Vabljeni k prebiranju 6. številke revije TBI!

64 strani. 8 vsebinskih sklopov. Več kot 20 sodelujočih ustvarjalcev. Šesta številka revije TBI prihaja med bralce – zagotovite si svoj brezplačen izvod! 

Leto je naokoli in zopet je čas za revijo TBI, ki tudi tokrat prinaša obilo zanimivih vsebin iz lokalnega okolja. Leto 2021 je bilo kljub še vedno nestabilnim zdravstvenim razmeram zelo plodovito. Društva in mladinske organizacije so bile ne glede na otežene razmere aktivne in brez težav smo pripravili osem izjemno zanimivih člankov, ki že čakajo, da jih preberete. 

Idrijska mladina v številkah 

Število mladih v idrijski občini vztrajno pada, zaposlitvene možnosti so enolične, primanjkuje primernih stanovanj. Kaj vse so mladi o svojem stanju povedali v široko zasnovani anketi in kaj o njihovem položaju pove statistika, si preberite v uvodnem sklopu letošnje TBI.

Podeželje – digitalni raj? 

Epidemija COVID-19 je dodobra preoblikovala marsikatere ustaljene vzorce. Med drugim je v ospredje postavila fenomen digitalnega nomadstva, ki bi morda lahko bil rešitev za težave opustelih krajev na periferiji. Ta fenomen predstavljamo v posebnem članku, zraven pa dodajamo še intervju z idrijsko nomadko, Špelo Sedej. 

Idrija, mladi in solidarnost 

Prostovoljstvo v Idriji že dolgo ni več povezano samo z domačini. Idrija je namreč že več let pomembna destinacija za številne tuje mlade prostovoljce, ki si prav v našem okolju nabirajo pomembne življenjske izkušnje. Spoznajte, kaj mlade iz vseh koncev sveta privablja v našo kotlino! 

Moč industrijske kulture – pogled nazaj 

V letu 2021 smo v Idriji organizirali prvi dvodnevni festival industrijske kulture – festival Betrib. Kako je bil festival zasnovan, kateri ustvarjalci so se predstavili in kakšni so obeti razvoja industrijske kulture v prihodnje? 

HeritageLab 

Kaj je prinesel HeritageLab, v Idriji razvit podporni mehanizem za razvoj poslovnih idej na področju kulturne dediščine? Kdo so bili udeleženci in kakšne ideje so razvijali? 

Ivanka Nikolaj 

Predstavljamo zgodbo nove prodajne galerije in okvirjevalnice, Ivanke Nikolaj. Ustanoviteljica Neža Pavšič v intervjuju predstavlja svoje poglede na kulturo, umetnost in lokalno skupnost, obenem pa pogled usmeri tudi v prihodnost. 

Rudarska hiša Giser 

Hiša tisočerih zgodb, tesno povezana z idrijsko rudarsko preteklostjo, stopa na novo pot. Skupaj z nami se sprehodite po zanimivi preteklosti delčka bogate idrijske kulturne dediščine. 

Balinplac 

Kaj se zgodi s prostorom, ko nanj za nekaj let pozabijo vsi? In kaj se zgodi, ko z idejo za njegovo revitalizacijo nastopi skupina arhitektov in oblikovalcev? Preberite zgodbo o balinplacu! 

ZAGOTOVITE SI BREZPLAČEN IZVOD ŠTEVILKE

Brezplačen izvod 6. številke revije TBI si lahko zagotovite osebno na brezstični prevzemni točki ob vhodu v strojnico jaška Inzaghi na Vodnikovi ulici 3 v Idriji (za pošto).

Urnik prevzema: 
PONEDELJEK – PETEK: 08.00–16.00 

Svoj izvod 6. številke revije TBI si lahko naročite tudi preko povezave (plačilo poštnine za naročila izven občine Idrije po povzetju).

Šesto številko smo pri Društvu Idrija 2020 pripravili v sodelovanju z Zavodom ID20 in Mladinskim centrom Idrija ob finančni podpori Občine Idrija in Ministrstva za javno upravo.