Dediščina onkraj dediščine v Robidišču

Kulturna dediščina že dolgo ne velja več samo za stvar preteklosti, temveč vse bolj prihaja v ospredje njena vloga pri oblikovanju različnih sodobnih produktov in storitev. Od usihajočih tradicionalnih obrtniških znanj do neizkoriščenih starih stavb, potencial kulturne dediščine kar kliče po novi energiji.

Prav omenjene tematike bodo v ospredju na dogodku "Dediščina onkraj dediščine", ki ga pri Društvu Idrija 2020 in Zavodu ID20 pripravljamo v sodelovanju z domačijo Škvor iz Robidišča. Na praznično nedeljo bomo na najzahodnejšem robu Slovenije tokrat izvedli dogodek namenjen predstavitvi naših dolgoletnih izkušenj z delovanjem na področju kulturne dediščine in pogovoru o priložnostih, ki jih dediščina ponuja. V ospredje bomo postavili možnosti za oživitev starih stavb, se dotaknili različnih oblik dediščinskega turizma in novih trendov na področju dela na daljavo ter odprli vprašanja o grajenju skupnosti na temelju dediščine.

Dogodek bo potekal v prostorih Galerije Robidišče na domačiji Škvor v Robidišču, v nedeljo, 25. junija 2023, s pričetkom ob 19.00. Vabljeni, da praznični večer preživite v naši družbi!

Tri področja razvoja kulturne dediščine

Na dogodku se bomo osredotočili na tri področja, ki jih bomo predstavili člani Zavoda ID20 in Društva Idrija 2020:

- 𝗢𝗻𝗸𝗿𝗮𝗷 𝘀𝘁𝗮𝗿𝗶𝗵 𝘀𝘁𝗮𝘃𝗯: nove priložnosti za stare hiše (Matevž Straus, ID20);

- 𝗢𝗻𝗸𝗿𝗮𝗷 𝗶𝘇𝗹𝗲𝘁𝗼𝘃: Digitalni nomadi, delo na daljavo in stik z lokalno skupnostjo (Drejc Kokošar, ID20);

- 𝗢𝗻𝗸𝗿𝗮𝗷 𝘀𝗸𝘂𝗽𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶: dediščinski portal Duri in ustvarjanje dediščinske skupnosti (Matevž Šlabnik, Društvo Idrija 2020).

Dediščina hribovskih območij, daleč od glavnih prometnic, skriva številne potenciale. Jih znamo izkoristiti?

Dogodek izvaja ekipa iz Idrije

Matevž Straus je vodja programa T4.0 Heritage+ v podjetju Arctur, predsednik Društva Idrija 2020 in soustanovitelj Zavoda ID20. Kot vodja številnih mednarodno nagrajenih projektov s področja digitalnih in socialnih inovacij v kulturni dediščini ima dober vpogled v trende v kulturni dediščini. V predstavitvi bo prikazal aktivnosti Zavoda ID20 na področju stavbne dediščine, kjer so pred kratkim kupili lastno idrijsko rudarsko hišo Giser, ki jo postopoma obnavljajo in oživljajo s skupnostnimi dogodki in mednarodnimi prostovoljskimi aktivnostmi. Hkrati bo predstavil razmišljanje o potencialih ohranjanja stanovanjske dediščine za razvoj širšega Idrijsko-Cerkljanskega področja.

Drejc Kokošar je soustanovitelj Zavoda ID20, turistični vodnik, mladinski in kulturni delavec. Pri svojem delu se primarno posveča podeželskim in perifernim skupnostim z bogato kulturno dediščino ter išče načine trajnostnega razvoja z mladimi – domačini, turisti ali digitalnimi nomadi. V svoji predstavitvi bo pojasnil, zakaj lokalne in dediščinske zgodbe v turizmu dobivajo veljavo in predstavil digitalne nomade, nov tip popotnikov in delavcev, ki so s COVID-19 dobili nov pospešek in predstavljajo nov potencial za razvoj podeželskih (turističnih) lokacij.

Matevž Šlabnik soustanovitelj Zavoda ID20, član Društva Idrija 2020. Sodeluje pri številnih raziskovalnih projektih s področja kulturne dediščine, pri društvu Idrija 2020 pa skrbi za projekt Digitalni dediščinski inkubator – DDI, kjer idrijska ekipa skupaj s partnerji iz brkinskega zavoda Dobra pot in mariborske KIBLE izvaja širok program podpore in izobraževanja s področja kulturne dediščine. V predstavitvi bo predstavil krovni dediščinski portal Duri, ki gosti zanimive vsebine s področja dediščine, serijo brezplačnih dediščinskih tečajev in aplikacijo za beleženje spomina starejših. Prikazal bo celostni pristop na področju dediščine, v katerem je v ospredju razvoj skupnosti in aktivna participacija v 30 slovenskih občinah.