Avstrijski Eisenerz in Idrija imata številne skupne točke

3. in 4. septembra smo se skupaj s predstavniki Občine Idrija in Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija v okviru projekta YOUIND udeležili strokovne ekskurzije v Eisenerz na avstrijskem Štajerskem. Cilj obiska, ki ga je gostila organizacija Štajerska železna pot, je bilo spoznavanje enega najpomembnejših rudarskih in industrijskih območij pri naših severnih sosedih.

Leoben, zibelka rudarskega znanja

Ob poti do Eisenerza, slabo uro vožnje od štajerske deželne prestolnice leži mesto Leoben, ki je bilo skozi stoletja izjemno pomembno za razvoj rudarstva in industrije v Srednji Evropi. V mestu še danes deluje slovita rudarska univerza, ki z več tisoč študenti predstavlja pomembno institucijo za prenos tehničnih znanj in zagotavlja kader za rudarska in industrijska podjetja v regiji. Poleg šolstva pa je območje zelo pomembno tudi zaradi industrije, saj se tu nahajajo obsežne tovarne podjetja Voestalpine, ki danes sodi med pomembnejše proizvajalce jekla in jeklenih izdelkov v regiji. Družba voestalpine je sicer naslednica koncerna Oesterreichisch-Alpine Montangesellschaft, pri katerem so davnega leta 1891 med drugim izdelali tudi izvozno napravo idrijskega jaška Inzaghi.

Mesto je morda še bolj kot po industriji znano po pivovarni Gösser, kjer ob benediktinskem samostanu Göss že od 15. stoletja varijo v Avstriji in širše zelo priljubljeno pivo. Ob pivovarni je urejen tudi muzej, ki smo si ga ogledali pred nadaljevanjem poti proti Eisenerzu.

Eisenerz je tipično srednjeevropsko rudarsko mesto s številnimi "prhavzi" (rudarskimi bloki), ki dominirajo s svojo veličastnostjo.

Največji odprti kop Srednje Evrope

Eden izmed krajev, ki zaseda pomembno mesto v razgibani industrijski krajini avstrijske Štajerske, je tudi mestece Eisenerz. Z okrog 4.000 prebivalci je še vedno aktivno rudarsko središče, ki pa v zadnjih 70 letih beleži strm upad števila prebivalcev. Rudarstvo v Eisenerzu ohranja pomembno vlogo – nad mestom se razteza rudnik Erzberg, ki velja za enega pomembnejših železovih rudnikov in se ponaša z ogromnim odprtim kopom, ki s svojim surovim izgledom dominira v alpski pokrajini.

Nenavaden kontrast pristnega alpskega sveta in odprtega kopa Erzberg.

Poleg rudarstva pa v Erzbergu veliko pozornost namenjajo tudi turizmu, saj v sklopu rudnika organizirajo vodene oglede odprtega kopa z rudarskim tovornjakom, obiskovalce pa popeljejo tudi v rudarsko podzemlje, kjer je prikazan zgodovinski razvoj rudnika. Ena izmed večjih atrakcij so vsekakor tudi detonacije, ki jih trikrat dnevno izvajajo v odprtem kopu, obiskovalci pa si to vrsto pridobivanja rude lahko ogledajo z varne razdalje.

V okviru turističnega obiska smo si ogledali tudi detonacijo v odprtem kopu rudnika Erzberg.

Z idrijsko delegacijo smo se v Eisenerzu udeležili tudi odprtja tamkajšnjega muzejskega dneva, kjer sta ob neformalnem srečanju župana obeh občin, Tomaž Vencelj in Thomas Rauninger, sklenila negovati začete stike med (nekdanjima) rudarskima občinama.

Župana Občin Idrija in Eisenerz sta ugotovila, da je med obema občinama veliko skupnih točk, ki lahko vodita do dolgoročnega povezovanja.

Sodelovanje industrijskih regij se nadaljuje

V sklopu projekta YOUIND že od lanskega leta potekajo intenzivni stiki med Idrijo in območjem okrog avstrijskega Leobna. Po septembrskem uvodnem srečanju smo se lotili priprave posameznih aktivnosti, katerih cilj je bogato industrijsko dediščino obeh območij približati mladim. Po spomladanski uspešni izvedbi dogodka HeritageHack, ki je k kreativnemu razmišljanju o kulturni dediščini privabil številne mlade tako v Sloveniji kot tudi v Avstriji, smo delo nadaljevali s snovanjem aktivnosti za šole in oblikovanjem programa festivala industrijske kulture.

Vzporedno s tem so nam strokovno podporo nudili akademski partnerji z graške univerze in Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU, ki so v okviru projekta v angleščini objavili dva strokovna članka na temo izseljevanja mladih iz industrijskih območij:

Sodelovanje obeh industrijskih območij pa se ni končalo z nedavnim študijskim obiskom, saj se že konec meseca obeta obisk avstrijske delegacije v Idriji. Ta bo sovpadal z organizacijo prvega festivala industrijske kulture, ki se začenja v petek, 24. septembra 2021.

-----------------------------------------

Celoten naziv projekta: Mladi v industrijskih regijah – Krepitev institucionalnih zmogljivosti za preprečevanje izseljevanja mladih iz industrijskih mest (YOUIND).

Projekt se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija, sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.