Skriti mojstri naših grap in planot

Ob koncu projekta Skupno dobro, ki je bil osredotočen na ohranjanje in promocijo lokalne kulturne dediščine, se oziramo na dosežke, ki smo jih skupaj s projektnimi partnerji iz Portugalske in Romunije dosegli v preteklem letu. S povezovanjem posameznikov in dediščine smo ustvarili pravo mrežo posameznikov, ki ohranjajo bogastva naše skupne preteklosti.

Skupno dobro v številkah

Projekt Skupno dobro, ali v angleščini Common Good, je v letu dni dosegel več kot 75 posameznikov in društev, ki se tako ali drugače ukvarjajo z ohranjanjem lokalne kulturne dediščine. Posnetih je bilo prav toliko videov, kjer so predstavljene njihove zgodbe. Tradicionalna znanja smo na treh evropskih podeželskih območjih predstavili s 37 delavnicami, katerih se je udeležilo več kot 420 posameznikov.

Vretena na delavnici preje ovčje volne s Sonjo Mlakar.

Kartiranje dediščine

Rezultate popisa posameznikov, ki ohranjajo lokalno kulturno dediščino, si lahko ogledate na projektni spletni strani v zavihku Maps. Za vsako območje, občino Idrija in Cerkno, portugalski Cinfães ter Târgu Frumos v Romuniji smo ustvarili spletno karto, kjer se predstavljajo posamezniki, ki ohranjajo tradicionalne obrti, recepture, običaje in dediščinske objekte. Opisi so pripravljeni v lokalnem jeziku in v angleščini, ki jih oživijo dodani videoposnetki in slike.

Karte, ki smo jih ustvarili, predstavljajo le delček bogastva teh območju, so izbor predstavnikov s katerimi smo sodelovali in so postali del naše skupnosti. Na kartah najdete že uveljavljene pa tudi tiste manj znane akterje. Njihove zgodbe bomo dodajali tudi v prihodnje.

Model tovornega vozička za prevažanje rude, delo upokojenega rudarja Davida Ogriča.

Razlike v podrobnostih

S kartiranjem smo ugotovili, da na vseh treh območjih najdemo podobne obrti, kot so pletenje, tkanje ali obdelava lesa. Posebni vzorci v pletenih izdelkih, način priprave materialov ali tipične pa začimbe v jedeh pa so tisti elementi, ki izdelke naredijo edinstvene, unikatne za vsako območje. Lokalna znanja, ki so nam jih zaupali ustvarjalci in njihove zgodbe, si lahko ogledate na posnetkih.

Na druženju z Društvom klekljaric idrijske čipke.

Ohranjena znanja

Projekt nas uči, da je podeželje bogato z znanji in veščinami, ki jih tamkajšnji prebivalci ne le ohranjajo, ampak z veseljem prenašajo tudi naprej. Preko obrti in gastronomije je podeželska območja mogoče izkusiti na drugačen način. Tudi projektni partnerji so se tako ob februarskem obisku v Sloveniji spoznali s klekljanje idrijske čipke v Čipkarski šoli Idrija, pripravljali orehove štruklje na domačiji Šturmajce in obiskali Rokodelski center v Škofji Loki.

V Inzaghiju smo se srečali s soustvarjalci projekta, govorili o potrebah in njihovi viziji pri ohranjanju dediščine. Pripravili smo tudi predstavitveno brošuro, ki bo služila kot vodilo za nadaljnje projekte in srečanja.

Soustvarjalci projekta Skupno dobro na zaključnem srečanju v Idriji.

Med potekom projekta smo nabrali ideje, nasvete in se pripravili na nadaljnje korake, med katerimi je tudi projekt FormaRural. Projekt bo ponujal podjetniška usposabljanja za akterje, povezane z lokalno kulturno dediščino (obrt, gastronomija, umetnost itd.). Več v prihodnjih mesecih!

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.