Koncept Heritage Lab pritegnil pozornost v Škofji Loki

Matevž Stras in Matevž ŠLabnik predstavljata Heritage Lab na zaključnem dogodku projekta Refresh.

Na zaključnem dogodku projekta REFRESH - Connecting European Culture, ki je potekal 3. decembra v Škofji Loki, smo na povabilo Združenja zgodovinskih mest Slovenije sodelovali tudi predstavniki Društva Idrija 2020 in Zavoda ID20. Kot glavna govorca na dogodku sta nastopila Matevž Straus in Matevž Šlabnik, ki sta mednarodnemu občinstvu predstavila delovanje društva in zavoda.

Posebej sta izpostavila koncept HeritageLab, nagrajeni inkubacijski program, s katerim želimo ustvariti nova delovna mesta za mlade na področju kulturne dediščine. Kot primer dobre prakse sta izpostavila tudi projekt PIRH – Prenove idrijskih rudarskih hiš, v okviru katerega smo v Idriji izvedli sistematično oceno stanja tradicionalne idrijske stanovanjske arhitekture ter za eno izmed ogroženih stavb – hišo Trnovec v Grapi, ki je v lasti Občine Idrija, pripravili celovit načrt prenove, usklajen s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

V veliko veselje nam je, da je g. Silvester Gabršček, vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije posebej pohvalil naša prizadevanja na področju oživljanja dediščine in vključevanja mladih v dediščinski sektor.

Projekt REFRESH – Connecting European Culture, ki ga je finančno podprla Evropska unija v okviru programa Ustvarjalna Evropa (Creative Europe), je združeval partnerske organizacije iz Slovenije, Italije, Romunije in Španije. V sklopu projekta so leta 2018 pričeli z izvajanjem aktivnosti na področju dediščine, umetnosti in medkulturnega dialoga. Vodilni partner mednarodnega projekta je bilo Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ki združuje 15 mest v Sloveniji, bogatih s kulturno dediščino. Pri projektu so sodelovali še razvojna agencija ITACA iz italijanskih Abrucev, romunska organizacija Complexul muzeal national Moldova Iasi in španska izobraževalna organizacija Fundación Universitaria San Antonio. Glavni namen projekta je bil skozi umetnostno udejstvovanje z dediščino povezati čim širši krog javnosti.