12 ukrepov za rast kulturne dediščine v letu 2019

Leto 2019 je bilo za nas izjemno! Če smo v začetku leta delovali na povsem prostovoljni bazi, razmišljali o usmeritvah, pa leto zaključujemo z novimi prostori v industrijski dediščini - strojnici nekdanjega jaška Inzaghi, z novim zavodom ID20, prvim zaposlenim in številnimi projekti, s katerimi želimo v Idriji prinesti zavedanje o prihodnosti in ustvarjalni ter poslovni vrednosti kulturne dediščine:

 1. Ustanovili smo Zavod ID20, zavod za inovacije v dediščini. Z zavodom bomo delili in širili naše izkušnje, znanja in povezave s sorodnimi organizacijami. 

 2. Na slovesni otvoritvi 15. novembra smo slovesno odprli naše nove prostore v nekdanji strojnici jaška Inzaghi, objekta na UNESCO Seznamu svetovne dediščine.  
Notranjost strojnice jaška Inzaghi ob otvoritvi novih prostorov društva Idrija 2020 in zavoda ID20 (vir: Marko Čuk)

 1. Postali smo nevladna organizacija v javnem interesu na področju kulture, s katero je Ministrstvo za kulturo prepoznalo naša prizadevanja na področju kulturne dediščine. 

  
 2. Prejeli smo nagrado Sveta Evrope in Evropske komisije za najboljšo evropsko zgodbo življenja s kulturno dediščino.  

  
 3. Prenovili smo katalog Kako prenoviti idrijsko rudarsko hišo, izdali brošuro z nepovratnimi finančnimi sredstvi za prenovo idrijske rudarske hiše ter trem lastnikom v okviru Meseca prostora 2019 s pomočjo strokovnjakov pomagali z nasveti za prenovo idrijske rudarske hiše.
V okviru svetovanja pri rudarski hiši U malnu/Jereb je ekipa arhitektov in gradbenikov predstavila možnosti obnove hiše v sodobnem duhu.

 1. Pridobili smo znak kakovosti za izvajanje aktivnosti Evropske solidarnostne enote z namenom, da v Idriji gostimo mlade prostovoljce. 
   
 2. Med 4.000 uporabniki geolovske storitve Geocaching smo bili izbrani za postavitev virtualnega zakladka - Virtual Rewards 2.0! Virtualni Geocaching zakladek je dobil dom na Oblakovem vrhu.

 3. Delo Društva Idrija 2020 smo predstavljali na mednarodnih dogodkih v Strasbourgu (Francija), Poznanu (Poljska), Altdorfu (Švica), Londonu. Povabljeni smo bili na različne dogodke po Sloveniji.
Organizacija za zaščito Alp CIPRA je v švicarskem Altdorfu organizirala letno strokovno konferenco, na kateri smo skozi delavnico predstavili naš projekt prenove idrijskih rudarskih hiš.
Organizacija za zaščito Alp CIPRA je v švicarskem Altdorfu organizirala letno strokovno konferenco, na kateri smo skozi delavnico predstavili naš projekt prenove idrijskih rudarskih hiš.

 1. Kot Idrija 2020 smo zasedli 2. mesto na vabljenem arhitekturnem natečaju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (za preureditev dvorišča gradu Fužine).

 2. Predstavili smo idejo Centra znanosti v Idriji.  

 3. Naš inkubatorski program Frudl Špancir je postal del programa Idrija Izbrano in se predstavil v oddaji Na lepše! 

 4. Poleg Facebook profila se sedaj predstavljamo tudi na omrežjih LinkedIn in Instagram.