Edinstveni mojstrski tečaji na Slovaškem, v Romuniji in Idriji

V naslednjih 3 mesecih vas vabimo na kar 3 mojstrske tečaje, ki jih organiziramo v okviru projekta RE:, ki ga sofinancira program Kreativna Evropa. Na unikatnih 3-dnevnih tečajih boste spoznali dediščino romunskih Herculan, slovaškega Gemerja in seveda naše unikatne rudarske hiše v Idriji. Udeležba na vseh delavnicah je brezplačna - za izbrane udeležence krijemo vse stroške poti, nastanitve in hrane.

Med gotske cerkve na Slovaško

Odprta sta še dve mesti za udeležbo na mojstrskem tečaju o tradicionalnih tehnikah , ki bo potekal od 22. do 26. maja v Kameňanih na Slovaškem. Na tem 3-dnevnem masterclassu (mojstrskem tečaju) se boste spoznali z nekaterimi tradicionalnimi tehnikami gradnje in urejanja krajine luteranske cerkve iz 13. stoletja.

Delovali boste na območju cerkve, ki je bila prvotno posvečena madžarskemu kralju sv. Ladislavu. Zgrajena je bila na grebenu v središču vasi sredi 13. stoletja in ima romanske temelje. Je enoladijska cerkev s polkrožno apsido, prizidanim južnim stolpom in severno zakristijo. Nekateri znanstveniki so domnevali, da je bila apsida prvotno del velike romanske rotunde, ki je bila kasneje povezana z novejšo ladjo, vendar je bila ta teorija ovržena. Izjemen je zgodnjegotski južni portal. Dejansko podobo cerkve so spremenile prezidave v 17. stoletju, ko so obokali ladjo in prezidali okna v baročnem in klasicističnem slogu. Zidani zvonik je bil zgrajen okoli leta 1800 v sklopu cerkve.

Prijavite se lahko na sledeči povezavi: https://forms.office.com/e/Z3hzknV0Jz

Doživetje idrijskih rudarskih hiš

Od 12. do 14. junija bo v Idriji potekal 3-dnevni brezplačni mojstrski mednarodni tečaj »RE:viving Heritage Masterclass: novi pristopi k starim izzivom«, v okviru katerega lahko pridobite številna nova znanja in izkušnje!

Pripravili smo interdisciplinarni program, ki tako navdušencem kot tudi strokovnjakom v mestu UNESCO dediščine ponuja edinstveno priložnost za učenje, povezovanje in mreženje. V okviru tečaja boste lahko obiskali kvalitetna predavanja, še posebej pa izpostavljamo kulinarično doživetje idrijskih rudarskih hiš, v okviru katerega boste okusili utrip Hiše Giser leta 1921.

V ospredju tečaja bodo 3 delavniški sklopi, med katerimi se lahko odločite po svoji izbiri. Želite spoznati, kakšna je tradicionalna gradnja in jo tudi sami preizkusiti? Ali pa približati dediščino mladim s pomočjo digitalizacije? Mogoče pa razmišljate, kako skozi zgodbarjenje in pripoved približati dediščino širšemu prebivalstvu? Izbirate lahko med 3 raznovrstnimi sklopi, ki jih vodijo izkušeni in priznani mentorji:

Več o tečaju: https://www.id20.si/novice/vabljeni-na-3-dnevni-mednarodni-dediscinski-tecaj-v-idrijo/

Prijavnica je na voljo na povezavi: https://shorturl.at/clBU2

Odkrivajte skrivnostne avstro-ogrske toplice

Od 18. do 20. julija pa vas vabimo na 3-dnevni mojstrski tečaj, ki bo potekal v zgodovinskem romunskem letovišču Băile Herculane. Tja je v nekdanje avstro-ogrske terme rad zahajal tudi Franc Jožef s svojo soprogo, princeso Sissi. Tečaj ponuja edinstveno priložnost za učenje tehnik restavriranja in mreženje. Delali bomo na območju Neptunovih kopeli, spomenika nacionalnega pomena, ki ga s pomočjo sredstev EU obnavlja in restavrira Združenje Locus preko posebne platforme Herculane Project.

Program je oblikovan tako, da boste izkusili vse faze restavriranja dekorativnih elementov. Integriran bo v poletno šolo za študente arhitekture.

Več o programu: https://www.id20.si/wp-content/uploads/2024/04/PROGRAMME-RE_viving-Heritage-Masterclass.pdf

Prijavite se lahko tu: https://forms.office.com/e/4bV7TvNY3Y

Več o projektu si lahko preberete na predstavitvi projekta ali na uradni spletni strani.

Projekt financira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so le mnenja avtorjev in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli pomoč.

Lastni delež ID20 je sofinanciralo Ministerstvo za javno upravo Republike Slovenije v okviru Javnega poziva za obdobje 2022 - 2024 za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij izbranih na razpisih sofinanciranih iz proračuna EU ali Urada za finančni mehanizem EFTA.