Pričetek poletja v znamenju “Mladostne dediščine”

Pričetek poletja bo v Idriji tudi tokrat v znamenju povezovanja kulturne dediščine in mednarodnega prostovoljstva. Pri Društvu Idrija 2020 bomo namreč v sodelovanju z Mladinskim centrom Idrija in ob podpori Občine Idrija izvedli projekt “Mladostna dediščina”, v sklopu katerega bo ekipa 12 mladih prostovoljcev iz 8 različnih evropskih držav tri tedne spoznavala, raziskovala in pomagala ohranjati dediščino, povezano z bogato rudarsko tradicijo.

Po lanski uspešni akciji ekipe mednarodnih prostovoljcev, ko smo v treh poletnih tednih poskrbeli za osnovno zaščito rudarske hiše Giser in digitalno vrednotenje številnih predmetov, smo se letos odločili nadaljevati po zastavljeni poti. V sodelovanju z Mladinskim centrom Idrija smo v sklopu programa Evropske solidarnostne enote zasnovali projekt “Mladostna dediščina” s katerim želimo mladim iz mednarodnega okolja predstaviti pomen delovanja na področju kulturne dediščine, obenem pa jim omogočiti, da tudi sami iz prve roke izkusijo različne aktivnosti, povezane z raziskovanjem, varovanjem in interpretacijo dediščine. Dvanajst mladih iz 8 evropskih držav bo tako med 15. junijem in 5. julijem 2022 združilo moči z ekipo Društva Idrija 2020 in Mladinskega centra Idrija ter aktivno spoznavalo razgibani svet kulturne dediščine.

Pomemben del prostovoljske aktivnosti je tudi spoznavanje idrijske dediščine.

Celostno spoznavanje rudarske dediščine

A če smo se lansko leto posvetili predvsem ohranjanju in oživljanju rudarske hiše Giser, bomo letos polje delovanja še razširili. S tem namenom smo se povezali z Občino Idrija in v aktivnosti vključili tudi območje nekdanjega Jožefovega jaška oz. Kajzer park. Tako bodo ob delu na rudarski hiši in nekdanjem vhodu v rudnik mladi prostovoljci za tri tedne doživeli pravo izkušnjo nekdanjega rudarskega mesta. Vse svoje aktivnosti bomo vestno beležili in jih sprotno objavljali na družabnih omrežjih, za zaključek pa bomo svoje delo predstavili v živo na posebnem dogodku.

Projekt je plod sodelovanja Mladinskega centra Idrija in Društva Idrija 2020.

Za zaključek prihaja Dan rudarskih hiš

V sklopu projekta “Mladostna dediščina” bomo namreč organizirali že tretji Dan rudarskih hiš, ki prvi julijski konec tedna sedaj že tradicionalno združuje ljubitelje stavbne dediščine. Tako bo v petek, 1. 7., v popoldanskih urah znova na široko odprla vrata hiša Giser na Ulici zmage 12 v Idriji, kjer bomo ob pomoči prostovoljcev razkrili njen zgodovinski arhitekturni vidik, hkrati pa ob sproščenem druženju z glasbo predstavili opravljeno delo. Vabljeni že sedaj, da se nam pridružite!

Delo s kulturno dediščino vključuje tudi ročne spretnosti.

Projekt “Mladostna dediščina” izvajamo pod okriljem Mladinskega centra Idrija in je financiran iz programa Evropska solidarnostna enota.