Obisk iz Srbije in Hrvaške

Od ponedeljka, 24., do četrtka, 27. maja so bili v Idriji na obisku mladinski delavci iz Srbije in Hrvaške. V sklopu projekta Under the Loupe: Rural Youth Work! v Društvu Idrija 2020 smo gostom predstavili dobre prakse iz Slovenije, s poudarkom na mladinskem delovanju na podeželju.

V okviru projekta Under the Loupe: Rural Youth Work skupaj s partnerji iz Hrvaške in Srbije raziskujemo, kako izboljšati kakovost mladinskega dela na podeželju. Tako smo v minulih mesecih že izdali brošuro Korak naprej za boljše podeželsko mladinsko delo z več kot 20 dobrimi praksami na področju podeželskega mladinskega dela ter v sklopu HeritageHacka pripravili odmevno razpravo o vlogi kulturne dediščine pri ohranjanju mladih na podeželju.

Študijski obisk je bil namenjen krepitvi odnosov med mladinskimi delavci iz Srbije, Hrvaške in Slovenije. Tako se je študijskega obiska udeležilo 6 predstavnikov podeželskih organizacij iz Srbije, ki si prizadevajo za izboljšanje dela z mladimi v svojem okolju. Predstavniki prihajajo tako iz ravninske Vojvodine kot tudi manj razvitega jugovzhodnega dela Srbije s svojimi specifičnimi problemi, vsi pa so člani partnerske organizacije NAPOR iz Novega Sada.

Iz Hrvaške pa je prišla številčna zasedba iz Gračca, občine v zaledju Zadra, ki se žal “ponaša” z eno največjih stopenj izseljevanja mladih, po drugi strani pa velja kot ena najbolj prodornih na področju mladinskega dela. Za to ima zasluge predvsem Udruga Prizma, ki na območju razvija številne dejavnosti za mlade.

Gostje spoznavali probleme podeželja

V okviru študijskega obiska so se gostje sestali s predstavniki Občine Idrija in se spoznali s predlogom za novo občinsko mladinsko strategijo, posebno dobrodošlico pa jim je zaželel tudi župan Tomaž Vencelj. V novi občinski "dnevni sobi" Pr' Golitu so se na inovativen način spoznali z idrijskim dialektom, začuda brez večjih težav. Idrijo so ravno tako spoznali na vodenem ogledu, ki ga je pripravil Matevž Šlabnik.

Gostje so se srečali tudi z idrijskim županom Tomažem Vencljem in predstavniki Občine Idrija.

S predstavniki smo se odpravili tudi izven Idrije, na primorsko podeželje. Tako smo v Trajnostnem parku Istra spoznavali delo mladih prostovoljcev , ki pomagajo v lokalni skupnosti, gostje pa so si še posebej zapomnili obisk v Parku Škocjanske jame, kjer smo v organizaciji Zavoda Dobra pot spoznavali naravno in kulturno dediščino Krasa in Brkinov. Predstavnica Občine Divača, Romana Derečin, pa je predstavila položaj mladih v občini.

Gostom pa bodo še posebej ostale v spominu delavnice, na katerih so iskali nove ideje in rešitve za mladinsko delo ter krepili mednarodne odnose. Naslednje srečanje partnerjev bo julija v Gračcu na Hrvaškem, kjer pa bodo v ospredju tudi ideje za nadaljevanje začetega dela.

Študijski obisk je potekal okviru Erasmus+ projekta Under the Loupe: Rural Youth Work!