Praznik idrijskih žlikrofov zopet vabi v Idrijo

Bliža se letošnji Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo letos potekal v soboto, 19. avgusta, v čarobnem, zelenem parku Mejca v Idriji. Pri snovanju letošnje izvedbe obljubljamo, da ne bomo pozabili na vse tiste drobce, zaradi katerih smo se lansko leto imeli tako dobro. Pripravljamo tudi nekaj novosti, že ta petek pa poseben dogodek Grajska poslastica na gradu Gewerkenegg.

Tudi letos bomo ponudili tradicionalno in inovativno postrežbo idrijskih žlikrofov, ki se jim bodo pridružili še gostje iz Posočja in Tolmeča (Italija).

Ponovno bomo poskrbeli za dobra vina in dobra piva, pridružuje se nam tudi Društvo rejcev drobnice Idrija-Cerkno, ki bo pripravilo tradicionalno bakalco iz ovčetine. Turistično društvo bo v živo predstavilo izdelavo idrijskih žlikrofov, kar vam bo omogočilo doživetje in spoznavanje izdelave naše edinstvene kulinarične specialitete.

Za glasbo bo tudi letos poskrbel ulični etno ansambel Suho cvetje, ki se nam bo kot Ansambel Ikebana pridružil tudi v večernem programu. Ponovno bo potekalo JagerChef tekmovanje med 8 lovskimi družinami v kuhanju divjačinske bakalce.

Tudi letos številne novosti

V letu 2023 dodajamo par zanimiv točk, ki bodo zagotovo pritegnile raznoliko občinstvo:

Idrijske žlikrofe kuhajo zvezde TV zaslonov
Na letošnjem festivalu se nam bosta predstavila Brina Robinik Kobal in in Klemen Skubic iz oddaje Šef doma. Brino poznamo po simpatičnih nastopih v oddaji MasterChef Slovenija. Ona je tista, ki je v to oddajo prinesla malce drugačno bakalco in navduševala z domačimi okusi. Je mojstrica omak, zato je Praznik idrijskih žlikrofov prav kraj zanjo. Klemen Skubic pa je mlad izšolan kuhar, ki se je kalil v Monsteri pri Binetu Volčiču ter v restavraciji CUBO, iz domačih naslonjačev pa smo ga spoznali v oddaji ŠEF DOMA. Klemen tokrat pride v našo skupno jedilnico v parku Mejca!

Na Prazniku idrijskih žlikrofov se bosta v okviru posebnega izziva predstavila Brina Robinik Kobal in Klemen Skubic. Le kaj pripravljata?

Ekipa Žlikrofov Žigon pa je tokrat k sodelovanju povabila polfinalista MasterChef Slovenija, Nika Marolta, ki bo za Praznik idrijskih žlikrofov pripravil "zerowaste" omako!

Spajanje idrijski žlikrofov s ponudbo vin
Pripravljamo izbor vin, ki bo odražal ponudbo hrane - z veseljem vam bomo priporočili prave kombinacije, da bodo okusi najboljši! S strokovno izbiro bo namreč pomagal somelje Dejan Levpušček.

Skrivnosti spajanja vina in hrane bo razkrival somelje Dejan Levpušček. Foto: Natalie Rupnik

Domače ročne obrti in predstavitev rokodelcev
Idrijsko-Cerkljanska ima bogato tradicijo rokodelstva - pridite in spoznajte jo! Za vas pripravljamo več praktičnih delavnic in predstavitev:
- izdelavo ledr žlikrof obeska iz odpadnega usnja (vodi Urška Pirc)
- tkanje na tkalsko deščico in tkalski okvir (vodi Društvo rejcev drobnice Idrija)
- demonstracija izdelave idrijskih žlikrofov (vodi Turistično društvo Fara)
- Kamišibaj pravljica Življenjska pravljica J. A. Scopolija (vodi Tina Zadnik)

Delavnice so podprte v okviru projekta Skupno dobro.

Hitrejši nakupi, preglednejše naročanje
Cilj je preprost - manj čakanja, enostaven nakup, hitreje do žlikrofov. Letos bomo namreč omogočili plačevanje s pomočjo posebne kartice, ki jo boste lahko po zaključku prireditve obdržali in z njo dobili možnost posebnih ugodnosti!

Grajska poslastica na idrijskem gradu Gewerkenegg

V sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija, kuharjem Nejcem Leničem in someljejem Dejanom Levpuščkom v petek, 4. avgusta, pripravljamo tudi Grajsko poslastico. Dogodek bo v čudovitem ambientu dvorišča gradu Gewerkenegg v Idriji spojil bogato tradicijo, lokalne kakovostne sestavine in drzne moderne pristope.

Spoznali boste skrite zgodbe Idrije in odkrivali manj poznane lokalne rejce, pridelovalce in proizvajalce z lokalnimi, kakovostnimi in avtentičnimi surovinami. Večer bo popestrila glasbena spremljava kvarteta Con Anima. Dogodek je sponzorsko omogočila NLB.