Kulturna dediščina ne pozna meja

Z zaključkom prostovoljske akcije Mladi za rudarsko dediščino ta petek v Društvu Idrija 2020 in Zavodu ID20 zaključujemo pestro pomladansko-poletno obdobje, v okviru katerega smo izvedli kar nekaj dogodkov in drugih aktivnosti. Izvedli smo 2. HeritageHack, zagnali inkubatorski program HeritageLab, pripravili fotografsko razstavo Podobe rudarskih hiš, na obisku v Idriji so bili mladinski delavci iz Srbije in Hrvaške, za nameček pa smo še pripravili geocaching pot za gibalno ovirane, Comm.On Geotrail, in v Termah Čatež opremili digitalno sobo. In to vse v nekaj mesecih!

Spomladanske mesece je zaznamoval predvsem HeritageHack, hackathon s področja kulturne dediščine, ki je potekal v začetku maja. Tridnevni dogodek smo začeli z razpravo o vlogi kulturne dediščine pri razvoju in ohranjanju podeželja, v okviru katere smo razmišljali o potencialih kulturne dediščine pri zaposlovanju mladih na podeželju. Razprava bo služila za oblikovanje smernic za bodoči razvoj podeželja s poudarkom na kulturni dediščini in mladih, ki bodo posredovane odločevalcem in drugim inštitucijam.

5 idej za poslovni razvoj kulturne dediščine

Na HeritageHacku, ki je bil v svoji 2. izvedbi posvečen izzivom podeželja, je zmagala ekipa HeritageBox s poslovno idejo oblikovanja modularnih in mobilnih lesenih bivalnih enot znotraj ogroženih dediščinskih objektov.

Zmagovalno ekipo HeritageBox smo povabili v dediščinski inkubator HeritageLab, ki je po temeljitih pripravah letos začel z delovanjem. V prvem ciklu je bilo izbranih 5 najboljših idej – poleg zmagovalne rešitve s HeritageHacka še:

  • Ivanka Nikolaj, okvirjevalnica in galerija, ki bo uokvirjala tudi kulturno dediščino – idrijsko čipko, in dela drugih, predvsem idrijskih likovnih avtorjev.
  • ARTUR, multimedijski turistični vodič, katerega osnovni modul je AR aplikacija za mobilne telefone in AR očala, ki na lokacijah kulturne dediščine vzpostavlja nove vsebine, tudi 3D AR filme, ki prikazujejo pestre zgodbe iz preteklosti.
  • Traditional Crafting, spletna platforma, ki bo zbirala in delila znanje o svetovnih tradicionalnih obrteh ter v istem zamahu gradila skupnost obrtnikov in ljudi, ki jih tradicionalne obrti zanimajo.
  • Hiša rudar, doživljajska nastanitvena ponudba v eni izmed idrijskih rudarskih hiš, ki bo gostom nudila avtentično izkušnjo življenja rudarja in njegove družine.
Ivanka Nikolaj je okvirjevalnica in galerija, ki je pred kratkim odprla svoja vrata v Idriji. Foto: Gregor Kacin

Naš program HeritageLab pa je dobil tudi medijsko pozornost, saj je ekipa HeritageBox gostovala v oddaji Podjetno naprej na RTV Slovenija. Televizijska ekipa se je ob tem odpravila tudi v naše prostore v nekdanji strojnici jaška Inzaghi.

Mladinski delavci spoznavali Slovenijo

Konec maja so v okviru projekta Under the Loupe: Rural Youth Work! v Idriji gostovali mladinski delavci iz Srbije in Hrvaške, ki so na 3-dnevnem delovnem obisku spoznavali dobre prakse na področju mladinskega dela v Sloveniji. Z gosti smo izpeljali zanimive delavnice, na katerih smo spoznavali možnosti za razvoj mladinskega dela na podeželju. Odpravili smo se še na delovni obisk v Trajnostni park Istra in k Zavodu Dobra pot, kjer smo spoznali še predstavnike Občine Divača.

Z obiskovalci iz Srbije in Hrvaške smo obiskali Zavod Dobra pot in Regijski park Škocjanske jame.

Nadaljujejo pa se tudi aktivnosti v projektu Comm.On Heritage. Tako smo pred kratkim na namenskem dogodku Skupaj! z dediščino predstavili vodnik za skupnostne vodje, ki bo v pomoč vsem tistim, ki se v lokalnem okolju lotevajo projektov s področja kulturne dediščine. V začetku julija pa smo tudi uspešno lansirali pot Comm.On Geotrail, ki vodi po 7 točkah kulturne dediščine v krajinskem parku Zgornje Idrijce in okolice, dostopnim funkcionalno oviranim osebam. Že prve dneve so zakladki dobro obiskani, najditelji pa pohvalijo dostopnost zakladkov.

Fotografska razstava obogatila idrijsko gimnazijo

Letošnji april pa je minil tudi v znamenju zaključka projekta z Gimnazijo Jurija Vege, v okviru katerega smo s finančno podporo Ministrstva za okolje in prostor rudarske hiše spoznavali z različnih pogledov in tako ugotavljali, da so lahko rudarske hiše zanimive tudi kot obogatitev šolskega pouka. V sodelovanju z Nejcem Menardom smo pripravili fizično in virtualno razstavo Podobe idrijskih rudarskih hiš, ki krasi stopnišče idrijske gimnazije in je požela veliko navdušenje med dijaki in drugimi, ki jih zanima idrijska dediščina. Ob koncu projekta so dijaki dobili tudi koledar s svojimi fotografijami s fotografske in likovne delavnice v okviru projekta.

Razstava Podobe idrijskih rudarskih hiš je obogatila prostore Gimnazije Jurija Vege Idrija. | Foto: Nejc Menard

Zasijala je interpretacijska soba v Čatežu

V zadnjem mesecu pa smo bili zelo dejavni še na odmevnem projektu e-Gradovi Posavja, ki ga vodi RRA Posavje. Sodelovali smo pri ustvarjanju digitalne sobe v Termah Čatež, kjer smo sodelovali z Arctur d.o.o., ki v okviru projekta razvija digitizacijo kulturne dediščine in razvoj digitalnih vsebin. Digitalna soba je unikatna v slovenskem in širšem prostoru, saj na enem mestu skozi holograme, VR očala in spletne medije predstavlja 7 posavskih gradov in goste term vabi na izlet. Zavod ID20 je pripravil kreativno zasnovo prostora, izvedel opremljanje prostora in oblikoval spletno aplikacijo.

V okviru projekta e-Gradovi Posavja smo sodelovali pri opremljanju digitalne sobe v Termah Čatež, ki je sedaj že odprta.

S skupnostnim dogodkom v petek, 9. julija, tako zaključujemo zelo bogato dogajanje v pomladanskih mesecih in začetku poletja. V okviru mednarodnega projekta Mladi za rudarsko dediščino je tako 20 prostovoljcev iz 10 evropskih držav pomagalo očistiti rudarsko hišo Giser in napraviti prve korake v smeri njene obnovitve. Tako po slabih treh tednih stoji prenovljena vrtna lopa oz. po idrijsko »lusthaus«, na novo bodo zasijala tudi okna in vrtovi ob hiši, ki že začenjajo spominjati na tipične idrijske vrtove, ki so se bohotili ob stavbah idrijskih rudarskih hiš. Prostovoljci so ravno tako pomagali pri digitalizaciji bogatega gradiva, ki ga je skrivala hiša Giser, povezanega predvsem z zadnjim lastnikom hiše.

Za krajši čas se sedaj večinoma odpravljamo na zaslužen počitek, avgusta pa že prihaja Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo letos postregel z marsikatero novostjo. V septembru nato še sledi festival industrijske kulture, z veseljem pa lahko sporočamo, da smo v pisarno dobili tudi »okrepitev«. Za tri mesece se nam bo pridružila Cecilia Bagna iz Italije, ki sicer študira turizem v Italiji, pri nas pa bo opravljala prakso v okviru evropskega programa Erasmus+.

V naslednjih treh mesecih nam bo družbo v Inzaghiju delala tudi Cecilia Bagna iz Italije, ki trenutno pomaga pri digitalizaciji arhiva iz hiše Giser.