V Inzaghi na kramljanje in po novo številko revije TBI

Vabimo vas na prednovoletno druženje, ki ga bomo izkoristili tudi za predstavitev nove, že 7. številke revije TBI. V nekdanji strojnici jaška Inzaghi se bomo dobili v četrtek, 22. 12. 2022. Za prigrizke in pijačo bo poskrbljeno. Revija TBI tokrat prinaša kar 7 vsebinskih sklopov, ki so posvečeni kulturni dediščini, ustvarjalnosti in razmišljanjem o prihodnosti. Na dogodku bo možen tudi prevzem revije.

Revija TBI letos obeležuje 10-letnico prve številke, ki je prvič izšla v koprodukciji Kluba idrijskih študentov in takrat novoustanovljenega Kljuba idrijskih študentov. Z željo, da bo »odraz živahne, nemonotone, ustvarjalne, ambiciozne in razvojno naravnane Idrije«.

V dosedanjih številkah smo odprli številne zanimive teme, v njih so svoja razmišljanja zapisali znani Idrijčani (Viktorija Gorjup, Sergej Hvala - Sneti, Tomaž Kosmač - Kozmo itd.). Opravili smo številne intervjuje, tudi s vzhajajočimi mladimi Idrijčani, kot je bil na primer Jan Tratnik.

Prihaja že 7. številka revije

Že tradicionalno revija TBI izide ob zaključku koledarskega leta, saj z njo sočasno tudi napovedujemo, kaj bo zaznamovalo dogajanje v Idriji leta 2023. Tokrat boste lahko v reviji prebrali več:

  • O MLADIH INOVATORJIH NA PODROČJU KULTURNE DEDIŠČINE

Letos smo že tretjič organizirali HeritageHack na področju kulturne dediščine. Preberite, s kakšnimi izzivi smo se soočali pri organizaciji, kako so svojevrsten hackathon sprejeli mladi in dediščinske inštitucije. So inovacije na področju dediščine še vedno nekaj "šokantnega"?

Tako je zgledala izvedba prvega HeritageHacka leta 2020, ki smo ga pripravili virtualno v nekdanji strojnici jaška Inzaghi. Foto: Jan Sedej
  • O KAJZERJU KOT KULTURNEM CENTRU

Še nekaj desetletij je bilo območje Jožefovega jaška ali po domače Kajzerja živahno. Generacije rudarjev so mu dajale svojevrsten šarm, ki ga še vedno začutim, ko obiščemo sedaj zapuščene objekte. Kaj čaka območje in kakšna bo njegova bodoča zgodba? V novi številki predstavljamo na široko stanje in načrte za razvoj območja v povsem nov center dogajanja! Preberite si tudi zanimiv in inspirativen intervju z Marušo Zorec, arhitektko, ki stoji za načrtom arhitekture za prenovo ožjega območja spomenika z garderobami.

  • O IDRIJI KOT KULTURNEM SREDIŠČU

V okviru evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorizia (GO! 2025) bo Idrija gostila vrsto dogodkov – prvič javno predstavljamo načrte za dogodke v organizaciji Zavoda ID20. Ponovno se namreč vrača Festival industrijske kulture, na novo pa prihajajo delavnice o novih pristopih k revitalizaciji kulturne dediščine. Več pa v novi številki revije TBI, kjer boste lahko prebrali tudi intervju z Gorazdom Božičem, direktorjem javnega zavoda GO! 2025.

  • O DURIH V KULTURNO DEDIŠČINO

Kaj se zgodi, ko se ekipa iz Idrije poveže s skupino ljubiteljev dediščine iz Brkinov in intermedijsko organizacijo iz Maribora? Nastanejo dediščinski spletni portal Duri, nadgrajena aplikacija za beleženje ustnega izročila, serija brezplačnih tečajev, 600 ur brezplačne individualne podpore in ustvarjanje dediščinske skupnosti. Kako točno? Izvedite več v reviji TBI!

Portal Duri je odlična točka za spoznavanje kulturne dediščine.
  • O PREPROSTEM ČLOVEKU, KI JE USTVARIL MOJSTROVINO

Idrijski žlikrofi so polni zgodb. Rudarjev, gospodinj, sestavin z domačega vrta, priseljencev. In navdiha malega, preprostega človeka, ki je v nekoč divji idrijski kotlini uspel ustvariti pravcati kulinarični presežek. Idrijski žlikrofi so skupaj s kozarcem domačega, vipavskega vina Idrijčanom predstavljali pojedino in doživetje. Avgusta 2022 smo to filozofijo postavili na nove temelje na posebnem dogodku v idrijski kavarni. Kaj se torej zgodi, ko 8-hodnem meniju idrijskih žlikrofov dodamo še ponudbo vin pod izborom someljeja Dejana Levpuščka?

  • O USODNI ŽENSKI, KI JE ZAČARALA NAPOLEONA

Že ob samem imenu Eva Lucija Cecilija Viktorija Emilija Kraus zaslutimo, da gre za posebno žensko. O znameniti Idrijčanki, ki je zapeljala velikega Napoleona, smo se pogovarjali z Ano Kržišnik Blažica, režiserko gledališke igre Pasja grofica, in Marušo Mlakar, ki se je kot glavna igralka uprizoritve postavila v kožo Emilije, usodne ženske iz Idrije. Tiste, ki je iz majhne, rudarske Idrije našla pot med obilno založene mize evropskih aristokratskih dvorov.

  • O RUDARSKI HIŠI, KI JO BOSTE VZLJUBILI

Kako živeti z idrijsko rudarsko hišo? Kako jo prilagoditi, da bo ustrezala sodobnim bivanjskim standardom? Kako jo obnoviti, da bo spodbudila lastnike ostalih še stoječih hiš k premisleku in morebitni prenovi? Na vsa ta vprašanja poskuša odgovoriti projekt prenove hiše Giser. Poglejte, kako naj bi hiša izgledala po prenovi!

V reviji TBI spoznajte prihodnost rudarske hiše Giser!

Kako še drugače do brezplačnega izvodaTBI?

V kolikor se vam ne uspe udeležiti javne predstavitve 7. številke revije TBI, lahko brezplačen izvod prevzamete v strojnici jaška Inzaghi še v naslednjih terminih:

•petek, 23. 12., med 8.00 in 16.00

•sobota, 24. 12., med 9.00 in 11.00

•od torka, 3. 1. 2023, vsak dan med 8.00 in 16.00

Kaj pa pošiljanje po pošti in dostava?

Tudi letos si lahko brezplačen izvod revije TBI zagotovite z naročilom na dom. Če izvoda ne morete prevzeti v naši pisarni, lahko naročilo pošljete preko obrazca, dostopnega na naši spletni strani.

Naročila, prejeta po 23. 12. 2022, bomo posredovali po novem letu.

Novo številko revije TBI je ustvarilo več kot 20 posameznikov. Izdajo že 7. številke revije TBI sta podprla Ministrstvo za javno upravo in Občina Idrija.