Prihaja Dan rudarskih hiš

Projekt Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II), ki ga pri Društvu Idrija 2020 izvajamo skupaj s partnerji iz Mestnega muzeja Idrija, Založbe Bogataj, Mladinskega centra Idrija in Kulturnega društva Prostorož, bo v poletnih mesecih postregel s številnimi zanimivimi aktivnostmi, posvečenimi bogati stanovanjski dediščini rudarske Idrije.

V začetku julija prihaja Dan rudarskih hiš

V soboto, 4. julija, združujemo moči z Mestnim muzejem Idrija in Mladinskim centrom Idrija, saj organiziramo prvi Dan rudarskih hiš . Ta bo namenjen spoznavanju tega izjemno zanimivega stavbnega tipa, ki je tesno povezan z rudarsko zgodovino mesta in predstavlja del UNESCO svetovne dediščine. Na dogodku bo prav vsakdo našel nekaj zase, da pa bo doživetje rudarske Idrije kar se da pristno, bo udeležence sobotnih programov v muzejski rudarski hiši na Bazoviški 4 pričakala čisto prava rudarska malica, ki bo vlila dovolj moči za odkrivanje znamenitosti UNESCO dediščine.

  • Študijska tura Rudarske hiše in prhavzi

Pri Društvu Idrija 2020 pripravljamo poseben arhitekturni sprehod, na kateremu se bodo udeleženci spoznali z dvema najpomembnejšima tipoma delavske arhitekture v Idriji – rudarskimi hišami in t. i. prhavzi, rudniškimi stanovanjskimi bloki. A hiš si udeleženci ne bodo le ogledovali, saj bomo v sodelovanju s podjetjem Gnezdo, ki je eno vodilnih na področju gradnje z naravnimi materiali v Sloveniji in idrijskim gradbenim podjetjem Naš dom, kjer imajo bogate izkušnje z obnovami dediščinskih objektov, izvedli delavnico izdelave in uporabe apnenih ometov v tradicionalnem stavbarstvu, kot so to nekoč počeli naši predniki.

  • Urbana igra Idrijske rudarske hiše

Ekipa Mladinskega centra Idrija je ustvarila nepozabno mladinsko pustolovščino, ki raziskovanje rudarskih hiš v Idriji združuje s skupinskim reševanjem izzivov in uporabo spletnih orodij.

  • Doživljajski program V pomoč rudarjevi ženi

Mestni muzej Idrija pripravlja poseben doživljajski program, kjer se bodo lahko obiskovalci iz prve roke spoznali z življenjem idrijskih rudarjev v pristnem okolju tradicionalne rudarske hiše iz 18. stoletja.

Svetovanja lastnikom odlično uspevajo

V začetku junija smo v sodelovanju z arhitekti iz Kulturnega društva prostoRož izvedli tri oglede dediščinskih stanovanjskih stavb v Idriji in pri tem lastnikom svetovali o možnostih prenove, ki bo zadostovala sodobnim bivanjskim potrebam in bo obenem odgovarjala standardom varstva kulturne dediščine, kar pomembno vpliva na ohranjanje dediščinskih vrednot rudarske Idrije.

Strokovnjaki iz prostoRoža na svetovanju v Idriji.

Julij tudi v znamenju pisateljske rezidence

Partnerji pri Založbi Bogataj bodo v okviru projekta PIRH-II v Idrijo povabili dva literarna ustvarjalca, ki bosta v idiličnem okolju muzejske rudarske hiše na Bazoviški 4, tik nad vhodno stavbo Frančiškovega jaška, vsak po tri tedne (8. do 29. 7. in 29. 7. do 19. 8.) ustvarjala v pristnem stiku z rudarsko tradicijo mesta. Literarna dela, nastala v obnovljeni tradicionalni rudarski hiši, ki je hkrati zaščitena kot spomenik lokalnega pomena, bo založba izdala v okviru rednega programa v letu 2021. Pisateljska rezidenca v okviru projekta PIRH-II je verjetno prvo tovrstno literarno gostovanje, katerega pretežen del se bo odvil v več stoletij stari rudarski hiši, ki že sama po sebi prenaša izjemno pomembno zgodbo – zgodbo življenja idrijskega knapa.

Dogodek se izvaja v sklopu projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II). Aktivnosti sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.