Festival industrijske kulture navdušuje številne obiskovalce

V prostorih jaška Frančiške je v organizaciji Zavoda ID20 zaživel festival industrijske kulture Betrib, ki je v ta nekdanji industrijski objekt v samo nekaj dneh privabil več 100 obiskovalcev. Obiskovalci si z zanimanjem ogledujejo začasno razstavo, ki bo na ogled še do nedelje, 3. oktobra. Veliko zanimanje pa je bilo tudi za spremljajoče dogodke, še posebej pa sta odmevala koncerta Idrijskega plesnega orkestra in idrijskega DJ-a Eliaza

Območje jaška Frančiške, ki se sicer še vedno uporablja za dostop do rudniškega podzemlja, je v zadnjem tednu povsem oživel. V prostorih, kjer že domuje muzejska razstava tehnične dediščine idrijskega rudnika, so tako obiskovalci doživeli nenavadno kombinacijo industrijske dediščine in sodobne umetnosti.

Razstavo v jašku Frančiške so si ogledali tudi dijaki, ki so v okviru šolskih delavnic spoznavali industrijsko kulturo. Več pa v novički!

Rudarju čipka pomagala k vrnitvi iz podzemlja

Še posebno navdušenje je požela razstava Ariadnina nit, ki jo je pripravil Mestni muzej Idrija v sodelovanju z eksperimentalno skupino Čipkarske šole Idrija. Razstava v ospredje postavlja pomen klobčiča rdeče niti, ki ga je Ariadna podarila Tezeju. Tako je znameniti junak v grški mitologiji uspel najti pot iz labirinta. Avtorji razstave želijo na ta način ponazoriti, da je v Idriji podoben pomen imela idrijska čipka, ki je simbolično rudarjem kazala pot iz rudnika na površje. Čeprav razstava temelji na tradiciji idrijske čipke, pa nas povsem preseneti izrazna vrednost, ki jo tokrat prinaša idrijska čipka.

Obiskovalce v okviru Ariadnine niti še posebej pritegne klekljana podoba idrijskega rudišča. Foto: Natalie Rupnik

Sicer pa obiskovalci na razstavi lahko stopijo tudi v nekdanjo strojnico, ki je sicer zaprta za obiskovalce. V njej se vrtijo izseki iz serije Ohranjeni spomini, ki sta jih v sodelovanju z dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija pripravila Dušan Moravec in Matjaž Mrak. Ob robu festivala smo organizirali tudi krajši pogovor z avtorjem Dušanom Moravcem, v katerem je povedal več o svojih spominih, identiteti »idrijskega človeka« in prihodnosti Ohranjenih spominov. Pogovor lahko najdete na našem youtube kanalu.

Obiskovalci razstave se lahko odpravijo v virtualni svet avstrijskega Eisenerza. Foto: Natalie Rupnik

Postavitev v nekdanji strojnici dopolnjujejo še VR očala, s katerimi se lahko virtualno odpravite v rudarsko mesto Eisenerz v Avstriji. Očala so nam namreč za uporabo na festivalu posodili avstrijski partnerji iz projekta YOUIND, v okviru katerega je organiziran festival industrijske kulture Betrib. Sicer pa obiskovalce pot vodi tudi v 1. nadstropje veličastnega objekta industrijske dediščine idrijskega rudnika. Na povsem samosvoj način je ponovno zaživel legendarni sistem za UV obsevanje idrijskih rudarjev, ki sonca pod zemljo niso ravno pogosto videli. Rdeča luč in izseki ključnikov (hashtagov) znanega idrijskega posebneža nas obsevajo z idrijsko energijo, od katere boste zagotovo prevzeti. Kakor ugotavljajo ustvarjalci razstave iz društva Kumšt, je energija lahko celo »zdravilna«, od tod tudi ime Terme Frančiške. Sicer pa veliko »idrijskega« prinaša tudi razstava Idrija memes, s katero se »neznani« avtor že znane Facebook strani predstavlja tudi »v živo«. Obiskovalci tako prebirajo zanimive poustvaritve popularnih memov, ki so aktualizirani z idrijsko vsebino. Nemalokrat so na tapeti namreč lokalni veljaki ali pa klasični medvaški spori.

Swing napolnil Filmsko gledališče

Ob robu festivala je bilo organiziran kar nekaj dogodkov, poleg intervjuja z Dušanom Moravcem je nedvomno odmevala sobotna otvoritev razstave Ariadnina nit. Še večji odmev pa je dosegel posvet, posvečen dr. Alfredu Kobalu, legendarnemu idrijskemu zdravniku. Številni obiskovalci dogodka so se nato udeležili še koncerta Idrijskega plesnega orkestra, ki je povsem napolnil Filmsko gledališče Idrija. Orkestru, ki je nastopil pod vodstvom Naceta Kogeja, sta se pridružila še pevca Rebeka Bogataj in Reno Čibej.

V polnem Filmskem gledališču se je predstavil Idrijski plesni orkester pod vodstvom Naceta Kogeja.

Koncerta Idrijskega plesnega orkestra so se udeležili tudi predstavniki Združenja Štajerska železna pot, ki so bili v Idriji na 2-dnevnem obisku. Več o obisku pa si preberite na spletni strani Občine Idrija.

Posebno doživetje je bil nastop uveljavljenega idrijskega DJ-a, Eliaza, ki je pripravil enourno glasbeno doživetje v neprecenljivem ambientu idrijske industrijske dediščine. Posnetek smo prenašali tudi neposredno preko Facebooka.

Že tako pisano industrijsko dediščino je obogatil nastop uveljavljenega DJ-a Eliaza. Foto: Matic Ozebek

Mladi ustvarjajo s sodobnimi tehnologijami

V soboto pa je v mestni dnevni sobi Pr' Golitu potekal še en dogodek, ki je ravno tako povezan s tipično idrijsko kulturo. V organizaciji Mestne knjižnice in čitalnice Idrija so se predstavili novodobni mojstri, ki proste popoldneve namenijo sodobnim digitalnim tehnologijam. Včasih so v svojih delavnicah tako »pačkali« idrijski knapi in temu rekli »sojšna«. Na svoj način tako mladi nadaljujejo tradicijo, ki se prenaša preko generacij.

Zelo zanimiva je bila predstavitev domačih mojstrov. Na fotografiji vidimo primer, kako lahko 3D tisk pomaga pri ustvarajanju unikatnih vsebin. Foto: arhiv Pr' Golitu

Festival Betrib organiziramo v sodelovanju z Občino Idrija v okviru projekta YOUIND - krepitev institucionalnih zmogljivosti za preprečevanje izseljevanja mladih iz industrijskih mest (Interreg V-A Slovenija-Avstrija), kjer poleg Občine Idrija kot partnerji sodelujejo še Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, Oddelek za geografijo in regionalno znanost na Univerzi v Gradcu in Združenje Štajerska železna pot.

S festivalom Betrib želimo industrijsko kulturo približati mladim in jih spodbuditi, da svojo ustvarjalnost odkrivajo in pletejo v domačem idrijskem okolju. S festivalom industrijske kulture tako želimo v Idrijo prinesti nekaj novega, kar bo, upajmo, popestrilo dogajanje v mestu. V navdih pri organizaciji takšnega dogodka so nam partnerji iz Štajerske železne poti, ki so podoben festival že organizirali na območju mesta Eisenerz, ki se nahaja v bližini znamenite nekdanje rudarske prestolnice Leoben.

Vse razstave bodo v jašku Frančiške na ogled brezplačno še do nedelje, 3. oktobra, od 15.00 do 20.00. Letošnji program festivala industrijske kulture Betrib, za katerega verjamemo, da bo postal stalnica v lokalnem prostoru, pripravljamo v sodelovanju z lokalnimi partnerji - CUDHg Idrija, Mestnim muzejem Idrija, Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, Društvom VAO in Društvom Kumšt. Želimo si, da bo vsebina zanimiva tako za Idrijčane in obiskovalce mesta, saj tradicionalne pretekle podobe Idrije prepleta s sodobnostjo, prihodnostjo in predvsem mladostniško svežino.

-------------------------------------

Festival poteka v okviru projekta Mladi v industrijskih regijah – Krepitev institucionalnih zmogljivosti za preprečevanje izseljevanja mladih iz industrijskih mest (YOUIND).

Projekt se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija, sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Naslovna fotografija: Natalie Rupnik