10 izbranih dokumentarcev za domačo samoizolacijo

1. Tipično slovensko: kozolci 

Kozolci so en del naše stavbne dediščine, ki jo povezujemo tudi z narodno identiteto. V tem polurnem dokumentarcu spoznajte, kako se kozolci razlikujejo po posameznih regijah. Vas zanima, zakaj se kozolci pojavljajo samo na slovenski strani Koroške, na avstrijski pa jih ni?  

Povezava: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-izobrazevalni-program/174499874

Kozolec v Črnem Vrhu nad Idrijo leta 1959 | Avtor: Marija Makarovič Vir: Etnografski muzej

2. Jazz Cerkno: dokumentarni feljton  

Kljub temu, da Jazza Cerkno ne bo v tradicionalnem majskem terminu, pa si lahko utrinke iz bivših festivalov pogledate v dokumentarnem filmu pod režijo Dušana Moravca.

Povezava: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-feljton/165471833


3. Franja

Marsikaj vemo o Partizanski bolnici Franji, vendar pa le premalo o življenju Franje Bojc – Bidovec, po kateri je bolnica nosila ime. V tem igranem dokumentarcu se boste sprehodili skozi njeno pestro življenje, ki je bilo posvečeno zdravniškemu poklicu.  

Povezava: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-kulturno-umetniski-program/146074481


4. Tidldibab: najstarejša piščal nekoč in danes 

Čeprav je od odkritja minilo že več kot 20 let, pa fascinantna najdba neandertalske piščali še vedno fascinira. Prisluhnite pripovedi žal že pokojnega Ljubna Dimkaroskega, ki je skrivnost jamsko piščal oživil in ji dal sodoben zven.

Povezava: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-izobrazevalni-program/174371611


5. Z nitjo povezane 

Medtem ko idrijsko čipko videvamo v salonih in na festivalih, pa marsikdaj zbledijo osebne zgodbe klekljaric, ki že stoletja križajo in sukajo njene nitke. Dokumentarni film pod režijo Matjaža je predvsem pripoved o tisočerih urah, preživetih za bulo, nekdaj še v soju lanterne in sveč.

Povezava: https://vimeo.com/151386638


6. Klanec do doma 

V dokumentarcu, ki ga je leta 2011 režiral Dušan Moravec, spremljate slikarja Rafka Terpina na popotovanju po grapah in planotah širše okolice Idrije. Po poteh izginjajočih pomnikov naših prednikov, ki bolj in bolj izginjajo pod vejami zaganjajočih se grmov in dreves.


7. Spomini: Janez Winkler    

V trodelnih spominih se Janez Winkler, sicer najbolj znan kot šef policije v sedemdesetih letih, spominja tudi otroških let v rodni Idriji. Med drugim pripoveduje o upanju tudi v najtemnejših časih italijanske okupacije, spominja pa se tudi svojih partizanskih časih v bližnjih gozdovih.   

Povezava: 1. del, 2. del in 3. del


8. Ohranjeni spomini 

Projekt Ohranjeni spomini ali Avdiovizualna knjiga je avdio vizualni zapis zgodovine Idrije in njenih prebivalcev, ki ga pripravljata Dušan Moravec in Matjaž Mrak. Avtorja postopno dodajata življenjske zgodbe bolj ali manj znanih Idrijčanov.  

Povezava do strani na portalu Youtube


9. MANSFORT AUF! 

Marsikaj iz bogate tehnične dediščine idrijskega rudnika še vedno ni na ogled za obiskovalce. Ena takih naprav je tudi izvozni stroj Siemens-Schuckert, ki ga v tem dokumentarcu režiserja Matjaža Mraka predstavljajo tudi nekdanji zaposleni. Za navdušence nad tehnično dediščino!


10. KUZLE 

Navsezadnje ne smemo pozabiti punk fenomena iz Idrije – Kuzel. Čeprav niso delovali dolgo časa, pa so pomembno zaznamovali sodobno idrijsko zgodovino.