Dišalo je po idrijskih žlikrofih

V soboto, 20. avgusta, je idrijska Mejca dodobra oživela. Praznik idrijskih žlikrofov je namreč privabil številne tuje in domače obiskovalce, ki so okušali tradicionalno zajamčeno posebnost slovenske kulinarike.

Praznik idrijskih žlikrofov je tokrat potekal že 8. po vrsti (če ne štejemo Dneva idrijskih žlikrofov, ki je potekal prvi 2 leti). Najprej je festival organizirala Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija, leta 2017 pa je festival prešel pod okrilje Mladinskega centra Idrija, ki je malenkost spremenil koncept prireditve. Zadnji 2 leti ga organiziramo v okviru Zavod ID20.

Adam in Božo navdušila

Obiskovalci so tudi letos v okviru festivala lahko okušali bogato ponudbo certificiranih idrijskih žlikrofov. 6 izdelovalcev in ponudnikov se je dodobra potrudilo, kar se je videlo tudi na zadovoljnih obrazih obiskovalcev. Predstavili so se nam Domači žlikrofi Teja, Gostilna Kos, Gostišče Barbara, Vaški žlikrofi Tončič in Žlikrofi Irma. Še posebej pa sta v okviru Žlikrof izziva 2022 navdušila posebna gosta – Adam Šerc in Ljubislav Petrovski – Božo, tekmovalca lanske sezone šova Masterchef.

Obiskovalci so lahko okušali bogato ponudbo idrijskih žlikrofov. Foto: Andrija Majsen

Navduševala je tudi ponudba sladkega otoka, v okviru katerega smo predstavljali 2 sladki etnološki posebnosti – kobariške štruklje in prfarski štrukljevec. Poleg tega pa je Hiša Gabron ponujala tudi izbor domačega sladoleda in okusne kave.

Kulinarično doživetje pa so še dopolnjevali gostje iz Hrastnika, ki so predstavljali tradicionalno knapovsko zasavsko jed funšterc. Delegacija iz Hrastnika je dogajanje popestrila tudi glasbeno, saj se je v sodelovanju z Godbenim društvom rudarjev Idrija predstavila Rudarska godba Hrastnik. Veseli smo bili, da nas je obiskal tudi hrastniški župan Marko Funkl, ki je skupaj z idrijskim županom Tomažem Vencljem nagovoril obiskovalce. Program hrastniške delegacije je še zaokrožil nastop Marionetnega gledališča Jurček, ki je navdušil tako najmlajše kot tudi starejše.

Obiskovalce sta pozdravila tudi hrastniški in idrijski župan. Foto: Andrija Majsen

Koktejli, pivo in vino

Kulinarično ponudbo je še dopolnjevala ponudba pijače. Predstavljala sta se dva lokalna pivovarja – Crazy Duck in Pivovarna Zajc ter vinarji Kleti Brda. Še posebej pa je bilo zanimivo na posebnem koktejl šanku, kjer je domačin Alen Mizić predstavljal zanimive kombinacije koktejlov. Festivala so se udeležili tudi ponudniki s certifikatom Idrija izbrano.

Obiskovalci prireditve so se lahko slikali v posebnem fotokotičku. Foto: Andrija Majsen

Glasba še poživila prizorišče

Že čez dan so dogajanje popestrili člani ansambla Suho cvetje, ki so navdušili obiskovalce prireditve, zvečer pa smo Praznik idrijskih žlikrofov zaključili s koncertom Ante Upendanten Bande.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pripomogli k uspehu festivala – Občini Idrija, KS Mesto Idrija, Zavodu za turizem Idrija, NLB –Novi Ljubljanski banki, Elektro Primorski, Sparu Slovenija, Komunali Idrija, Mestnemu muzeju Idrija, Rudniku živega srebra Idrija, ICRA d.o.o., Mladinskemu centru Idrija, Teniškemu klubu Kolektor Idrija, delegaciji s Hrastnika, društvu VAO, TKD Kanomlja in vsem proizvajalcem, ponudnikom, gostincem, lovskim družinam, nosilcem certifikata Idrija izbrano in ponudnikom pijač.