Zeliščni raj pod Jelenkom

Idrijsko-Cerkljanska je znana po ozkih, strmih dolinah, obkroženih s strmimi pobočji, ki na prvi pogled dajejo vtis čiste divjine. Ko pa pogledamo malce bolj natančno, opazimo strmeče in mogočne kmetije, ki še vedno pogumno kljubujejo v težkih pogojih. Pod Jelenkom, s 1107 m nadmorske višine izstopajočim vrhom, je v vasici Idrijske Krnice svoj zeliščni raj ustvarila Lara Lapajne Golob, ki jo tokrat predstavljamo kot dober poslovni primer na področju kulturne dediščine.

Na čajanki v Deželi doživetij Log boste uživali v popolnome miru, v objemu gozdov pod Jelenkom. Foto: arhiv Hiše zelišč

Življenje na tisoč metrov je drugačno. Tako kot ljudje, ki so na tem področju bolj utrjeni kot »dolinci« ali meščani, se tudi rastline obnašajo drugače. Težji pogoji za rast se namreč poznajo v sestavi rastlin, posledično pa tudi na bogatejši sestavi eteričnih olj.

Svet miru in doživetij

Svet pod Jelenkom je poln idile, brezčasja in miru. To pa je še posebej zaželeno pri prebivalcih večjih mestih, ki iščejo pobeg iz norega vrveža. Lara jim v Hiši zelišč, raju visoko v hribih, ponuja odlično priložnost, da se odklopijo in umirijo na posebnih doživetjih, ki jih na kmetiji U Logu ponuja v okviru Dežele doživetij Log. Obiskovalci se lahko sprehodijo med dišečimi zeliščnimi vrtovi in se sprostijo v popolnem miru na čajanki v objemu gozdov. Otroci pa bodo na sprehodu spoznali starodavno prebivalko teh krajev, vilo Sibilo, ki tu živi od pradavnine in pozna številne skrivnostne in zanimive zgodbice.

Na čajanki v Deželi doživetij Log boste uživali v popolnome miru, v objemu gozdov pod Jelenkom. Foto: arhiv Hiše zelišč

Po Hiši zelišč pa se lahko »sprehodite« tudi doma. Številne izdelke, ki so plod bogatih izkušenj, lahko najdete v bogato založeni spletni trgovini, v kateri so tudi skrbno izbrani zeliščni čaji, ki so primerni za različne priložnosti. Ponudbe mil in zeliščnih mazil pa bo še posebej vesela vaša koža.

Likerji, ki jih je navdihnila kulturna dediščina

V trgovinah in gostilnah na Idrijskem so vedno zaželeni spremljevalci tudi zeliščni likerji. Bogato dediščino uporabe zelišč med idrijskimi knapi je Lara uporabila pri izdelavi Geruša, legendarne idrijske grenčice, ki temelji na pelinu. Priljubljenost pelina je v idrijskih krajih prisotna že vsaj od prihoda Joannesa Antoniusa Scopolija, znamenitega idrijskega zdravnika iz 18. stoletja, ki je pelin priporočal pri težavah zaradi živega srebra, seveda pa je Geruš izvrsten tudi za raznolike druge tegobe. Za tiste, ki težko prenesete malce bolj grenak pokus, je v Hiši zelišč na voljo še en zanimiv liker, Oglarjev požirek, v katerem so izvlečki kar 30 zelišč. Posvečen je vsem oglarjem, po katerih so bile Idrijske Krnice še posebej znane v preteklosti.

Sladkobna poslastica – Trufli z Gerušem

Tako Geruš kot tudi Oglarjev požirek sta del kolektivne blagovne znamke Idrija izbrano, ki združuje izdelke in storitve z lokalnim poreklom in visoko kvaliteto. Pomemben »pečat« v tej čarobni kombinaciji zelišč pa smo pustili tudi v Zavodu ID20. Tako je oblikovalec Peter Lahajnar izdelke še vizualno opremil s sporočili, ki uporabljajo podobe iz idrijske kulturne dediščine. Tako embalažo krasijo podobe idrijske čipke in zelišč ter rudarska simbolika.

Verjamemo, da bo v prihodnosti certifikat Idrija izbrano pridobil tudi najnovejši izdelek – Trufli z Gerušem. Tale sladkobna poslastica je resnična inovacija, saj nas prijeten sladko-grenak okus kar potegne v mir neskončnih gozdov in travnikov. Ponovno pa je zanimiva povezava z idrijsko kulturno dediščino, saj so trufli politi s srebrnimi kapljicami, ki spominjajo na živosrebrne kapljice. Mogoče pa ravno Trufli z Gerušem prinašajo večno življenje, ki so ga več stoletij iskali neumorni alkimisti?

Trufli z gerušem so odlični kot darilo, zelo lepo pa bodo popestrili tudi praznično mizo. Foto: arhiv Hiše zelišč

Članek je nastal v sklopu projekta Kulturna dediščina kot poslovna priložnost.