Prihaja prva geocaching pot, namenjena osebam z oviranostmi

V Društvu Idrija 2020 smo že več let aktivni na področju geocachinga, tokrat pa pripravljamo novost. V začetku julija namreč prihaja ena prvih geocaching poti v Sloveniji, ki bo namenjena tudi osebam z oviranostmi – Comm.On Geotrail.

Geocaching zakladke v Društvu Idrija 2020 postavljamo že vse od leta 2012. Opišemo jih lahko kot nekakšen nov, digitalni lov za zakladom. Uporabniki lahko namreč odkrivajo več kot 60 skritih zakladkov, ki so postavljeni na območju celotne občine Idrija. V skorajda 10 letih, kar se z aktivnostjo ukvarjamo, je občino Idrija obiskalo že več kot 1000 obiskovalcev, ki so ogled turističnih znamenitosti združili z geocaching lovom.

Novost na področju turistične ponudbe

Obstoječim zakladkom pa se julija pridružuje 7 novih – v okviru projekta Comm.On Heritage namreč pripravljamo Comm.On Geotrail, pot, ki bo prilagojena tudi nekaterim ranljivim osebam, predvsem pa bodo poti veseli vsi tisti, ki se soočajo z gibalnimi oviranostmi. Tako bo pot primerna tudi za obisk z invalidskim vozičkom, seveda pa bo lahko v pomoč tudi nosečnicam, starejšim in drugim, ki jim je pri izbiri poti pomembna lažja dostopnost.

Pot bo tako ena prvih takih poti v Sloveniji in je novost ne samo za Idrijo, marveč tudi Slovenijo. Comm.On Geotrail v ospredje postavlja bolj ali manj znano kulturno dediščino na območju krajinskega parka Zgornja Idrijca in bližnje okolice. Drejc Kokošar in Rok Pirih sta na podlagi pregleda celotnega področja odkrila 7 lokacij, ki so dostopne tudi za gibalno ovirane in v zadnjem mesecu že postavila vse zakladke. Tako bodo obiskovalci in ostali navdušenci odkrivali zakladke na področju Idrije (območje prhavzov na Brusovšu, vhod na Rake pri Jožefovem jašku), ob reki Idrijci in Belci (Kobila, Babji zob, Putrihove klavže), v Čekovniku (cerkev Marije Svetogorske) in Zadlogu (spomenik Frančišku Lampetu).

Ena od točk poti Comm.On Geotrail je tudi pri klavžah na reki Belci.

Vodena predstavitev poti

Novo pot bomo predstavili tudi na javnem dogodku, ki bo v torek, 6. 7., ob 17.00, začel pa se bo pred novo dnevno sobo Pr' Golitu. Če vas zanima Geocaching, ste tako lepo vabljeni, da spoznate, kako storitev sploh uporabljati. Skupaj se bomo odpravili na vstopno točko Comm.On Geotrail pri Jožefovem jašku, na vodenem ogledu pa boste spoznali številne zanimive informacije o sami točki.

Geocaching pot Comm.On Geotrail je sicer zasnovana tako, da jo lahko obiščete v enem samem dnevu ali pa obisk razporedite na več različnih dni. Točke so zasnovane tako, da je ob njih možno tudi parkiranje oz. omogočajo dostop brez daljše hoje.

V okviru projekta Comm.On Heritage že v ponedeljek, 28. junija, predstavljamo nov vodnik, ki je namenjen t. i. usmerjevalcem skupnosti, v jesenskih mesecih pa pripravljamo še nekaj aktivnosti, ki jih bomo zaključili s hackathonom, usmerjenim v nove rešitve predvsem s področja dostopnosti.

-----------------------

Geocaching Comm.On Geotrail je omogočil mednarodni evropski projekt Erasmus+ Comm.On Heritage.