Minister Poznič izpostavil pomen partnerstva in ekonomsko vrednost kulturne dediščine

Med uradnim obiskom Idrije je minister za kulturo, Zoran Poznič, obiskal naše prostore v bivši strojnici jaška Inzaghi ter pohvalil naša prizadevanja za prepoznavanje vrednosti dediščine v lokalnem in širšem okolju.

Ministra je spremljala širša delegacija, ki je v okviru uradnega obiska Idrija obiskala zavode s področja kulturne dediščine in si ogledala vstopno območje jaška Kajzer in Rudniško gledališče, ki nujno potrebujeta sredstva za obnovo. 

Matevž Straus, predsednik Društva Idrija 2020, in Peter Lahajnar, direktor Zavoda ID20, sta se že zjutraj v občinski stavbi spoznala z ministrovo ekipo. Delegacija na čelu z ministrom Zoranom Pozničem si je nato v dopoldanskih urah ogledala naše prostore, Matevž Straus in Matevž Šlabnik pa sta predstavila naše aktivnosti. Še posebej smo izpostavili HeritageLab, inkubator za mlade s poslovnimi idejami na področju kulturne dediščine, in projekte na področju prenove idrijskih rudarskih hiš.

Matevž Šlabnik je ministru in delegaciji predstavil projekte prenove idrijskih rudarskih hiš.

Ministrstvo bo podpiralo samo perspektivne projekte

Minister Poznič je z zanimanjem prisluhnil predstavitvi idejnega projekta prenove hiše Trnovec v idrijskem predelu Grapa, ki je v lasti Občine Idrija in kot spomenik lokalnega pomena tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Poudaril je, da so denarna sredstva ministrstva za kulturo omejena in izpostavil pomen povezovanja in inovacij. Ker se ministrstvo boji slabo izvedenih projektov, bodo v nadalje podpirali ideje, ki imajo jasen poslovni načrt in cilje delovanja. Naglasil pa je tudi pomembnost povezovanja dediščine s turizmom oz. širšim gospodarskim okoljem.

Minister je posebej izpostavil naše delovanje in Občino Idrijo spodbudil k povečanju sodelovanja, saj so mlade in inovativne ideje pomembne za razvoj kulturne dediščine. Poudaril je tudi, da pri dediščini ne smemo pozabiti ekonomskega vidika, ki ga poudarjamo tudi v Zavodu ID20.