Izseljevanje mladih je izziv tudi v Španiji

Z mesecem oktobrom smo pričeli z novim projektom ACORN – Activating Young Rural Development, ki bo nadaljeval naše delo na področju mladinskih politik na podeželju. V projektu sodelujemo z organizacijami iz Španije, Irske, Danske in Malte, s katerimi bomo skupaj razvili nov podeželski razvojni program. Od 14. do 16. novembra 2022 smo bili v Španiji, kjer smo spoznavali specifike življenja mladih na podeželju.

Odpravili smo se v mesto Arenas de San Pedro, ki se nahaja pod hribovjem Sierra de Gredos nekako 2 uri vožnje stran od glavnega mesta Španije, Madrida. Simpatično mesto pestijo podobne težave kot preostalo Španijo in Evropo - pospešeno izseljevanje mladih v večja mesta. Tony in Monia iz organizacije Asociación Jóvenes Solidarios, ki je organizirala srečanje, zavzeto spremljata položaj mladih in skupaj s kolegi organizirata številne aktivnosti za njih.

Mladi se lotevajo trajnostne gradnje

Dvodnevno srečanje je bilo predvsem polno številnih aktivnosti, na katerih smo se spoznali s svetom mladih v mestu Arenas de San Pedro in okolici. Zanimiv je bil ogled učnega centra za biološko gradnjo in samostojno gradnjo Taller Karuna, kjer nam je Patricia, vodja in ustanoviteljica organizacije, pokazala delovanje centra. Navdušila nas je energija, s katero je pripovedovala o njegovem nastanku. Vsak teden namreč prostore napolnijo tečajniki, ki se učijo gradnje iz slame na trajnostni način in predvsem v zvenu z naravo in dediščino. Številni tečajniki so na podlagi znanja, ki so ga pridobili na tečaju, v zadnjih letih postavili svoje hiše.

Učni center Taller Karuna, kjer se učenci učijo, kako postaviti trajnostno hišo iz slame.

Na kratko smo naredili postanek še v eni čudoviti vasici, San Esteban de Valle, kjer smo prisluhnili 3 lokalnim podjetnicam. Zanimivo je bilo opazovati razlike med Španijo in Slovenijo, saj v nasprotju z našimi kraji v Španiji na podeželju večinoma ni večjih proizvodnih obratov. Tako med mladimi kot tudi starejšimi je brezposelnost večja, saj je ponudba delovnih mest še manjša kot pri nas.

Popoldanski ogled pa smo po vožnji po ovinkasti cesti nadaljevali v mestu Ávila, enem lepših zgodovinskih španskih mest. Mesto, ki je bilo zgrajeno že v 11. stoletju ob obrambni črti z Mavri, še danes navdušuje s svojo simpatičnostjo. Zaradi svojega zgodovinskega pomena, mogočnega obzidja in gotske katedrale je mesto uvrščeno tudi na seznam Unescove svetovne dediščine. V mestu smo si ogledali coworking center, ki deluje v okviru organizacije Ávila 1,131 Observatorio Activo. V njem delujejo številni mladi startupi, ki v ospredje postavljajo delovanje na podeželju. Center jim ponuja treninge, mentoriranje, prostore za delo (coworking) in možnosti mreženja in financiranja.

Številni mladi želijo zapustiti mesto

V okviru srečanja pa smo se srečali tudi z mladimi, ki na področju mesta Arenas de San Pedro pričenjajo s podjetniškimi aktivnostmi. V prijetno organizirani delavnici smo spoznali njihove zgodbe, izzive, s katerimi se soočajo, in plane za prihodnost. Posebno doživetje pa je bilo srečanje z njihovimi mlajšimi vrstniki, ki večinoma sicer žal komajda čakajo, da mesto zapustijo. Zanimalo nas jih je njihovo mnenje o mestu, prihodnosti in možnostih podjetniškega ustvarjanja.

Študijsko srečanje v Španiji je predstavljalo odlično priložnost za spoznavanje ostalih partnerjev v projektu. Projekt sicer vodi javni zavod Roscommon Leader Partnership, ki ima številne izkušnje z mladinskimi aktivnostmi na Irskem. Ravno tako namreč prihaja iz majhnega mesta, ki ga pesti odseljevanje mladih s podeželja.

Nadaljujemo na področju mladinskega dela

Ime projekta, Acorn, ki je okrajšava za ACtivating yOuNg Rural developmeNt , bi sicer v slovenščino prevedli kot želod. V okviru projekta, ki je sofinanciran skozi program Erasmus+, bomo raziskali področje podeželskega mladinskega dela, izdali poseben podcast in priročnik za boljše delo z mladimi ter organizirali mladinsko konferenco. Tako se bo projekt ACORN pridružil ostalim projektom Zavoda ID20 na področju podeželskega mladinskega dela.

Projektno srečanje je bilo organizirano v okviru projekta, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Erasmus+ razpisa.