Avgusta ponovno Praznik idrijskih žlikrofov

V soboto, 21. avgusta, bo Idrija ponovno za en dan postala kulinarično središče, saj bo zopet potekal Praznik idrijskih žlikrofov. V tem in naslednjem letu bomo festival organizirali v Zavodu ID20, za letos pa pripravljamo kar nekaj novosti, ki bodo v duhu naziva evropska gastronomska regija, s katerim se letos ponaša Slovenija.

Zavod ID20 tako po končanem izboru na javnem natečaju, ki ga je razpisala Občina Idrija, prevzema organizacijo največjega kulinaričnega festivala na Idrijsko-Cerkljanskem in enega od najpomembnejših kulinaričnih dogodkov v Sloveniji. Kljub temu, da Mladinski center Idrija, ki je v zadnjih letih poskrbel za močan dvig prepoznavnosti festivala, ne bo več glavni organizator dogodka, pa organizacijska ekipa ostaja nespremenjena.

Praznik idrijskih žlikrofov ohranja obstoječo zasnovo, seveda bodo tudi letos v ospredju idrijski žlikrofi, ki jih bomo znova ponudili na več inovativnih načinov. Festival bo potekal v idrijskem parku Mejca, ki je lani navdušil s svojo zeleno »kuliso«. Na festivalu bodo tudi v tem letu sodelovali »bratranci« idrijskih žlikrofov, saj s tem želimo poudariti evropsko zgodbo te zajamčene tradicionalne jedi. Pomemben del festivala bo zopet tekmovanje v kuhanju divjačinske bakalce, kjer sodelujejo člani idrijskih lovskih družin, za dobro voljo pa bo poskrbela tudi dobra tekoča spremljava lokalnih pivovarjev in vinarjev. Ohranjamo tudi usmerjenost festivala v zmanjšanje odpadkov, kar bomo tudi v tem letu zagotovili z biorazgradljivim priborom, kozarci in krožniki ter informatorji za obveščanje obiskovalcev o pravilnem razvrščanju.

Park Mejca - Praznik idrijskih žlikrofov
Tudi letos bo Praznik idrijskih žlikrofov potekal v prijetnem okolju idrijske Mejce. Foto: Kraftart

In kaj bo letos novega?

Nekatere novosti letošnje izvedbe festivala že lahko napovemo. V sodelovanju z Zavodom za turizem Idrija pripravljamo več odmevnih akcij, ki bodo potekale že pred samim festivalom. Pred kratkim ste mogoče že zasledili promocijske videe, ki jih je pripravil znani slovenski kulinarični vloger Miha Robnik (Dans fotr kuha). Ker se letos Slovenija ponaša z nazivom evropska gastronomska regija, želimo še poudariti prepoznavnost idrijskih žlikrofov v širšem mednarodnem prostoru, tako da bodo to izvrstno idrijsko kulinarično specialiteto v letošnjem letu promovirali tudi t. i. ambasadorji idrijskih žlikrofov.

Kmalu bomo razkrili tudi prenovljeno grafično podobo festivala, ki bo še bolj mamljivo vabila na Praznik idrijskih žlikrofov. Poleg tega pa pripravljamo dodatno ponudbo izdelkov in spominkov, ki jih boste lahko naročili na dom ali pa kupili na samem festivalu!

Upamo, da nam bodo tudi letos šli na roko vreme in epidemiološki ukrepi, tako da vas bo ponovno pričakalo odlično vzdušje in okusni idrijski žlikrofi! Za več informacij nas spremljajte na Facebooku, Instagramu ali spletni strani. Se vidimo v soboto, 21. avgusta, v idrijski Mejci!