bomo vsem udeležencem že pred dogodkom po pošti poslali tudi manjši paket z dediščinskimi dobrotami iz Idrije.

HeritageHack se bo uradno začel v petek, 29. maja, s predstavitvijo izzivov,ki smo jih nekolikospremenili in jih prilagodili povsem drugačnim ekonomski in družbenim okoliščinam. V ospredje postavljamo digitalizacijo muzejev in galerij ter virtualno izvedbo festivalov, ki se nakazujeta kot pomembni točki bodočega razvoja na področju kulturne dediščine. S spremembo izzivov tako iščemo rešitve, ki jih bo družba potrebovala v teh spremenjenih okoliščinah. Še vedno pa ostajajo z nami tudi izzivodajalci, ki že težko pričakujejo inovativne rešitve za te turbulentne čase – Zavod za turizem Idrija, Mestni muzej Idrija, Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, Občina Idrija in Občina Cerkno.

Ekipe bodo najboljše rešitve predstavile v nedeljo, 31. maja, ko bo potekala tudi slovesna razglasitev zmagovalcev. Zaključno dejanje boste lahko spremljali tudi z vaših ekranov, saj bomo dogodek neposredno prenašali iz prostorov strojnice Inzaghi!

Še vedno vabljeni k prijavi na spletni strani www.id20.si/heritagehack/