Dan rudarskih hiš vabi na Ulico zmage

Hiša Giser bo tudi letos gostila poseben dogodek, namenjen spoznavanju in doživljanju stavbne dediščine. Na Ulico zmage namreč v soboto, 3. junija, prihaja že četrta izvedba Dneva rudarskih hiš. Vabljeni, da se nam pridružite - program bo letos še posebej razgiban!

Strokovne vsebine prepletene s sproščenim druženjem

Stavbna dediščina se v Sloveniji ponaša z izjemno pestrostjo, saj so se na geografsko omejenem, a razgibanem področju skozi zgodovino uspele izoblikovati številne tradicionalne stanovanjske tipologije. Rudarska Idrija je v tem pogledu še posebej zanimiva, saj se je na strmih bregovih okrog središča nekdanjega rudarskega mesta izoblikoval čisto poseben tip idrijske rudarske hiše. Ena izmed zadnjih ohranjenih hiš, ki še diha nekdanji rudarski značaj, je hiša Giser na Ulici zmage 12, ki smo jo pri Zavodu ID20 z namenom zaščite in postopne obnove odkupili poleti leta 2021. V soboto, 3. junija 2023, se bomo z že četrtim Dnevom rudarskih hiš poklonili tej svojevrstni dediščini.

V uvodnem delu se bomo na okrogli mizi s pričetkom ob 18.00 pogovarjali o obnovi stavbne dediščine, o uporabni naravnih gradbenih materialov in o prihodnosti življenja na periferiji. K pogovoru smo povabili izjemno zanimivi sogovornici in sogovornika: 

  • prof. dr. Živa Deu, arhitekta, ki se ukvarja z varstvom in prenovo kulturne dediščine ter prva redna profesorica na FA UL
  • prof. dr. Cirila Toplak, profesorica na FDV UL in lastnica kmetije na Cerkljanskem, 
  • Janez Jordan, graditelj iz naravnih materialov in kmetovalec na kmetiji Veles.

Za nadaljevanje večera bo ob 19.00 poskrbel duo Zajtrk. Strokovni del bosta uravnotežila Laura Kranjc in Sven Horvat, ki ustvarjata v žanru etno-šansona, njuna uglasbena poezija z elementi ljudskega pa bo s kantavtorskim pripovedovanjem zgodb napolnila prostor ob rudarski hiši Giser. 

Zajtrk za pokušino.

Stavbna dediščina je del Evropske prestolnice kulture

Dan rudarskih hiš je integralni del programa Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica 2025, ki vzdolž obmejnega območja med Slovenijo in Italijo podpira številne inovativne kulturne projekte. Program bo vrhunec dosegel let 2025, ko se tudi v Idriji obeta veliko zanimivih vsebin. Pri Zavodu ID20, kjer smo uradni partner programa EPK, pripravljamo še več programa na temo idrijskih rudarskih hiš, hkrati pa bomo jeseni 2025 izvedli že tretjo ponovitev bienalnega festivala industrijske kulture Betrib.