Prvi Dan rudarskih hiš postregel s pestrim programom

V Idriji je 4. julija v soorganizaciji Društva Idrija 2020, Mestnega muzeja Idrija in Mladinskega centra Idrija potekal prvi Dan rudarskih hiš, posvečen spoznavanju, raziskovanju in doživljanju bogate stanovanjske dediščine idrijskih rudarjev. V okviru projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II) smo skupaj s partnerji širši javnosti na različne načine predstavili izjemno arhitekturno zapuščino našega rudarskega mesta – idrijske rudarske hiše in prhavze.

Na vodenem ogledu smo si ogledali številne idrijske rudarske hiše, ki so razporejene po celi Idriji.

V organizaciji Društva Idrija 2020 smo premierno izvedli študijsko turo »Rudarske hiše in prhavzi«, sestavljeno iz arhitekturnega sprehoda in delavnice tradicionalnih gradbenih tehnik. S sprehodom smo začeli v avtentičnem industrijskem okolju strojnice jaška Inzaghi, kjer smo obiskovalcem predstavili petstoletno zgodovino mesta in značilnosti različnih idrijskih stavbnih tipov. Pot nas je nato vodila mimo »Šelštve« – vhodne stavbe v Antonijev rov in mimo hiš na Ahacijevem trgu do »Švice«, mestne palače, v kateri je pred dobrimi 250 leti živel in ordiniral slavni rudniški zdravnik Giovanni Antonio Scopoli. Sprehod smo nadaljevali do še enega pomembnega rezidenčnega objekta – rudniškega gradu Gewerkenegg, v katerem je nekoč bival rudniški direktor s svojimi uradniki.

V okviru ture smo obiskali tudi muzejsko zbiro na gradu Gewerkenegg.

Doživetje s tradicionalno rudarsko malico

S spoznavanjem tradicionalnih idrijskih rudarskih hiš, ki jih je danes v Idriji še vedno ohranjenih več kot 100, smo začeli na strmem terenu med Skirco in Jurčkovo grapo, kjer smo se seznanili z zunanjimi značilnostmi tradicionalnih stanovanjskih stavb, z materiali, ki so jih za njihovo gradnjo nekoč uporabljali rudarji ter s specifično okolico, ki jo je najbolj definiral zelenjavni vrt. Turo smo nato nadaljevali mimo cerkve sv. Trojice do »Frančišk«, kjer smo v muzejski idrijski rudarski hiši spoznali rudarsko gospodinjo in se okrepčali s tradicionalno rudarsko malico. Za zaključek prvega dela smo se odpravili še na Rudarsko ulico, ki predstavlja urbanistično najbolj zaokroženo delavsko četrt v Idriji, sestavljeno iz številnih prhavzov – več kot 100 let starih rudniških stanovanjskih blokov.

Pred muzejsko rudarsko hišo je udeležence različnih programov pričakala tudi tradicionalna idrijska malice – habance in zeljševke, da je bila idrijska izkušnja kar se da pristna.

Demonstracija uporabe naravnih materialov v gradnji

Iz Rudarske ulice smo se sprehodili do naše končne lokacije – v prostorih gradbenega podjetja Naš dom smo namreč študijsko turo zaključili z izvedbo delavnice priprave in nanosa tradicionalnega apnenega ometa, ki smo jo pripravili v sodelovanju s podjetjem Gnezdo. Skupaj z udeleženci ture smo iz gašenega apna domače izdelave, kremenovega peska, vode in z dodatkom rezane slame pripravili apneni omet, ki je bil v preteklosti uporabljen za ometavanje tako rudarskih hiš in prhavzov. Ob zanimivi razlagi o prednostih uporabe naravnih materialov v gradnji nekoč in danes, ki jo je izvedel direktor podjetja Gnezdo, Anton Pugelj, smo na leseno steno, ki smo jo po starem načinu predhodno obili z lesenimi letvami, nanesli apneni omet. Študijsko turo smo tako zaključili opremljeni z znanjem o zgodovinskih, socialnih kot tudi gradbeniških in kemijskih plateh življenja v in z tradicionalnimi stavbnimi tipi idrijskih rudarjev.

Skupaj z udeleženci ture smo iz gašenega apna domače izdelave, kremenovega peska, vode in z dodatkom rezane slame pripravili apneni omet, ki je bil v preteklosti uporabljen za ometavanje tako rudarskih hiš in prhavzov.

Doživljajski program in urbana igra za mlade

A študijska tura ni bila edina aktivnost, ki je na atraktiven način popestrila prvo julijsko soboto. Pri Mestnem muzeju Idrija so v muzejski rudarski hiši na Bazoviški 4 pripravili poseben doživljajsko program »V pomoč rudarjevi ženi«, s katerim so številnim obiskovalcem na široko odprli vrata v svet skromnega vsakdana rudarskih družin v preteklosti. V spremstvu rudarjeve žene so obiskovalci spoznali vsakdanja opravila rudarjeve žene, kot so kuhanje, ribanje tal in klekljanje. Pred hišo je udeležence različnih programov pričakala tudi tradicionalna idrijska malice – habance in zeljševke, da je bila idrijska izkušnja kar se da pristna.

V organizaciji Mladinskega centra Idrija pa je sočasno potekala še urbana igra »Idrijske rudarske hiše«, v sklopu katere so mladi na igriv način spoznavali rudarske hiše in prhavze. Opremljeni z mobilnim telefonom in skrivnostnimi navodili v idrijskem narečju, so morali razvozlati številne uganke in ob spoznavanju bogate kulturne dediščine Idrije priti do cilja, kjer jih je čakala nagrada.

Če ste programe v začetku julija zamudili, ste lahko brez skrbi, saj jih bomo tekom leta še večkrat ponovili!

Dogodek se je izvajal v sklopu projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II). Aktivnosti sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.