Jašek Frančiške se za teden dni spreminja v idrijsko kulturno središče

Od 24. septembra do 3. oktobra bo Idrija v znamenju Betriba – festivala industrijske kulture, ki ga letos premierno organiziramo v okviru Zavoda ID20. Festival prinaša številne zanimive dogodke, ki bodo oživili nekdanjo vstopno točko v idrijsko podzemlje pri jašku Frančiške.

500 let rudarjenja je Idrijo zaznamovalo s posebnimi navadami in običaji, ki se v mestu ohranjajo kljub temu, da je rudnik svoja vrata zaprl že nekaj desetletij nazaj. V okviru festivala Betrib se obračamo k idrijskemu človeku, tako samosvojemu, posebnemu, a hkrati iznajdljivemu in ustvarjalnemu.

Industrijska kultura bogata tako kot idrijski človek

Na festivalu industrijske kulture Betrib tako v ospredje postavljamo idrijsko kulturo, obogateno z večstoletno tradicijo delavstva, industrije in upanja v prihodnost. Tako smo si zastavili vprašanje – mar je industrijska kultura res tako črnobela (tako dobesedno kot preneseno), kot je marsikdaj predstavljena v medijih in popkulturi?

S festivalom želimo na glavo obrniti podobo industrijske kulture kot dolgočasne, monotone in predvsem težaške. Na festivalu Betrib bomo tako predstavljali podobe industrijske kulture, kot jo poznamo v Idriji, in to preko barv in glasbe, emocij in izobraževanja ter humorja in spominov. Iskali bomo podobe prihodnosti in neznanega, tako kot so se rudarji odpravljali v skrivnostno podzemlje, da bi uspeli najti svoj življenjski kruh.

Vas zanima več o tem, kaj je industrijska kultura. Preberite si članek, ki je bil objavljen v zadnji številki revije TBI, ali pa kupite celotno številko!

Edinstveno doživetje jaška Frančiške

Program festivala je sestavljen iz številnih manjših dogodkov in razstav, ki bodo obogatili prizorišče ob jašku Frančiške. Za vse obiskovalce pa pripravljamo prav posebno doživetje. Vstopili bodo namreč v prostore, ki so bili stoletja rezervirani samo za rudarje, tokrat pa bodo zaživeli v povsem drugačni luči, z odtisom prihodnosti. Na »popotovanju« skozi vstopno stavbo jaška Frančiške bodo tako doživeli občutje prostorov, ki so bili poprej odprti le za rudarje, ki so vstopali ali izstopali v idrijsko podzemlje. Vsak prostor tako ponuja drugačno vsebino, ki v sebi skriva podobe, glasbo, barve, vse skupaj pa je obogateno z večnim vonjem, ki so ga za sabo pustile generacije idrijskih knapov in bogata industrijska dediščina.

Razstava je zasnovana tako, da smo postavljeni v nekakšno »brezčasnost«, kjer se prepletata preteklost in prihodnost. V minule čase vas bo popeljala serija intervjujev Ohranjeni spomini s starejšimi Idrijčani, sodobnost pa bo zaživela v razstavi Ariadnina nit, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija ter Čipkarsko šolo Idrija. Razstava bo na eksperimentalen način predstavila sobivanje strojev in idrijske čipke. Za obiskovalce obstoječe muzejske zbirke pa je zagotovo najbolj fascinanten poseben aparat, s katerim so rudarji dobivali nujno potreben vitamin D, ki ga pod zemljo zaradi odsotnosti sonca seveda ni bilo moč najti. Aparat bo začasno »oživel«, vendar v sodelovanju z Društvom Kumšt na malce drugačen način!

Festival industrijske kulture Betrib se bo odvijal v prostorih jaška Frančiške. Foto: arhiv Mestnega muzeja Idrija

Vsekakor pa, ko predstavljamo industrijsko kulturo, ne moremo brez humorja, ki ima v Idriji že stoletja pomembno vlogo. Iz Facebooka se namreč na razstavo selijo »idrijski memi«, ki že nekaj let navdušujejo vse tiste, ki jim je humor blizu, predvsem pa mlajšo generacijo. Doživetje v jašku Frančiške bo na ogled od petka, 24. septembra, pa vse do zaključka festivala, v nedeljo, 3. oktobra.

Spominski koncert Idrijskega plesnega orkestra

Osrednji dogodki festivala bodo potekali v petek, 24. septembra in soboto, 25. septembra. Tako v petek v sodelovanju z Gimnazijo Jurija Vege Idrija in CUDHg Idrija organiziramo delavnice industrijske kulture za dijake 2. in 3. letnika. Obiskovalce pa vabimo na odprtje razstave Ariadnina nit ter na posvet v spomin nekdanjemu rudniškemu zdravniku dr. Alfredu B. Kobalu, za katerega lahko zagotovo rečemo, da se je zavedal vseh čarov industrijske kulture. Poleg svojega rednega zdravniškega dela, ki ga je opravljal več kot odlično, je bil tudi dirigent Idrijskega plesnega orkestra. Prav za to posebno priložnost so se glasbeniki v orkestru ponovno zbrali pod vodstvom Naceta Kogeja.

Dr. Alfred B. Kobal je Idrijski plesni orkester vodil v 60. letih, pred nekaj leti pa je še zadnjič prevzel dirigentsko palico. Foto: Jakob Skrt (arhiv Idrijskega plesnega orkestra)

Od obujanja spominov do sodobne elektronske glasbe

Tudi sobota bo polna dogodkov. Tako bo popoldne v ospredju pogovor z ustvarjalci serije Ohranjeni spomini. Dušan Moravec in Matjaž Mrak bosta v pogovoru razložila, zakaj sta se odločila za projekt, s katerim bosta ohranila marsikatero anekdoto ali zgodbo starejših Idrijčanov. Zvečer pa bo na vrsti še en vrhunec festivala– v industrijskem okolju vhodne stavbe pri jašku Frančiške bo nastopil Idrijčan Eliaz, ki zagotovo postaja eden najvidnejših likov slovenske undeground scene. Koncert bomo prenašali tudi v živo preko interneta!

Priznani idrijski DJ Eliaz bo nastopil v soboto, 25. septembra, v večernih urah. Foto: Marko Čuk (arhiv Kluba idrijskih študentov)

Navdih za festival smo dobili v sorodnem rudarskem mestu Eisenerz

Festival Betrib organiziramo v sodelovanju z Občino Idrija v okviru projekta YOUIND - krepitev institucionalnih zmogljivosti za preprečevanje izseljevanja mladih iz industrijskih mest (Interreg V-A Slovenija-Avstrija), kjer poleg Občine Idrija kot partnerji sodelujejo še Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, Oddelek za geografijo in regionalno znanost na Univerzi v Gradcu in Združenje Štajerska železna pot.

S festivalom Betrib želimo industrijsko kulturo približati mladim in jih spodbuditi, da svojo ustvarjalnost odkrivajo in pletejo v domačem idrijskem okolju. S festivalom industrijske kulture tako želimo v Idrijo prinesti nekaj novega, kar bo, upajmo, popestrilo dogajanje v mestu. V navdih pri organizaciji takšnega dogodka so nam partnerji iz Štajerske železne poti, ki so podoben festival že organizirali na območju mesta Eisenerz, ki se nahaja v bližini znamenite nekdanje rudarske prestolnice Leoben.

Letošnji program festivala industrijske kulture Betrib, za katerega verjamemo, da bo postal stalnica v lokalnem prostoru, pripravljamo v sodelovanju z lokalnimi partnerji - CUDHg Idrija, Mestnim muzejem Idrija, Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, Društvom VAO in Društvom Kumšt. Želimo si, da bo vsebina zanimiva tako za Idrijčane in obiskovalce mesta, saj tradicionalne pretekle podobe Idrije prepleta s sodobnostjo, prihodnostjo in predvsem mladostniško svežino.

------------------

Festival poteka v okviru projekta Mladi v industrijskih regijah – Krepitev institucionalnih zmogljivosti za preprečevanje izseljevanja mladih iz industrijskih mest (YOUIND).

Projekt se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija, sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.