Igrivo v krajinski park Zgornja Idrijca

V zadnjih mesecih je na območju krajinskega parka Zgornja Idrijca z okolico zaživela nova Geocaching pot Comm.On Geotrail, ki območje približuje tudi gibalno oviranim osebam. Pot je popestritev tudi za ostale obiskovalce Idrije z okolico, o čemer priča dober obisk poti v prvih mesecih delovanja.

Pot je nastala v okviru projekta Comm.On Heritage, kjer sodelujemo s še 3 partnerji iz Italije, Grčije in Portugalske. Priprava je potekala nekaj mesecev, saj je pot postregla s popolnoma drugačnimi izzivi, kot smo jih bili navajeni pri sedanjem delu na področju geocachinga. V osnovni namreč geolov temelji na pustolovščini, na nekakšnem sodobnem lovu v stilu Indiane Jones. Uporabniks pomočjo mobilnika z navigacijo odkriva zakladke (ponavadi majhne škatlice) in tako raziskuje bogato dediščino v okolici. Če boste kdaj videli koga, ki se pretika skozi grmovje, je velika verjetnost, da gre za geolovca, ki išče zakladek, skrit v kakšni globoki podrasti ali pa med koreninami večjega drevesa.

Drejc Kokošar in Rok Pirih sta se tako v pomladnih mesecih lotila postavljanja nove poti, ki pa je morala biti zasnovana povsem drugače kot dosedanje geocaching poti in zakladki, ki smo jih postavili v Društvu Idrija 2020. V ospredju tako ni samo pustolovščina (čeprav seveda povsem ne manjka), ampak predvsem dostopnost. Na področju geocachinga se do sedaj (vsaj v Sloveniji) dostopnosti za gibalno ovirane osebe ni dajalo velikega pomena, tako da je to najverjetneje prva taka pot v državi.

KAKO SPLOH POSTAVITI TAKO POT?

Pri postavljanju zakladkov smo se tako soočili s številnimi izzivi, ki jih pri prejšnjem delu nismo poznali. Lokacija mora biti dostopna tako za osebe z invalidskim vozičkom kot tudi za druge osebe, ki se soočajo s težavami pri gibanju (nosečnice, starejše osebe itd.). S tem namenom smo zakladke postavili v bližini cest, ki omogočajo dostop z avtom in možnost parkiranja v bližini. Na poti ravno tako npr. ne sme biti korenin in različnih drugih ovir, ki sprehajalcu brez gibalnih ovir ne delajo težav.

Zakladke smo postavljali tako, da so dostopni za osebe na invalidskih vozičkih. To je zahtevalo natančno merjenje višine zakladka.

INSPIRATIVNE LOKACIJE ZA ODKRIVANJE NOVIH ZGODB

Na celotni poti Comm.On Geotrail smo postavili 7 zakladkov, ki jih bomo v naslednjih mesecih predstavili na naši spletni strani in omrežjih Facebook ter LinkedIn. Izbor smo pripravili na podlagi delavnice in individualnih posvetovanj z različnimi organizacijami na tem področju (Društvo invalidov Idrija Cerkno, Zavod za turizem Idrija). Vključili smo točke v okviru krajinskega parka Zgornja Idrijca z okolico, pri tem pa upoštevali, da je zastopana tako naravna kot tudi kulturna dediščina, ki se sicer marsikje med sabo tudi prepletata. Ker so točke posejane na precej veliki razdalji, za dostop priporočamo avto. Ker pa je seveda pot namenjena tudi osebam brez gibalnih ovir, lahko posamezni obiskovalci pot obiščejo tudi v enem dnevu.

Vse do začetka novembra je pot že obiskalo 73 obiskovalcev. Trenutno je še v testni verziji, vendar pa je dostopna vsem obiskovalcem. V naslednjih mesecih so možne še manjše spremembe glede na povratni odziv uporabnikov, predvsem gibalno oviranih.

Na območju Idrije sta 2 zakladka - na Brusovšah (prhavzi) in pri Jožefovem jašku (na sliki).

KAKO OBISKATI POT?

Če je tudi vas zamikalo, da bi preizkusili pot, vas vabimo, da sledite navodilom:

  1. Namestite si aplikacijo Geocaching

Do strani Geocachinga lahko dostopate preko vašega brskalnika na osebnem računalniku ali pa si namestite aplikacijo na vašem mobilnem telefonu, ki je skorajda nujno potreben pri raziskovanju na terenu.

  • Registrirajte se v storitev Geocaching

Registracijo najpreprosteje opravite v aplikaciji. Lahko se registrirate povsem na novo ali pa povežete svoj račun z obstoječimi računi Facebook, Google in Apple. V tem koraku boste lahko izbrali tudi svoje uporabniško ime, ki ga lahko kasneje spremenite.

  1. Poiščite zakladek

Poiščite posamezne zakladke poti na zemljevidu (delali vam bodo tudi na mobilni napravi, če kliknete na posamezno povezavo spodaj), preko osebnega računalnika lahko dostopate tudi do seznama vseh zakladkov.

  1. Najdite zakladek

Za usmerjanje k zakladku se odpravite v bližino zakladka in nato kliknite na gumb Usmerjanje, ki vas bo s GPS sistemom vodil peš v bližino zakladka. Na sami točki si lahko pomagate tudi z objavljenimi slikami in namigom. Seveda pa ne pozabite prebrati opisa zakladka, ki vam bo povedal več o pomenu lokacije.

  1. Zapišite se

Ko zakladek najdete, se ne pozabite vpisati v škatlico. Zadostuje ime uporabnika (kakor ste si ga izbrali) in datum! Ravno tako pa se vpišite tudi v mobilni aplikaciji ali na spletni strani geocaching.com, dodate pa lahko tudi komentar.  
Nato pa se že lahko odpravite za naslednjim zakladkom!  

SEZNAM ZAKLADKOV NA POTI COMM.ON GEOTRAIL:

V Društvu Idrija 2020 sicer že vse od leta 2012 razvijamo geocaching poti na območju občine Idrija, trenutno pa skrbimo za kar 52 aktivnih zakladkov. V zadnjih 10 letih je tako vse zakladke skupaj poiskalo več kot 1000 oseb, ki so pustolovsko iskanje večinoma dopolnili z obiskom drugih turističnih ponudnikov in tako prispevali k turističnemu prihodku cele destinacije.

---------------------

Pot Comm.On Geotrail smo postavili v okviru Erasmus+ projekta Comm.On Heritage.