Dediščina je priložnost – tudi poslovna!

V petek, 12. februarja, se je v organizaciji Zavoda ID20 na spletu odvil dogodek Dediščina je priložnost – tudi poslovna!, s katerim smo v družbi partnerjev in podpornikov tudi uradno začeli uresničevati prvi podporni mehanizem za poslovne ideje na področju dediščine – HeritageLab!

Projekt HeritageLab, ki ga v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje izvajamo v letu 2021, smo z izvedbo javnega dogodka tudi uradno predstavili širši javnosti. Na sodelovanje pri dogodku smo povabili številne akterje, ki vsak na svojem področju aktivno povezujejo kulturno dediščino z najrazličnejšimi drugimi vsebinami:

Po uvodnem pozdravu Matevža Strausa iz Zavoda ID20, je v spletnem okolju zbrane sodelujoče nagovorila Anja Zorko, vodja Centra za kreativnost pri MAO. V svojem nagovoru je poudarila predvsem pomen podpore projektom, ki imajo potencial za razvoj kreativnih-kulturnih vsebin tudi v okoljih izven uveljavljanih središč ter nakazala na možen razvoj Idrije v enega od nacionalnih kreativnih centrov. Sledila je predstavitev Interreg projekta SACHE, ki jo je pripravil Gašper Juvančič iz Tehnološkega parka Ljubljana. V njej je prikazal širši okvir projekta, v sklopu katerega 12 partnerjev iz različnih evropskih držav raziskuje možnosti za boljšo integracijo podjetništva in kreativnih-kulturnih vsebin, tudi kulturne dediščine. Svoje bogate izkušnje je s tega področja delil tudi prof. Panozzo z Univerze Ca' Foscari, ki je predstavil svoje razmišljanje na temo različnih možnosti uporabe kulturne dediščine.

Delo v skupinah ponudilo zanimive iztočnice

Po uvodnih predstavitvah in debati so sledili še skupinski pogovori, kjer smo v manjših skupinah usmerjeno iskali odgovore na vprašanja, povezana s (podjetniško) podporo mladim na področju kulturne dediščine. Pod mentorstvom Matevža Strausa in Urbana Šlabnika iz Zavoda ID20, Žana Menarta iz podjetja Smart Optometry in Boštjana Jermana iz podjetja 7Samurai, so sogovorniki oblikovali zanimive iztočnice, ki jih bomo s pridom upoštevali pri nadaljnjem izvajanju programa HeritageLab v prihajajočih mesecih.

Celoten dogodek si lahko na portalu Youtube:

Več o HeritageLabu: https://www.id20.si/heritagelab/

Projekt HeritageLab nastaja v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.