Hiša Giser znova zaživela s pomočjo mednarodnih prostovoljcev

Mednarodni prostovoljci iz 10 evropskih držav so znova dokazali, da čas res hitro mine, še posebej ob vnetem delu in v dobri družbi. Delo pridnih rok prostovoljcev, ki so zadnje dva tedna na dveh lokacijah v Idriji solidarnostno pomagali v skupnosti, se bliža koncu. Vabljeni na ogled njihovih dosežkov!

Skozi obnovljena vrata na obisk hiše Giser

Sedem prostovoljcev iz Španije, Portugalske, Italije, Finske, Litve in Poljske se je tekom tritedenske akcije osredotočilo na delo pri idrijski rudarski hiši Giser. Tako kot pretekla leta, so tudi letos prostovoljci pridno poprijeli za delom in v prvem tednu pod mentorstvom restavratorja Matije Hiršenfelderja obnovili vhodna vrata hiše Giser na Ulici zmage.

Da je bilo delo zares kvalitetno opravljeno, smo 3 dni preživeli v Škofji Loki v restavratorski delavnici. Matija je prostovoljcem predstavil različna orodja in tehnike dela, ki so potrebna pri rokovanju z dediščinskimi elementi. Prostovoljci so z veliko natančnostjo brusili, barvali les in kovino, kitali, patinirali in obnavljali vse najmanjše detajle na več kot sto let starih vratih. V več korakih so pristopili k obnovi lesenih, kovinskih in steklenih delov. Obnovili in dodali so manjkajoče lesene dele, s kovinskih elementov so odstranili rjo in ponovno očistili ter zloščili mehanizem za odpiranje vrat.

Med sušenjem barve smo našli nekaj časa tudi za spoznavanje srednjeveške Škofje Loke. Prostovoljci so bili še posebej navdušeni nad obiskom Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, kjer so spoznali dela lokalnih rokodelcev in iskali podobnosti ter razlike v dediščini na Škofjeloškem in v Idriji. Od dela utrujene noge so sprehodili še v zeleno zaledje kraja na sprostitveno kopanje v Poljanski Sori.

Esti - Litva

Počutim se, kot da mi je ta izkušnja, čeprav je trajala le tri tedne, dala globlje razumevanje tega, kdo sem kot oseba, hkrati pa me je naučila veščin, ki jih v tem trenutku svojega življenja ne bi pridobila sama, če ne bi bilo te čudovite priložnosti.

Tudi notranjost hiše z novo podobo

V drugem tednu smo aktivnosti preselili v notranjost hiše. Sprva so prostovoljci očistili vhodno vežo in kuhinjo, tla zaščitili ter jih na novo prebarvali. V obnovljenih prostorih so nadaljevali s sestavljanjem in montaža nove kuhinje. Kar nekaj truda je bilo vloženega in ponovno se je izkazalo, da sledenje v naprej pripravljenim načrtom ni tako enostavno kot je sprva izgledalo. Z urejeno osnovno infrastrukturo je sedaj hiša Giser zares pripravljena na prihajajoče aktivnosti! Prvič si lahko novosti na hiši Giser ogledate že to soboto, 2. septembra na zaključnem dogodku prostovoljske akcije.

Hardik - Portugalska

Ta projekt mi je dal priložnost, da sem delal na povsem drugačnem naboru veščin, omogočil mi je, da sem šel iz svoje cone udobja, opravil nekaj pomembnega dela, ki bo pozitivno vplivalo na skupnost in nenazadnje skozi projekt spoznal veliko neverjetnih ljudi.

Obnovljena dediščina in mednarodna solidarnost

Dogajalo pa se ni samo na hiši Giser ampak tudi v središču Idrije. Preostanek udeležencev iz skupine 20 prostovoljcev je pod okriljem Mladinskega centra Idrija na mostu pri osnovni šoli na novo zbrusilo in prebarvalo ograjo ter osvežilo celotno podobo mosta. Delo prostovoljske ekipe je potekalo ob podpori KS Mesto Idrija in številnih mimoidočih, ki so tekom vročih dni prostovoljcem priskočili na pomoč s sladoledom ali spodbudno besedo.

Nerea - Španija

Hrana, ljudje, kraji, kjer smo bili ... TA IZKUŠNJA JE PRESEGLA VSA MOJA PRIČAKOVANJA. Trije tedni niso bili dovolj, da bi zares uživali v tem zelenem, čudovitem kraju.

Zaključni dogodek prostovoljske akcije

Če ste prostovoljce že srečali ali vas zanima njihovo delo si prihajajočo soboto, 2. septembra, rezervirajte za zaključni dogodek prostovoljske akcije projekta Respect the past - build bridges of the future. Dogodek bo potekal v sproščenem vzdušju, kjer bomo ob 18.00 skupaj otvorili dela na hiši Giser na Ulici zmage 12, se nato ob 18.30 premaknili do mostu pri osnovni šoli Idrija in na koncu se bomo od 19.00 dalje vsi skupaj družili pr' Golitu.

Pridružite se nam in skupaj z nami proslavite prizadevanje za ohranjanje dediščine in solidarnostni duh vseh udeležencev. Veselimo se vaše družbe!

Za več informacij in podrobnosti o dogodku obiščite: https://fb.me/e/SJrhijL3

Aktivnosti izvajamo ob podpori Evropske solidarnostne enote, Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica 2025 in Ministrstva za naravne vire in prostor Republike Slovenije.