Dediščino popeljemo korak dlje

Strojnica jaška Inzaghi

Bliža se leto 2020, ki bo v marsičem prelomno. Ko smo leta 2012 ustanovili društvo, ki smo ga poimenovali Idrija 2020, je bila ta letnica skorajda svetlobna leta daleč. Polni novih izzivov smo na svečanem odprtju v petek, 15. novembra, nazdravili novim prostorim v strojnici jaška Inzaghi in oznanili začetek delovanja hčerinskega neprofitnega Zavoda ID20.

Leta 2012 Idrija ni imela prostorov za mlade. Z izjemo skrbi za prostočasne aktivnosti se odločevalci z mladimi niso ukvarjali. O odseljevanju mladih se ni govorilo. Stanovanjska problematika mladih ni bila tema politik. Turizem se je omenjal kot priložnost za nova delovna mesta, a takih delovnih mest ni bilo.

Ko smo takrat pričeli javno omenjati negativne statistične trende ter poudarjati potrebo po diverzifikaciji zaposlitvenih možnosti, močnejši mladinski politiki ter mladinskih prostorih, smo bili nemalokrat ignorirani. Nekateri so dejali, da pričakujemo preveč. Ali da nima smisla. A smo vztrajali.

KAM NAPREJ?

V letu 2020 temu dodajamo še večjo mero profesionalnosti, predanosti in ambicioznosti. Naše izkušnje, stike in znanja želimo deliti z zasebnimi, javnimi in nevladnimi organizacijami ter skupaj ustvarjati spremembe na področju dediščine. Zavod ID20, ki ga ustanavljamo, bo z in za partnerje izvajal podporo organizacijam in posameznikom pri novih projektih na temo dediščine.

Ekipa ID20
Ekipo Zavoda ID20 in Društva Idrija 2020 sestavljajo z leve proti desni: (spodaj) Peter Lahajnar, Matevž Straus, Urša Mihevc, Žan Menart, (zgoraj) Matevž Šlabnik, Drejc Kokošar, Urban Šlabnik in Iztok Hvala.
Foto: Marko Čuk

Novi zavod bo deloval na treh strebrih:

V letu 2020 in v naslednjih letih bomo poleg dela za partnerje izvajali tudi lastne podjetniške aktivnosti, s katerimi na nov način premišljujemo skupno dediščino.

Inovativna kulinarična pogostitev

Na odprtju je prisotne nagovoril predsednik Društva Idrija 2020 Matevž Straus, ki je glavni pobudnik ustanovitve novega zavoda. Predstavil pa se je tudi novi direktor Zavoda ID20, Peter Lahajnar, spletni razvijalec, oblikovalec in organizator javnih dogodkov.

Dogodek je z zvočno spremljavo popestril Matic Ozebek.
Foto: Marko Čuk

Za kulinarično spremljavo je poskrbela ekipa Praznika idrijskih žlikrofov, ki je skupaj z Urbanom Šlabnikom (Frudl Špancir) poskrbela za bogato gastronomsko doživetje. Po začetnem postrvjem kanapeju, ki so ga obiskovalci lahko kombinirali z geruš koktejlom ali penino Castro, je sledila degustacija idrijskih žlikrofov z dvema raznolikima omakama.

Vsak obiskovalec je za popotnico dobil vrečko z logotipom novega Zavoda ID20 in priložnostno zasnovanim ZOC-em, ječmenovim poživilom z dodano cikorijo, ki so ga idrijski knapi pili med delom v jami. 

Na pogostitvi so obiskovalci lahko okušali jedi, ki jih je pripravila ekipa Praznika idrijskih žlikrofov (Mladinski center Idrija) v sodelovanju z Urbanom Šlabnikom (Frudl Špancir)
Foto: Marko Čuk